У Луцьку показали «Втрачену Річ Посполиту». ФОТО

У Луцьку показали «Втрачену Річ Посполиту». ФОТО
У Луцьку відкрили виставку про наслідки нацизму та комунізму на польських землях.

Виставка варшавського Інституту національної пам'яті під назвою «Втрачена Річ Посполита» стала відкритою для огляду 16 січня у Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

Ініціатором дослідницької програми «Втрачена Річ Посполита», котру протягом двох останніх років реалізує Бюро публічної освіти Інституту національної пам’яті, став його завідувач Томаш Лабушевскі.

Організатор виставки, консул Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі зазначив, що не випадково саме сьогодні відкрили цю виставку, адже 70 років тому 17 січня Червона армія, котра чекала три місяці на правому березі Вісли, пішла до центру Варшави.

«Думаю, що ми мусимо знати нашу історію, бо народ, який не знає її, - хворий. Там з самого початку є страшна статистика. Я навіть сам собі прочитав вперше і страшно здивувався. Я не мав поняття, скільки ми втратили від комуністів та німців», - підкреслив Кшиштоф Савіцкі.

Генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи розповіла, що таку ж виставку наприкінці минулого року відкрили у Тернополі, а тепер відкрили і в Луцьку.

«Масштабність злочинів, здійснених тоталітарними режимами – нацистським та комуністичним, спричинила появу поряд з виразними настроями, пройнятими патріотизмом, протилежних явищ, які стали результатом деморалізації. Загальна сума матеріальних збитків Республіки Польща, отриманих внаслідок Другої Світової війни станом на 1947 рік оцінюється в близько 50 мільярдів доларів, що становило приблизно 30 відсотків усього національного майна. Проте ця оцінка була далеко не повною», - зазначила генеральний Консул Республіки Польща в Луцьку Беата Бживчи.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.