На Волині планують боротися із насильством у сім’ях «неадекватних» учасників АТО

На Волині планують боротися із насильством у сім’ях «неадекватних» учасників АТО
Близько 80% учасників АТО повертаються зі Сходу із психічними травмами.

30-40% бійців можуть отримати складніші психічні захворювання. Тому такі люди часто можуть вдаватися до насильства у сім’ї.

Саме над зменшенням рівня такого насильства планують працювати у рамках проекту «Попередження домашнього насильства в сім’ях учасників антитерористичної операції».
Про це йшлося під час презентації проекту у середу, 21 січня.

Як розповів голова правління ГО «Асоціація місцевого розвитку» «Велес» Віктор Вальчук, розпочали втілювати проект із 19 грудня за підтримки міжнародного благодійного фонду «Український жіночий фонд». За його словами, чимало бійців, які повертаються із зони АТО, звикли до агресії та не бачать альтернативи силовому вирішенню конфліктів.

Він наголосив, що цю проблему не потрібно замовчувати, натомість держава та громада мають допомагати таким сім’ям.

Також він наголосив, що існує потреба ратифікації Верховною Радою Стамбульської конвенції (конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами), до якої приєдналася Україна у 2011 році. Однак не ратифікувала.

Якщо Україна ратифікує цей документ, держава буде просто зобов’язана ефективно боротися з насильством у сім’ї, - переконаний Вальчук.

Однак він відзначив, що насильство буває не тільки фізичне, а тому не завжди учасник АТО є кривдником. Він може бути, наприклад, жертвою психічного, економічного та інших видів насильства.

Нардеп Ігор Лапін відзначив, що чимало бійців у зоні АТО після важких боїв зазнають стресів. Через це виникають зміни у психіці, «адреналінова залежність» та звикання до агресії. Також насильству сприяє зловживання алкоголем.

Лапін наголосив, що головна проблема – це те, що діти можуть стати свідками насильства і потім у дорослому житті будуть повторювати поведінку батьків. Тому він закликав людей не бути байдужими до цієї проблеми та звертатися на «гарячу лінію» проекту: (0332) 727198, 095 5233753.

Також він відзначив, що через складну ситуацію на передовій бійці не можуть «розвантажуватися» там. Допомагають лише концерти між боями, приїзди волонтерів та звістки із «мирної» України.

Лапін каже, що також можна працювати із бійцями під час ротації та тими, хто лікується у госпіталях. При цьому краще учасники АТО сприймають розмови із жінками, адже до чоловіків одразу виникає претензія: «Чому я там воюю, а ти тут мені розказуєш».

Представник «Самооборони Волині» Сергій Рижков також відзначив, що «втихомирювати» осіб, які вчиняють насильство у сім'ї, часто доводиться їх групі швидкого реагування. Якщо лучани стали свідками безпосереднього акту насильства, можна звертатися на «гарячу лінію» ГШР «самооборонівців»: 097 8206863, 066 3418053, - каже Рижков.

Помічник нардепа Лапіна Святослав Савич розповів, що бійцям із психологічними проблемами та їх сім’ям вже допомагають священики та прихожани церков, а також підприємці. Надалі таку допомогу можуть розширити.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спочатку мобілізувати, не навчити / не дати набоїв. А потім (якщо виживуть) з ними ж і боротись. Чудова перспектива.
Відповісти
Останні новини
На Волині планують боротися із насильством у сім’ях «неадекватних» учасників АТО
21 січень, 2015, 17:19