Унікальні фото звільнення табору Аушвіц

Унікальні фото звільнення табору Аушвіц
70 років тому, 27 січня 1945 року браму табору Аушвіц відкрили солдати 100-ї Львівської дивізії з батальйону майбутнього Героя України, полтавчанина Анатолія Шапіро.

Цей момент був зафіксований іще одним вихідцем з України – киянином Володимиром Юдіним, фотокореспондентом газети "За честь Батьківщини" Першого Українського фронту, повідомляє "Історична правда".

Ці унікальні фото зберігаються у Центральному державному кінофотофоноархіві України ім. Г.С. Пшенічного і стали частиною виставки "Концтабір Аушвіц – український вимір. Дослідження, документи, свідчення", що відкрилася у Національному музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Володимир Юдін відзняв кілька роликів фотоплівки у день звільнення табору Аушвіц та наступні дні. Вони стали одним з перших свідчень про один з найбільших злочинів нацизму - Голокост.

20 фотографій публікуємо у цій підбірці. Деякі з них публікуються вперше.

Володимир Павлович Юдін народився у 1906 р. у м. Києві. У 1926 р. закінчив Київський фізкультурний технікум, вчителював у школах Києва.

Від 1930 р. фотокореспондент київських газет і журналів. З перших днів війни був на фронті. Учасник Сталінградської битви, фотокореспондент при політвідділі 21 армії Сталінградського фронту.

Від червня 1943 р. – фотокореспондент газети Воронезького (згодом - 1-го Українського) фронту "За честь Батьківщини".

Нагороджений орденами Червоної Зірки, Вітчизняної війни ІІ ст, медалями. У повоєнний час жив в працював у Києві. Помер у 1985 р.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.