Міністра Демчишина звинувачують у завданні збитків державі на 185 мільйонів

 Міністра Демчишина звинувачують у завданні збитків державі на 185  мільйонів
Міністр палива та енергетики України Володимир Демчишин надав дозвіл держкомпанії "Укрінтеренерго" підписати контракт на поставку електроенергії з Росії, що завдало збитків бюджету лише за січень на 185 мільйонів гривень. За рік вони можуть скласти 2,67 мільярда гривень.

Про це у п’ятницю, 6 лютого під час дня уряду у Верховній раді, виступаючи з трибуни, повідомила секретар комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька (фракція "Об'єднання "Самопоміч"), яка проаналізувала копії документів.

Як йдеться у статті на сайті IA ZIK “Чому енергоміністр Демчишин ігнорує українське вугілля?”, Войціцька намагалася отримати від міністра конкретні відповіді на запитання – а чи дійсно за цим контрактом Росія може у односторонньому порядку змінювати ціну кіловату, чи було умовою підписання контракту стовідсоткове забезпечення електроенергією окупованого росіянами Криму?

На жаль, Володимир Демчишин від прямих відповідей ухилився.

Видання зазначає, що в той час, коли на поточний рік вугільна галузь залишилась без дотацій, шахтарі вимушені сплачувати податки з пенсій та зарплат, їх позбавлено пільг, а шахти погрожують закрити, держава укладає контракт, вигідний країні-агресору – Росії, а не Україні.

Адже через надлишковий обсяг імпортованованої з Російської Федерації електроенергії, передбачений державним контрактом, вітчизняні теплоелектростанції призупинили або ж значно скоротили власне виробництво, а отже – споживання вугілля вітчизняних шахт. Відповідно шахтарі не відвантажують продукцію.

Українське вугілля виявилося державі не потрібне. Подібними контрактами та за умов відсутності державної підтримки, вугільна галузь ставиться на межу знищення.

“Контракт на імпорт електроенергії з Росії дозволяє забезпечити світлом в першу чергу Крим та ЛНР фактично за безцінь. Україна зобов’язана купувати електроенергію в Росії за завищеною ціною, причому тоді, коли вона нам просто не потрібна – наприклад, уночі”, - вважає Голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв.

За його словами, ескперти, які аналізували контакти Міненерго, одностайні: імпорт вугілля продовжується за непрозорими схемами, а контракти на закупівлю електроенергіі з Росії – збиткові для України.

Фактично вугільники та енергетики стали заручниками документу, який фахівці енергоринку та депутати вже назвали корупційним. Ще більш різким в оцінці підписаного з Росією контракту був прем’єр України Арсеній Яценюк. Він заявив, що такі дії міністра палива та енергетики України Володимира Демчишина нагадують зраду національних інтересів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Міністра Демчишина звинувачують у завданні збитків державі на 185 мільйонів
07 лютий, 2015, 10:22