Земля, гроші, скандал: що робив екскаватор біля луцького собору. ФОТО

Земля, гроші, скандал: що робив екскаватор біля луцького собору. ФОТО
У Луцьку 3 березня на території Свято–Троїцького кафедрального собору екскаватором почали рити землю.

Громадськість б’є на сполох, адже за її словами, представники церкви «наплювали» на українські закони і нищать пам’ятку архітектури національного значення. Самі ж церковники дотримуються іншої позиції і запевняють, що просто розширюють територію.

Член комісії з питань культурної спадщини і культурних цінностей громадської ради при Міністерстві культури Ігор Левчук зазначив, що біля входу у Собор, на історичному цвинтарі екскаваторами почали рити котлован, глибина якого приблизно один метр. За його словами, на цьому невеличкому кладовищі було поховано багатьох відомих лучан.

Ігор Левчук переконує, що керівництво церкви немає жодних дозвільних документів на проведення будь-яких робіт на території храму. Чоловік каже, що спілкувався із представниками дочірнього підприємства «Волинські старожитності» і там йому повідомили, що нічого не чули про роботи на території Свято – Троїцького собору.

«У першу чергу про те, що будуть проводитися якісь роботи на території пам’ятки архітектури національного значення, мали бути повідомленні археологи з «Волинських старожитностей». Адже спочатку там мали бути проведені археологічні дослідження. В управлінні культури Волинської ОДА теж ніхто не надавав ніякі дозволи, крім того, це управління двічі відправляло до храму своїх людей, щоб ті зупинили роботи. Представники міської ради теж на це не реагують. Я особисто викликав міліцію, але приїхала слідчо-оперативна група, представники якої взяли у декількох робітників пояснення. Але наступного дня роботи продовжились», - зазначив Левчук.

Директор «Волинських старожитностей» Олексій Златогорський каже, що нічого зробити не може. За його словами, внаслідок проведених робіт є мільйооні збитки, але він зможе нарахувати їх, якщо буде відповідне звернення правоохоронців.

«Можу нарахувати збитки, нанесені державі, якщо до мене звернеться міліція, прокуратура чи будь-яка громадська організація, а збитків там вже нанесено дійсно на мільйони», - зазначив він.

Ігор Левчук вважає проведення таких робіт на кладовищі – наругою над могилами. За його словами, раніше єпархія хотіла збудувати тут магазин.
На цьомі місці планується облаштування нової клумби
На цьомі місці планується облаштування нової клумби

«Раніше церква вносила пропозицію на містобудівну раду, щоб на території, де зараз риють котлован, збудувати магазин. Адже проект готувався разом із планом реконструкції Театрального майдану. Звичайно, що міська влада поки не буде реконструйовувати вулицю, але церква «під шумок» вирішила будувати магазин. Можливо, там буде церковна лавка, хто зна. Архітектори, науковці та археологи були проти проведення будь-яких робіт», - мовив Левчук.

Натомість представники Волинської єпархії абсолютно по-іншому прокоментували цю ситуацію. Староста храму отець Володимир визнав, що раніше у керівництва єпархії була думка облаштувати біля входу в храм двоповерховий церковний кіоск, але від неї відмовились.
Насипи землі із колишньою клумби
Насипи землі із колишньою клумби

За його словами, нині там проводяться роботи з розширення території для того, щоб більше вірян могло поміститись навколо собору.

«Розширення території планується на 5-7 метрів. Бічну огорожу ми посунемо до цвинтаря. На тій території раніше були пеньки, кущі, тому ми вирішили її використати раціональніше. Ми її гарно облаштуємо і покладемо бруківку. Ніякого будівництва там не могло бути і не буде», - зауважив староста храму.

Начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міськради Петро Троневич заявив, що ніяких дозвільних документів на проведення будівельних робіт біля собору управління не надавало. І взагалі, з його слів, будівництво на території пам’ятки архітектури національного значення – це порушення двох законів України «Про охорону культурною спадщини» і «Про свободу совісті», який забороняє релігійним організаціям використовувати землю, надану державою, для будівництва комерційних споруд.

Також при розгляді детального плану реконструкції територій Театрального майдану дійсно була пропозиція від єпархії про будівництво на території храму певних споруд. Проте, за словами Троневича, відділ охорони культурної спадщини дав негативний висновок і пропозиція церковників була відхилена.

Троневич каже, що представники волинської єпархії УПЦ КП пояснили йому, що ніяких робіт на території храму не передбачено. Церковники вирішили перенести землю, яка слугувала для облаштування клумби, в інше місце. Він зауважив, що на території, де рили землю, ніколи не було поховань, адже вони знаходять дещо далі від колишньої клумби.

«Минулого року монашки наносили землі і зробили біля входу в храм – клумбу. Цього року вони забрали цю землю і перемістили її за цвинтар. Це звичайні ландшафтні роботи, глибина яких не перевищує одного метра. Ця глибина сягає до рівня мощення тротуарної плитки на Театральному майдані. Але такі роботи не варто було проводити технікою, це треба було робити в ручну», - зазначив начальник відділу охорони культурної спадщини.

Петро Троневич також вважає, що на території храму можна облаштувати церковну лавку, але вона повинна бути без фундаменту. Найкращий варіант – дерев’яна конструкція, яку можна буде переміщувати за допомогою спецтехніки. Також вона не повинна бути вищою за огорожу Свято-Троїцького собору і не загороджувати вигляд на храм.

«До нашого управління представники єпархії окремо не звертались. Але позиція обласного і міського відділу охорони культурної спадщини незмінна – ми проти спорудження комерційних будівель на території пам’ятки архітектури національного значення», - резюмував Троневич.

Свою позицію висловив і Луцький міський голова Микола Романюк. Він зазначив, що зі слів митрополита Луцького і Волинського Михаїла, все в рамках закону.


Тож поки що ситуація «зависла». Кожен залишився на своїй позиції, а земляні роботи вже проведені. Техніки на території собору вже нема (станом на 6 березня не було), після неї залишилася тільки вм'ятина на доріжці до собору і вирита стара цегла.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 25
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А їм []... Вони ж не Волиняни. Міхаіл з Тернополя, попи Львівські.
Відповісти
ви підняли дуже складну проблему, але виходу з неї немає... ті порушили, ті недогляділи, такого купа в нашому житті навколо. я думаю, корінь проблеми треба шукати у взаємозв'язках українського суспільства з церквою. наскільки ми всі всередині нас зможемо знайти компроміс між релігійністю і законністю, наскільки принциповим буде кожен із нас. в будь-якому разі, проблема неоднозначна. дякую.
Відповісти
декілька запитань постає до владців, а що ви зробили для благоустрою собору?
півроку тому завершилось реставрування фасаду собору, хоч копійка від держави була вкладена??
зараз іде внутрішня реставрація, питання те ж...
Зараз іде якесь впорядкування території для зручностей вірних??
Держава, зокрема тут в особі Троневича, посприяла, щоб вірні в літню пору року мали більше зручного місця для відвідування богослужінь??
Пан Троневич вірний якої конфесії?.....
відповідь на лице....
Відповісти
Чого ви чіпляєтеся до того, хто якої конфесії* Церква у нас відділена від держави, це по-перше. По друге, якщо ви обрали цю конфесію. то поважайте вибір іншого. А ТРоневич якраз, щоб ви знали, і не ходить в УПЦ, на що ви так натякаєте. Церква - відділена від держави, що вам владці ще мають робити? Чи вам місця мало на великому подвір.ї, що ще біля цвинтаря гребете, Божої кари не боїтеся? Відчуваєте. що не по-Божому чините, то й нападаєте на інших, щоб вас типу боялися. А вас ніхто не боїться))
Відповісти
А яке відношення взагалі держава до церкви має? Конституцію почитайте. І чого б це держава мала давати кошти на неї? Церква взагалі податків не платить, а люди до різних конфесій належать і віросповідувань - то як визначити кому давати, а кому ні?! А я от не належу ні до якої конфесії, а податки плачу - то чого з моїх податків мають виділяти гроші на якусь там церкву?
Відповісти
у меня дома тоже идет ремонт, а вы вложили в него хоть копейку? нет? фи, как вам не стыдно.
Відповісти
Церква вже давно є звичайною бізнесовою структурою. І не треба нам морочити гопови словоблуддям стосовно знаходження якогось компромісу між церквою і суспільством. Який компроміс ? Бабло сьогодні вирішує все і ті, хто при владі, вже своє отримали і дозвіл дадуть і підпишуть всі потрібні папери. Скоріш за все, церковники таки дійсно хочуть побудувати якийсь бізнесово-торгівельний об"єкт і гребти гроші, тим більше, що громадяни останнім часом відчутно зубожіли і торгівля лише свічками вже не дає бажаного зиску.
Відповісти
п.Івану-Ваша підозра є не безпідставна,цілком згідна ,що всі оті "благоустрійні"роботи є ніщо інше,як підготовка будівельної площадки до БМР,а коли і що саме там виросте,то питання часу,після такого резонансу попи трохи притихнуть,а потім втілять в життя свій задум.
Відповісти
Якщо ти так усе знаєш, то назвися і покажи документи, скажи, чим ти коли-небудь і кому-небудь допоміг. Герої клавіатури. Так само, як і Левчук, який нічого не робить, тільки до всіх має претензії. А потім ще один герой так званий Богдан Климчук поширює плітки. Яке кафе. "Я знаю!". Нічого не знаєте, дурите людей і вилазите на плітках. Покажи свій героїзм в іншому місці і те, що зробив для громади, один з другим. Як може бути кафе біля собору? Ви при розумі?
Відповісти
а что, кабак с другой стороны уже не функционирует?
Відповісти
Чого ж тільки свічками? Є ще в тому приміщенні унікальний заклад- кав'ярня "благодійна". А насправді звичайний генделик. Аж тошнить від цинізму попів.
Відповісти
І я про те - бабло рулить скрізь!
Відповісти
До чого тут, якої церкви вірянин П.Троневич? Я парафіянка собору. І не вважаю, що там потрібна ше якась особлива зона для мене. Посадіть лишнє дерево чи красиві квіти. А не все в асфальт закатати. Не треба прикриватись тим що робите для людей. Понаставляли ларьків, понабудовували по 4 поверхи семінарії. Не смійте рушити простір міста. Це не власність лише церкви, а й людей, що живуть в цьому місті.
Відповісти
ага, а перед тем подпалили старую, и сказали, что это поджог конкурентов. было дело.
Відповісти
Яке ваше діло взагалі діло до семінарії хто спалив і скільки поверхів!! І як часто ви ходите до собору що вам місця хватає. 1 чи 2 рази в рік??
Відповісти
жрите поменьше, похудеете, будет места хватать.
Відповісти
Ну припустимо, бізнес. А тепер подумайте: чи цікаво і зручно було б тому ж самому михаїлу і священикам, якби там з’явилося кафе? Який смисл священикам споювати людей, щоби потім вони ж ту територію і оббльовували б? Який смисл розводити в себе під вікнами крик і мат? А редактор, який дозволяє такі публікації, розрізняє чорне від білого? А може тут грає бабло?
Відповісти
Шановна лучанка!! Як часто ти ходиш до собору 1 чи 2 рази в рік?? Площа перед собором має бути збільшена!! А скільки має поверхів семінарія це тебе саме менше має хвилювати. Тож отці все правильно роблять...
Відповісти
Церква, в особі Зінкевича (Михаїла), дійсно тулить на цвинтар магазин. Нахабно і самочинно. Документи єпархією передані в міську і обласну владу. Всі фахівці проти категорично. Романюк, як "клієнт по гріхам", проштовхує це питання в комплексі з т.зв. підземним переходом (торговим центром під Театральним майданом). ПДП управління архітектури не підписало. Незважаючи на його відверті погрози і угодництво головного архітектора. Поруч вже стоїть самобуд Академії. При її будівництві викидали Камазами кістки з цвинтаря, що був на тому місці - http://volyntimes.com.ua/news/260 , http://volyntimes.com.ua/news/359. При цьому вкрадено чималі бюджетні кошти, які мали йти на реставрацію Собору, як пам'ятки. Так що про благодійність не варто... Зінкевич має гарний зиск зі здачі цілої будівлі монастиря Бернардинів, де Юнацька бібліотека, який він отримав за 1 гривню. А це дуже великі гроші. Саме там зараз будують кафе в підвалах, де була катівня НКВС. А троневич, як завжди, прикриває всі ці злочини - http://volyntimes.com.ua/news/1002. Мабуть, як завжди, не безкоштовно. Тому і в цьому випадку нічого не вжив абсолютно. Лише на коментар спромігся. А відносно хто та що повинен...Хочете щось зробити для громади - дотримуйтесь закону. Цього цілком достатньо для початку.
Відповісти
- по ділах їхніх пізнаєте їх.
Відповісти
ПАН ЛЕВЧУК ЗНОВУ РОБИТЬ СОБІ ДЕШЕВИЙ ПІАР.ХОЧ ІСТОРИЧНИЙ І ЗАКІНЧИВ,ТА ЗНАННЯ СЛАБЕНЬКІ, СУДЯЧИ З РЯДУ ПУБЛІКАЦІЙ. ПЕРЕД ТРОНЕВИЧЕМ, ЯК НАУКОВЦЕМ, СХИЛЯЮ ГОЛОВУ.
Відповісти
И вошёл Иисус в храм Божий и выгнал всех продающих и покупающих в храме, и опрокинул столы меновщиков и скамьи продающих голубей, и говорил им: написано, — дом Мой домом молитвы наречётся; а вы сделали его вертепом разбойников.
(Мф. 21:12-13)

Приближалась Пасха Иудейская, и Иисус пришёл в Иерусалим и нашёл, что в храме продавали волов, овец и голубей, и сидели меновщики денег. И, сделав бич из верёвок, выгнал из храма всех, [также] и овец и волов; и деньги у меновщиков рассыпал, а столы их опрокинул. И сказал продающим голубей: возьмите это отсюда и дома Отца Моего не делайте домом торговли.
(Ин. 2:13-16)
Відповісти
зробили проблему з нічого. Заходила вчора в Собор. Ніякого котловану, як пишуть журналісти, там немає. Зняли верхній шар грунту з квітніка. Глибина навіть не по коліно. А тут вже стільки трагедії наробили
Відповісти
Бізнес на кістках........жаль.......
Відповісти
А ще можна знести забор,і приєднати Театральну площу до території Собору! Буде ще більше місця для прихожан!!!!
Відповісти
Останні новини
Земля, гроші, скандал: що робив екскаватор біля луцького собору. ФОТО
06 березень, 2015, 14:50