100 непростих запитаннь новому голові Ощадбанку*

100 непростих запитаннь новому голові Ощадбанку*
Банківська система продовжує методично втрачати вклади українців. Помітний відтік коштів спостерігається навіть у банків з європейським капіталом. І справа тут не у курсовій різниці, не в програмах залучення вкладників і не в проблемності повернення кредитів, а в недовірі до країни з боку Міжнародного Банку вцілому, що зумовило зниження суверенного рейтингу України.

Минулого року 33 українських комерційних банки було визнано неплатоспроможними. Дельта Банк, VAB Банк, Брокбізнесбанк, «Форум», «Надра», Імексбанк - установи, де або діє тимчасова адміністрація, або вони вже ліквідуються державою. Така картина не сприяє підвищенню довіри до банківської системи.

Додало масла у вогонь міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings своїм рішенням знизити кредитні рейтинги двох українських фінустанов «Укрексімбанку» і «Ощадбанку». 27 березня на фінансовому прес - клубі голова правління Ощадбанку Андрій Пишний заспокоїв вкладників, заявивши, що «ці показники абсолютно не пов'язані з фінансовим становищем банку».

Хід "ва-банк": американський варіант

Аби населення масово не забирало вклади, тим самим, ще більше дестабілізуючи ситуацію екс-член Ради НБУ Василь Горбань радить проводити політику абсолютної прозорості:

«Банкіри повинні з'являтися частіше в інформаційному полі, спілкуватися з населенням. Нехай топи комерційних і державних банків частіше говорять з людьми».

За таким принципом працюють усі американські банки. І цю правильну, перевірену часом політику зайняв Ощадбанк. Колись покритий таємницями і зовсім не медійний, зараз став другим по величині гравцем ринку. Позитивно вплинула на імідж установи з'ява нового голови правління Андрія Пишного. 27 березня за його ініціативи у Києві було проведено фінансовий прес-клуб, де на сотні каверзних питаннь було отримано чіткі відповіді.

БАНКІНГ У ФРОНТОВІЙ ЗОНІ

Питання функціонування банків в умовах неоголошеної війни викликало чи не найбільший ажіотаж. Заборгованість за корпоративними кредитними портфелями у Республіці Крим та зоні АТО величезна. Наприклад, у Донецькому обласному управлінні вона становить приблизно 1,5 мільярда гривень, у Луганському – понад 400 мільйонів. Загалом кредитний портфель, який господарськими зв’язками пов'язаний з зоною АТО, становить близько 6 мільярдів гривень.

"У цих регіонах є позичальники, підприємства яких зупинені, проте вони завдяки іншому бізнесу продовжують сплачувати кредити.Ми входимо у їхню ситуацію, а вони - в нашу, тому рівень проблемної заборгованості там нижчий, ніж очікували», - зазначив Андрій Пишний.

Докапіталізація урядом Ощадбанку з метою компенсації втрат, які були понесені після анексії Криму (а це 11,6 мільярда гривень) забезпечила йому рентабельність капіталу на рівні 1,5%. На думку експертів, це вже чималий здобуток.

"Нам вдалося виконати перенесення всіх інформаційних сервісів та баз даних з 12 проблемних регіонів зі збереженням безперебійної роботи мережі відділень в зоні проведення АТО. А усі важливі для стабільності системи опорні пункти ми перенесли за межі прифронтової зони. " - розповідає Андрій Пишний.

Mediis tempestatibus placidus - спокійний серед бурі

Зі слів голови правління, Ощадбанк, чи не єдина фінансова установа що за всю історію свого існування в незалежній Україні завжди виконувала свої зобов'язання перед вкладниками. Навіть у кризові 1998-й і 2008-й роки Ощадбанк жодного разу не затримав виплату депозитів і відсотків своїм вкладникам, тим самим довівши свою кризостійкість.

Позитивно відобразилось на іміджі банку і те, що державне підприємство "Енергоатом" 27 березня привернуло у двох українських фінансових установ близько 70 мільйонів доларів кредитних ліній. Однією з них став Ощадбанк.

Цікаво, що до 1 березня 2015 строкові вклади громадян по всій банківській системі склали 407 400 000 000 гривень. Для порівняння - до 1 жовтня 2013 українські банки залучили від населення 422 500 000 000 гривень. На 1 січня 2015 строкові вклади фізосіб становили 350 700 000 000 гривень, на 1 травня - 348 700 000 000 гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: реклама
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
привату приходить кінець. Люди шукают надьоги а не великих %, тому і тікають в ощад!!!
Відповісти
Останні новини
100 непростих запитаннь новому голові Ощадбанку*
30 березень, 2015, 11:13