На Волині трьом абітурієнтам заборонили складати ЗНО через мобільні телефони

На Волині трьом абітурієнтам заборонили складати ЗНО через мобільні телефони
Через виявлені на рамках металошукачів мобільні телефони трьох абітурієнтів на Волині не допустили до складання зовнішнього незалежного оцінювання із української мови.

Про це IA ZIK повідомили у громадянській мережі «Опора».

Хоча зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури на Волині відбулося 24 квітня, зведений звіт від 14 спостерігачів громадянської мережі «Опора» оприлюднили 27 квітня. Активісти брали участь у спостережні за процедурами підготовки та проведення тестування у Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському, Ківерцях, Маневичах, Горохові, Рожищі та Старій Вижівці.

«Ними було зафіксовано чимало порушень як з боку уповноважених, відповідальних осіб та інструкторів, так і з боку самих абітурієнтів», – зазначають в «Опорі».

У зв’язку із цьогорічним об’єднанням зовнішнього незалежного оцінювання з державною підсумковою атестацією у школах, ЗНО з української мови і літератури відбулося раніше, ніж зазвичай. Крім того, у зв’язку із вимогами окремих вишів відбулися зміни у проведенні цього тестування. Зокрема, окрім загального базового рівня абітурієнти, які мають намір вступити до цих навчальних закладів, повинні були пройти і так званий «підвищений рівень складності» з цього предмету.

Зокрема, такий рівень складності спостерігачі могли оцінити у восьми навчальних закладах. Під час процедури проведення «підвищеного рівня» ЗНО спостерігались вагання та невпевненість у діях інструкторів та старших інструкторів у аудиторіях. Зокрема, найбільш помітним такий факт був у Ківерцях, де виникли певні складнощі із запакуванням аудиторних пакетів.

Крім того, спостерігачами зафіксували чимало нестандартних ситуацій. Зокрема, в окремих пунктах тестування були помічені наочні матеріали в аудиторіях, а також фіксувалися факти невідповідності відстані між робочими місцями абітурієнтів в аудиторіях визначеній. Однак, після зауважень спостерігачів такі неточності було ліквідовано ще до початку проведення тестування.

У двох школах було зафіксовано неякісний друк протоколів, однак, за підказками Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти їх було замінено на нові. Зокрема, така ситуація виникла у ківерцівській школі № 3 та в луцькій школі № 26.

Не обійшлось цьогоріч і без порушень з боку абітурієнтів. Зокрема, спостерігачами було зафіксовано три факти вилучення учасників зовнішнього незалежного оцінювання за порушення правил проведення тестування. Так, у луцьких ЗОШ № 21 та № 9, а також у маневицькій ЗОШ № 1 під час процедури перевірки металошукачем у трьох абітурієнтів знайшли мобільні телефони, що стало причиною їх вилучення з пункту тестування. Натомість, у порівнянні з минулими роками спостерігачами не було зафіксовано жодного випадку спізнення абітурієнтів та їх появи без необхідних документів.

Також, особливістю цьогорічного ЗНО з української мови та літератури було те, що його проходили усі випускники загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв та НВК. У зв’язку з цим, в усіх пунктах тестування спостерігалася значно вища явка абітурієнтів, у порівнянні з минулими роками.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині трьом абітурієнтам заборонили складати ЗНО через мобільні телефони
28 квітень, 2015, 08:30