Теологи та релігієзнавці пропонують перейменувати Україну і волинське місто

Теологи та релігієзнавці пропонують перейменувати Україну і волинське місто
Про це, зокрема, йдеться в резолюції міжнародної науково-практичної конференції «Християнська традиція Київської Русі», проведеної у Волинській православній богословській академії.

Її оприлюднено у середу 10 червня. Захід приурочили 1000-літтю упокоєння рівноапостольного князя Володимира Великого, повідомляється на сайті Волинської єпархії УПЦ КП.

У документі зазначається: «Ставимо необхідним завданням для сучасників і прийдешніх поколінь зберегти історичну назву та духовну спадщину Русі за нашою Батьківщиною і пропонуємо відобразити його в назві нашої держави – Русь-Україна».

Науковці також висловилися за повернення історичної назви місту Володимир-Волинський. Довгий час воно мало назву Володимир на честь засновника – князя Володимира Хрестителя. Коли ж наші землі опинилися в Російській імперії, його перейменували, бо є в Росії місто Володимир-на-Клязьмі, назване на честь князя Володимира Мономаха.

Богослови, окрім цього, звернулися до вірян Московського Патріархату: «Браття і сестри, будуймо не міфічний „русский мир“, а нашу рідну державу Русь-Україну і для цього об’єднаймося в єдиній Українській Помісній Православній Церкві».

Резолюцію підписали всі учасники конференції, як теологи, так і світські релігієзнавці, зокрема, доктор історичних наук Людмила Стрільчук, доктор церковно-історичних наук і кандидат історичних наук Ірина Преловська, доктор філософських наук Олександр Саган та чимало інших видних науковців.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
людям чим зайнятися.Нехай себе перейменують по фен-шую.
Відповісти
Точно нема чим зайнятись.
Яка різниця що було колись, значення має тільки те що є зараз і те що буде.
Відповісти
Колись твої онуки скажуть: яка різниця який у мене був дід і чи був він у мене взагалі...
Відповісти
Так-так, ще прапора догори ногами вішати треба. Обов'язково допоможе!
Відповісти
Погоджуюсь і підтримую пропозицію, але перейменувати мало, треба вибудовувати загальнодержавну позицію та стратегію, що Україна та українці - нащадки Русі та русинів. Мало хто з звичайний громадян в Європі знає звідки взялася Україна, але Русь пам'ятають більше. Не знаючи минулого ми не зможемо поставити ціль куди йти, збудувати майбутнє.
Відповісти
Останні новини
Теологи та релігієзнавці пропонують перейменувати Україну і волинське місто
12 червень, 2015, 12:06