Проблему «бурштинової лихоманки» можна вирішити тільки законодавчо, - Аваков

Проблему «бурштинової лихоманки» можна вирішити тільки законодавчо, - Аваков
У країні справжня «бурштинова лихоманка». Колосальна кількість людей живе на цьому промислі - від старателів до перекупників, від школярів до чиновників.

Про це пише міністр МВС України Арсен Аваков у своєму Фейсбук.

"У Житомирській, Рівненській, Волинській областях - це вже чи не перша галузь економіки. Тіньової економіки. Навіть не тіньової - чорної. Чорної тому, що жодної гривні до бюджету з цього процесу країна не має.

При ринку продажів видобувається бурштину, за скромними оцінками, на 500 мільйонів доларів за рік збирання, в бюджет - нуль", - йдеться у дописі.

"Селяни заробляють цілими сім'ями тисячі доларів на місяць, що для сільської української глибинки неймовірна можливість. Перекупники заробляють і купаються в баришах. Рішали з пресом асигнацій для початкового капіталу збивають артілі, вмить наживають статки, оточуючи їх усілякими «Самооборонами», організовують «процес взаємодії» (підкупу) з місцевою владою, міліцією, СБУ, прокуратурою.

Всі в процесі. Всі, окрім держави, яка повинна стежити
і за збереженням екосистеми, що по-варварськи руйнується, і за цивілізованою можливістю заробітку старателів;
і за державною монополією на скупку у старателів бурштину; і за податками до бюджету з гігантською маржі між скупкою за безцінь і продажем каменів на азіатських біржах; і за вивізні не українські мита та сертифікати, на яких заробляє Польща, куди контрабандно вивозять і оформляють камені на експорт до Азії", - пише Аваков.

Разом з тим міністр дає відповідь, чому не заробляє держава:

"Немає закону, що регулює видобуток бурштину! Не актуальна, чи не першочергова справа? Немає потреби? А може скоріше - не вигідно? В існуючому законодавчому хаосі бурштинового щастя - легше «крутитися», поки «пре» грошовий потік?

Відповідь ви знаєте. Звичайно - саботаж! Саботаж, в який залучені тисячі і тисячі людей. І чиновники, і депутати та службовці... На жаль.

Інакше як пояснити, що законодавчі акти, які регулюють видобуток бурштину та діяльність старателів, місяцями і роками лежать в парламенті без руху?

Як пояснити при таких потенційних доходах банкрутство і безвихідь навколо ситуації з державним «Укрбурштин»? Як пояснити дивну пасивність місцевої влади та правоохоронців у діях до врегулювання цієї невизначеності?

Відповідь, на жаль, очевидна - тією чи іншою залученістю представників «еліт» в процес...

Маховик набирає обертів. Бандитські розборки і перестрілки на місці імпровізованих родовищ стають системою. На жаль, місцева влада і правоохоронці стають частиною цього феодального світу. Кругова порука набирає силу, стає в позицію з дрібного заробітку шахраїв - в позицію великих чорних грошей і системною проблемою для влади в країні".

Проблему, що склалася, можна вирішити тільки на законодавчому рівні, - вважає міністр. Тому всім, хто розуміє ризики і небезпеки для країни внаслідок неврегульованого видобутку бурштину, потрібно невідкладно сконцентруватися на системному вирішенні проблеми.

"Цю проблему не вирішити заміною дільничного міліціонера або цілого райвідділу. Міліціонер, який одержує зарплату 2400 гривень проти старателів і місцевих, які «заробляють» кілька тисяч доларів на місяць - слабкий. І прокурор. І сбушник. І сільський голова, і районний.

Цю проблему не вирішиш силовим рішенням. Я пробував - і міліціонерів міняв, і начальників, і не раз - не працює. Повторюся, бурштиновий маховик набирає обертів. Потрібно тільки системне державне рішення!

Швидке, з чітко закріпленою зоною відповідальності. Потрібно негайно прийняти пакет законів, що регулюють старательську діяльність. Дати можливість людям ЛЕГАЛЬНО заробляти на видобутку бурштину старательською працею.

Легалізувавши старательську діяльність, необхідно негайно обумовити екологічні умови і обмеження процесу видобутку. Державні ліцензії на ділянки видобутку та технагляд обов'язкові! Інакше, ми отримаємо картину місячних кратерів і постапокаліптичний пейзаж на величезних територіях всередині України.

Наполягаю на необхідності державної та (або) спеціально підконтрольної державі приватної скупки і сертифікації каменів (за прикладом золота). Чітко визначити порядок оподаткування та імпорту бурштину з країни.

Частина зібраних податків направити на спеціальний режим охорони і контролю правоохоронців на «бурштиноносних» територіях. Смішно робити вигляд, що там, так само як і скрізь. Потрібна і спеціальна система, і більш висока вимогливість і більш висока зарплата.
На вирішення всіх цих питань - потрібна тільки КОНЦЕНТРАЦіЯ і ВОЛЯ", - пише Аваков.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бурштин
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а ви залучіть спецназ з любої європейської країни - вони швидко порядок наведуть, бо не буде кумів, сватів, бртів і т.д.
Відповісти
Останні новини
Проблему «бурштинової лихоманки» можна вирішити тільки законодавчо, - Аваков
23 червень, 2015, 10:12