Політичним партіям хочуть обмежити приватне фінансування

Політичним партіям хочуть обмежити приватне фінансування
Представників політичних партій можуть притягнути до кримінальної відповідальності за приховання інформації про фінансування.

Про це розповів радник з правових питань, представник IFES-Україна Денис Ковриженко під час прес-конференції стосовно реформи фінансування партій і виборчих кампаній.

Ковриженко зазначив, що наразі на розгляді Верховної Ради перебуває законопроект 2123, який має регулювати фінансові надходження до політичних сил України.

На думку експертів, такий закон необхідний, адже чинним законодавством України не встановлено будь-яких вимог до змісту щорічних звітів політичних партій про доходи та видатки, а також звітів політичних сил про майно. Крім того, згідно з чинним законодавством такі звіти не подаються до жодного органу влади, а лише підлягають щорічному оприлюдненню. Відповідальності за їх неоприлюднення не передбачено.

Отож, виборці не мають доступу до інформації про те, з яких саме джерел фінансуються партії, в якому обсязі, а також на які потреби використовують кошти.

Вищезгаданий законопроект, якщо його приймуть, має це змінити.
Радник з правових питань розповів, що новий законопроект працюватиме відразу в чотирьох напрямках: 1) обмеження приватного фінансування партій; 2) запровадження державного фінансування; 3) прозорість партійних фінансів; 4) утворення органу, який контролюватиме це.

Окрім того, передбачена система санкцій за невиконання цих вимог.

«Якщо бухгалтер партії не подасть звіти – кримінальна відповідальність. Якщо партія приховуватиме джерела фінансування – кримінальна відповідальність», - сказав він.

Денис Ковриженко зазначив, що для того, щоб проконтролювати, куди саме йдуть гроші, партії мають відкрити свої банківські рахунки. Стосовно ж контролюючого органу, то буде утворено Національне агентство з питань запобігання корупції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бред!!! По-перше, в партій є відкриті банківські рахунки (можливо крім маленьких, які тільки повідомляють управління юстиції про легалізацію), по-друге - щорічний звіт подається партією в податкову (про суми надходжень і витрат). Можливо, представник IFES-Україна, має на увазі про готівкові надходження до партії? То хто ж буде їх показувати???? Розсмішив експерт. А на рахунок державного фінансування, то виграє від цього тільки ті люди, які фінансували свої партії за свої кошти. Наприклад, Вальцман потратив на свою компанію 100 млн. грн., які є частково його власні, частково дали депутати за прохідні місця. А зараз він потратить тільки 50 млн. , а 50 млн заплатять платники податків, а ті кошти що дадуть депутати буде його прибутком. От і все....Думайте....
Відповісти
Останні новини
Політичним партіям хочуть обмежити приватне фінансування
31 липень, 2015, 12:23