Скільки бурштинокопачі можуть заробити за одну ніч

Скільки бурштинокопачі можуть заробити за одну ніч
Чотири роки тому у Дубровицькому районі Рівненської області почався бум із бурштином.

Про це розповідає копач бурштину 38-річний Петро із Дубровицького району на Рівненщині, пише Gazeta.ua.

Чоловік просить не називати його прізвище й село, де живе. Каже, за розмову його можуть побити місцеві:

Раніше всі мужики їздили то на стройку, то в Росію на заробітки. Зараз на бурштині працюють — і вчителі після уроків, і старшокласники. Жінки по ягоди-гриби не ходять. Усі лопати в руки і "янтар" рити. А можна мотопомпою. Стоїть тисячу доларів. Умільці складають її з мотору від "Фольксваґена" й пожарних шлангів. Кидаєш один у став чи річку, другий — у діру в землі. Вода під напором усі каміння із землі вимиває. Але треба бригадою працювати, бо самому важко. Проте на все удачу потрібно мати. Можеш за місяць 500 ям вирити й нічого не знайти. А можеш копнути — і на тисячу доларів камінь попадеться.

Кому потрібно платити за дозвіл?

Якщо місцевий і копаєш у своєму лісі, з тебе нічого не беруть. Приїжджий — даєш сільському голові, ліснику, тутешнім хлопцям виставляєшся. Від тисячі доларів (близько 22 тис. грн. — "ГПУ") за одну точку обходиться. На "кришу" мєнта — 50, а то й 100 баксів.

Кому здають і за яку ціну?

— Перекупщикам. Зазвичай вони місцеві. У селі чия хата найбагатша, то це — лісника або скупщика. Перепродають комусь в область, а ті — вже в Київ чи Польщу. Вартість залежить від кольору, форми, ваги, фракції — це неофіційна одиниця розміру бурштину. Її придумали копачі, визначають на око. Налічують 100 фракцій. Найчастіше знаходять бурштин другої-п'ятої фракції — це камінчики розміром із квасолину. За кіло таких дають від 100 до 500 доларів. 10 і 20 фракцій — розміром із сірникову коробку — від тисячі доларів. 50 фракцій — то залеж бурштинового пласту по лікоть і більше — десь п'ять тисяч доларів за кіло. "Сотку" не чув, щоб хтось знаходив у нашому районі. Навіть не уявляю, якого розміру. То багатство ціле — тисяч 20 доларів.

Скільки копач заробляє за ніч?

Бригада з мотопомпою кілограм за ніч намиває, не менше. Мінусують витрати, соляру — і по гривень 500–800 на людину виходить у середньому. Я лопатою копаю. Найбільше заробляв за день 554 долара. Нас бригада з чотирьох чоловік була. Зранку в лісі буром зробили з два десятка пробних дирок. Якщо на довгому сверлі є часточки янтарю — як зрізаний ніготь — треба копати. До вечора рили яму, заглибилися на чотири метри, шириною, може, п'ять. Вже збиралися йти додому, а лопата цокнула об камінь. На "жилу" натрапили. Здали майже на три тисячі доларів. Мужик із сусіднього села знайшов пласт на 10 тисяч доларів. Мрію знайти камінь із комахами чи з ящірками доісторичними. За такі кілька десятків штук баксів можна просити.

Якби бурштиновий бізнес легалізували, копачі були б проти?

— Чого ж? Із кришуванням, платами за місце, постійним страхом бути зловленим ми не менші гроші витрачаємо. Постійно якісь рейди міліція влаштовує. Добре, якби можна було в держави офіційно купити дозвіл, місце. За ці гроші хоч би ті кількаметрові ями позасипали. А то зайдеш у ліс — ні гриба, ні ягоди. Весною в них втопитися можна.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От перекопаєте все...витягнете...а потім що? Гроші розійдуться. А дітям ви що лишите? Шикарну хату та пустелю навколо?
Відповісти
Самі нариють і весною втопитись бояться... Ну народ!!!
Відповісти
Оце правду каже вислів:після мене-хоч потоп!Не задумуються люди,що скоро земля в тих районах буде похожа на поверхню Місяця!А здругої сторони,люди не винуваті,що держава допустила таке свавілля!24 роки Україні,а на Поліссі їснують закони "дикого заходу".Значить комусь це вигідно,що дежава немає ні копійки доходів.Зате в Гданську вже давно працює і процвітає біржа по продажу нашого поліського бурштину!
Відповісти