На Театральному майдані Луцька може з’явитися підземний торговий комплекс. ФОТО

На Театральному майдані Луцька може з’явитися підземний торговий комплекс. ФОТО
На Театральному майдані Луцька може з’явитися підземний пішохідний перехід та торговий комплекс. У планах також побудова громадської вбиральні, кафетерію та побудова вантажних ліфтів.

Проект будівництва показали сьогодні, 16 жовтня, під час спільного засідання комісії міської ради з питань міжнародного співробітництва, молоді та спорту і експертної групи, пише Волинське агентство розслідувань.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв зазначив, що рішення про надання дозволу за зверненням торгового центру «Магніт» на розробку детального плану прийняли ще у 2007 році, і відтоді проект двічі міняли, змінювали й площу забудови, відбувалися обговорення архітектурної ради та погодження з усіма необхідними службами.

«Основна ідея – це будівництво підземного торгового комплексу з будівництвом підземного переходу», – пояснив Матвіїв. Площа торгових площ – близько півгектара. Початково площа становила близько 2 гектарів, оскільки передбачали підземні паркінги тощо. Заїзд транспорту передбачений через сквер і готель «Україна».

Окрім власне торгового центру передбачена ще й побудова кафетерію та виставкового залу, а біля театру запланували встановити вантажні ліфти. Також на Театральній площі планують підземну вбиральню поблизу Драмтеатру.

Ярослав Матвіїв зазначив, що не уявляє, яким чином на майдані має з’явитися така забудова. Він не згодний із можливістю розвантаження вантажних автомобілів поблизу Драмтеатру. Проте сьогодні управління капітального будівництва принесло затверджений проект, який передадуть до розгляду на виконкомі. Усі служби дали дозвіл, і за словами Матвіїва, громадське обговорення зауважень теж немало.

«В процесі громадських обговорень жодних зауважень не надходило», – зазначив Матвіїв та додав, що інформацію розповсюджували через ЗМ, ЦНАП та сайт міськради.

До слова, у планах на забудову Театрального майдану було ще й зведення Консисторію Свято-Троїцього собору. Проте у цій частині проект «забракувала» Консультативна рада при Міністерстві культури. Та щодо будівництва торгового комплексу заперечень не було.

Присутні на обговоренні краєзнавці та архітектори, які включені до складу експертної групи, негативно висловилися щодо забудови підземного торгового комплексу.

За словами краєзнавця Ігоря Левчука, виникає концептуальна загроза центру Луцька та загроза втарті історично цінної частини міста – там є поховання часів Другої світової тощо, в районі готелю «Україна» взагалі могло бути чумне кладовище. Тож розміщувати там «якийсь базар» експерти вважають недоцільним. Експерти наголошують, що будівництво стане ще одним ЦУМом під землею. До того ж, у випадку будівництва, існує загроза руйнування монастиря, який розміщений всього за десяток метрів від місця, де збудують котлован.

Тож експертна група вважає пропозицію влаштування підземного центру на площі недолугою та непотрібною для міста. Більше того, це спотворить рекреаційну зону. Тому вимагають призупинення будь-яких рішень щодо цього питання принаймні до часу, поки визначать історичну цінність цієї ділянки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Навіщо Луцьку ще одна торгова площадка, якщо в уже існуючих торгових центрах міста не всі магазини орендовані? І вже існуючих цілком достатньо? І навіщо псувати рекреаційну зону? Влада разом з торгашами просто хочуть зіпсувати місто в якому ми живемо!
Відповісти
Центр міста і пустий цеж нонсенс для ділків

у них в очах як у пана крабса гроші-грошенята
Відповісти
ЧОГО ВИ СКІГЛИТЕ? ВАМ МІСТО РОЗБУДОВУЮТЬ, СУЧАШНІШИМ І ГАРНІШИМ РОБЛЯТЬ ...
А ВИ ТУТ РОЗВОДИТЕ НЕВДОВОЛЕННЯ КОНЦЕРВАТОРИ СРАНІ ...
Відповісти
НА ОКРАЇНАХ НАВЧІТЬСЯ (АБО У СЕБЕ НА ПОДВІР'ЯХ) :)
Відповісти
й так гарний центр, краще б поремонтували те, що є і надалі підтримували порядок!
Відповісти
Повірь,гірше не зроблять)

Як приклад: ЦУМ, Стадіон, Лаб.Корпус СНУ, Студенський стадіон ... і багато іншого ... - Чи це все може неподобатись???
Відповісти
це плутай тепле з мокрим, ок?
Відповісти
Бред какой-то, мало нам в городе Ювантов,Порт-сити и порочих торговых сити? Хотим уподобиться Киеву, где изуродовали майдан и до сих пор его перекраивают по-новому,еще хуже? Дай волю "УКРОП"альцям они и вместо парка начнут бизнс-центры гатить.Уже из "Проминя" сделали каую-то безвкусную халабуду...
Відповісти
щодо Проміня - повне непорозуміння !!!
Відповісти
Щодо Проміня, то його будує Покровський, тобто БПП. Тому перед тим, як писати, роздуплись і вивчи питання.
Відповісти
Було б круто! Робіть!
Відповісти
Я памятаю як будували підземний перехід, це було відмивання грошей? Теж памятаю як будували фонтан в центрі міста! Де фонтан? Тепер знову по кругу будувати будем? ці проекти всім зрозуміло з якою метою створюються.Зробіть спочатку фонтан в центрі бо ми (громада міста) зробим акцію збирем самостійно гроші на фонтан і власними силами його побудуєм.
Відповісти
Матвіїв проти бо не занесли?
Відповісти
яка маячня
вибори
від агітації вже верне
вибери мене
чекаю коли ж це все пройде повз
Відповісти
ну-ну, якшо там і будуть щось будувати до це дорого обідеться,...ця частина знаходиться на болотах, до слова проект підзкмки був розроблений ще більш ніж 10 років тому, але його порахували "небезпечним" через геологічні особливости данної дільниці, але якщо таки це робити то влетить воно в копійочку, треба встановлювати спеціальні "подушки", так що сумніваюсь що с цього щось вийде.як і з попередніми підземними спорудами луцька
Відповісти
смішне, що може і не з'явитись))) Мова триває вже пару десятків років, а двіженія) нема. Тільки місто в центрі "все гавнішає і гавнішає")))
Відповісти
Підземний перехід з інфраструктурою варто побудувати (надворі 21 ст.), а майдан чіпати не варто..
Відповісти
майдан забудувати - а народу мітингувати де???
Відповісти
Усю продажну архітектуру треба позбавити громадянства України і депортувати в Гондурас. Це агонія призвела до повної розпродажі усіх дозволів
Відповісти
Продавців і так достатньо.Дайте покупців.
Відповісти
Останні новини
На Театральному майдані Луцька може з’явитися підземний торговий комплекс. ФОТО
16 жовтень, 2015, 12:36
МТС став Vodafone
16 жовтень, 2015, 12:06