Півстоліття жителі закарпатського села літають над рікою. ФОТО

Півстоліття жителі закарпатського села літають над рікою. ФОТО
Півтисячі жителів гірського села щодня... літають над стрімкою рікою разом з меблями і худобою.

Про це повідомляє Експерс.

Міняються президенти, міняються прем'єр-мінстри, а у цьому селі усе без змін. Уже понад 50 років. Не чує влада цих людей. Не зробить їм бодай підвісного моста, хоча ціна його - копійки. І важко повірити, що на календарі - XXI століття.

Ріка ділить село Нижній Бистрий, Закарпатської області, на дві частини. Щоб не долати кілометри до найближчого мосту, люди свого часу самотужки розв'язали проблему - на річці звели три своєрідні повітряні переправи. Відтоді місцеві селяни звикли у прямому розумінні літати над рікою, заощаджуючи час та взуття.

Як літати? По металевому канату, до якого припасована люлька. Сідають у такий "дирижабль" - і перелітають на той берег. Ось так зі своїх 77 років понад 50 літ літає над річкою і Христина Росоха.

"Наше село - гірське. Простягнулося вздовж обох берегів Ріки аж на 26 кілометрів. З обох боків село підпирають гори. А стрімка вода поділила сушу так, що магазини, пошта, ФАП та сільрада опинилися на другому боці, а на нашому - тільки півсотні хат, пасовище та городи. До найближчого мосту пішки -- 7 кілометрів, а навпростець - усього 3 хвилини льоту, - мовить баба Христина, про яку в селі кажуть "ас у льотній справі". - Ще з часів Союзу просимо владу звести міст. Раніше чиновники обіцяли, нині – тільки руками розводять! Мовляв криза, коштів -- катма! Та Бог послав мені майстровитого чоловіка, який зметикував, що русло річки не дуже широке - всього 22 метри. Та ще замолоду звів повітряну переправу, якою досі користується півсела. Особливо влітку, коли люди обробляють свої ділянки та випасають на нашому березі худобу.



Отак і літаю все життя. Раніше щодня літала на роботу. А стаж у мене - майже 40 років. Відколи на пенсії - на закупи та в гості до рідні. Механізм повітряної переправи простий: металевий трос з одного боку закріплений на металевій опорі, на другому березі опорою слугує старий дуб. Мій чоловік його зміцнив підпорою. До колеса, що бігає по металевому канаті, прикріплено дерев’яне корито. Сідаю в нього, руками перетягаю гумовий шланг по тросі. Ось так й перелітаю у кориті з берега на берег. Коли до мене приходять гості, тросом передаю їм корито, а вони самотужки переправляються".

Нині ж переправа, якій понад 50 років, потребує капітального ремонту. Корито - старе, деревина прогнила. Та й трос не завадило б поміняти на новий. Але нині на це потрібно великі гроші. А перед Різдвом одну з опор, що на березі, мало не зніс автомобіль.

"Металева опора похилилася, потрібно укріпити, - бідкається Христина Юріївна. - Мій чоловік доглядав повітряну переправу, якби ще був живий, може, щось би й примудрував. Та вже восьмий рік, як помер. Прошу владу збудувати для нас бодай пішу підвісну переправу. Усе життя мріяли з чоловіком, як пройдемо на другий берег по новому мості, та, мабуть, і я його вже не дочекаюся..."

Ця люлька - справжнє диво техніки, складається з барабана, корита та двох тросів. Людина на березі повинна крутити барабан, тоді переправа запрацює. Щодня повітряними човнами користується близько 500 пасажирів. Та нині всі переправи на Ріці зачиняють на замок - після того, як кілька років тому в річку зірвався сільський хлопець (на щастя, його врятували).

"Провезу з вітерцем! Моя "каретка" - міцна, одного разу навіть корову на ній переправляв. А це п'ять центнерів живої ваги, - сміється Іван Росоха, який разом із онуком готує агрегат до роботи. - Замолоду літав до дівчини на побачення, а нині вже й у моєї дружини понад 35 років "повітряного" стажу. Та, хильнувши зайвого, до повітряного "керма" -- зась! Ризикуєш скупатися у крижаній річці. Не бійтеся, головне не дивитися донизу".

За допомоги летючого корита вони переправляють на другий берег ріки людей, сіно, будівельні матеріали, меблі, а влітку - ще й худобу. Ось так і живуть сподіваннями, що колись таки в їхньому селі побудують бодай одного моста. Бодай канатного.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От ви написали про чудернацьку переправу через річку Ріка, а про те, що місцеві жителі викидають сміття прямо в річку - то ні слова. Не про те ви пишете(
Відповісти
Останні новини
Півстоліття жителі закарпатського села літають над рікою. ФОТО
29 лютий, 2016, 19:13