У Луцькому НТУ вшанували пам'ять Віктора Божидарніка. ФОТО

У Луцькому НТУ вшанували пам'ять Віктора Божидарніка. ФОТО
У Луцькому національному технічному університеті вшанували пам’ять покійного ректора навчального закладу Віктора Божидарніка. Саме цього дня рік тому видатний волинянин попрощався із життям.

Заходи із вшанування пам’яті відбулися у стінах ЛНТУ, - повідомляє Волинська правда.

Віддати шану видатному науковцеві, доктору технічних наук, професору та ректору ЛНТУ зібралося чимало його колег, друзів, знайомих, представників обласної влади та духовенства, керівники інших вищих навчальних закладів.

Передусім, до слова запросили нинішнього керівника навчального закладу Петра Савчука. Він наголосив, що внесок Віктора Божидарніка неоціненний і здобутки його «дитини» - університету, це заслуга саме такого вмілого ректора.





«Сьогодні, дійсно, важкий день для нас усіх, тому що уже рік минув, як пішов із життя Віктор Божидарнік. Людина, яка поєднала нас всіх, працею, яку ми робимо на благо Волині й на благо України. Безумовно, він багато зробив у розвиток нашого університету. Ті цеглини, які він тут заклав, дають можливість нам рухатися вперед і розвиватися. Його праця - неоціненна. Минуть роки і все це буде з часом менш помітно, але головне, що можна впевнено сказати, що, якби не Віктор Володимирович, то не було б університету і тих зусиль, які нас об’єднують, не було б тих здобутків, які сьогодні ми маємо», - зазначив Савчук.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл провів панахиду й освятив пам’ятну дошку, яку сьогодні відкрили у приміщенні ЛНТУ на честь видатного ректора. Владика зачитав слова Апостола Павла, у яких йдеться про те, що треба шанувати своїх наставників, тих, хто віддаючи частинку себе, бажав бачити продовження. Таким, за словами митрополита, був і Віктор Божидарнік, який намагався свою працю і задуми передати майбутньому поколінню студентів.





«Є час, коли людина приходить в цей світ, і є час, коли вона його полишає, не знаючи навіть коли. Господь кличе кожного. Рік тому Господь покликав ректора-засновника цього вищого навчального закладу. В житті кожної людини він відіграв свою роль: для викладача, працівника… але завжди будуть згадувати його, як засновника, про це будуть говорити ті справи, які він лишив для нас. Ми часто чуємо такий простий класичний вислів: що таке діти?! Діти - це батьки плюс прогрес. Що таке студенти?! Це викладачі плюс прогрес. І я вважаю, що пам’ять про цього ректора – це те, що будемо робити і те, що передаватиметься з покоління в покоління, щоб його задум і його труди були продовжені вашою доброю працею», - підкреслив митрополит.

Своєю чергою, зі словом скорботи виступила й заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.

«Сьогодні я побачила у багатьох сльози, а це говорить про те, що від нас пішла щира і добра людина. Я не навчалася у технічному вашому вузі, але я мала честь бути знайомою із Віктором Володимировичем. Крім того, що це науковець і професійна людина, у нього було гарне почуття гумору. Стільки скільки він випромінював добра і світла, не кожна людина так зможе», - зауважила Мишковець і висловила свої співчуття родині Божидарніка.





Можливість виступити мали усі охочі, зокрема, колеги, товариші Віктора Божидарніка, представники студентського самоврядування…ті, небайдужі люди, котрі знали і цінували науковця.

Насамкінець усіх присутніх на заході скорботи запросили на вечір пам’яті Віктора Володимировича, що відбувався в актовій залі університету.

Нагадаємо, що Віктор Божидарнік народився у селищі Голоби Ковельського району. У 1970-му закінчив Львівський університет за спеціальністю «Механіка». У 1974 році він захистив дисертацію на присудження наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук.

У Луцьку розпочалася його науково-педагогічна діяльність. Спочатку він працював на посадах: старший лаборант НДС ЛДУ ім. Франка, асистент, старший викладач, декан, в.о. директора загальнотехнічного факультету Луцького філіалу Львівського політехнічного інституту, згодом директором закладу, ректором Луцького політехнічного інституту, ректором Луцького державного технічного університету, ректором національного університету. Віктор Володимирович очолював ВУЗ із 1977 року, що є рекордом для України.





Віктору Божидарніку також був членом Академії інженерних наук, академіком Академії економічної кібернетики, член-кореспондентом Академії менеджменту та підприємництва, академіком Академії наук вищої школи України. За значний внесок в організацію та розвиток науки нагороджений орденом «За заслуги» III, II ступенів, присвоєно звання «Заслужений працівник народної освіти України».

26 квітня 2015 року на 71-му році життя багаторічний ректор Луцького національного технічного університету, професор Віктор Божидарнік відійшов у вічність.








Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
кухтей встигає всюди: і на святкуванні 30-річчя аварії на ЧАЕС і тут... ось так потрібно працювати, навіть на пенсії...
Відповісти
Ростік вже давно заговорюється і цьому комуняці, фейковому лідеру чорнобильців, пора внуків няньчити, а не займатися політикою.
Відповісти
Пам'ятаю його завжди з гумором, здавали екзамен і він ходив по рядам і дивився що хто що пише і давав вказівки асистентам... мені сказав що вже можу йди до нього щось у моїй писанині є раціональне, дівчині яка сиділа сказав що вона написала більше ніж він знає...
Відповісти