Колекція вибухівки волинських правоохоронців. ФОТО

Колекція вибухівки волинських правоохоронців. ФОТО
Вибухотехнічна служба розпочала свою діяльність з 1995 року, - розповідає начальник вибухотехнічного сектору ГУНП у Волинській області Ігор Заболотний. Безпосередньо на Волині така служба з'явилася через два роки.

Зараз вибухотехнічна служба здійснює практичну діяльність. Їх викликають, аби відшукати та знешкодити небезпечні об'єкти в зоні проведення АТО. Крім того, до їхньої компетенції належить забезпечення вибухобезпеки, тобто правоохоронці беруть участь у масових заходах, аби попередити можливу загрозу. Крім того, саме вони проводять полігонні випробування - знищення небезпечних вибухових предметів.

Частина вибухівки, яку показують правоохоронці, була нещодавно вилучена в ковельчанина. Нагадаємо, 19-го квітня в Ковелі в одному із гаражних масивів міста поліцейські виявили та вилучили в місцевого мешканця понад 5 тисяч боєприпасів, вибухові речовини, а також вогнепальну зброю.

Сергій Тимощук, експерт-вибухотехнік, розповідає, що з колекції, яку зібрали правоохоронці, найнебезпечнішими є міни.

"Це протитанкові міни. Є з металевого корпусу, є безкорпусні. Машина наїжджає на неї і вона спрацьовує. Більш небезпечна, на мою думку, це ТМ-72. Вона новіша, тут менше тротилу. Якщо ТМ-62 має приблизно 6-7 кг тротилу, то в ТМ-72 його всього 2-2,5 кг. Але вона спрацьовує від металу. Якщо машина лише над нею проїде, вона вибухне. Крім того, вона спрацює, коли біля неї пройде військовий, який має із собою щось металеве", - розповідає Сергій Тимощук.
Протитанкові міни
Протитанкові міни




Кажуть, така міна надзвичайно підступна. Крім того, є ще один вид МС-3, яку вибухотехніки називають "міна-сюрприз".
Міна МС 3 (червона)
Міна МС 3 (червона)

Зазвичай, МС 3 використовують в комплекті ще з однією міною.

"Якщо сапер не подивився, знімає верхню міну, вона вибухає", - пояснюють правоохоронці.

Небезпечними вважають і мінометні міни. Більшість із них ще з часів Другої світової війни. Вибухотехніки кажуть, що таких знахідок ще багато лежить в землі, але вони й досі користуються попитом у військовий час.

"Мінометні міни застосовуються в зоні АТО, вони майже ніяк не змінилися з радянського часу, хіба змінилися самі вибухники. Можуть ставити ті, які реагують на дотик, або трубчасті - на час", - пояснює Сергій Тимощук.
Мінометні міни
Мінометні міни

Крім того, в колекції правоохоронців є так звані гранати наступальної дії. Найбільш небезпечні вони тоді, коли на них надягається "кожух", який розлітається на осколки під час вибуху.

Крім того, показують використані тубуси, які лишилися після використання ручних протитанкових гранат. Зазвичай, тубуси використовують лише один раз для пострілу, проте їх можуть застосовувати і для саморобних вибухових пристроїв.


"Зараз, на жаль, із зони АТО дуже багато завозять зброї та вибухівки. Ми неодноразово вилучили гранати і підривники до гранат. Щодо мінометних мін, то їх віддає земля. Їх знаходять люди, які займаються розкопками", - розповідає Ігор Заболотний.





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Колекція вибухівки волинських правоохоронців. ФОТО
27 квітень, 2016, 18:55