Україна програє кібервійну, - фахівець

Україна програє кібервійну, - фахівець
Не дбати про комп'ютерну безпеку в добу електронних технологій є державним злочином, вважають фахівці. "Укренерго" працює в підвищеній напрузі після нещодавньої атаки кіберзлочинців, яка вивела з ладу підстанцію та на кілька годин знеструмила частину Києва.

Експерти у сфері електронної безпеки прогнозують, що хакери лише тренуються і можуть завдати набагато болючішого удару, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Було зовнішнє втручання в нашу мережу. Перед цим працював сканер, який зібрав інформацію стосовно комунікацій в нашій мережі. І після цього була атака, погашена наша підстанція", - розповів керівник підприємства Всеволод Ковальчук.

На енергетичний сектор України кіберзлочинці полюють не вперше: торік під приціл потрапили обленерго на заході країни. Нинішня ж атака більш підготовлена і професійна, до того ж хакери болюче вдарили по ресурсах міністерства фінансів, інфраструктури, Укрзалізниці, пенсійного фонду, держказначейства.



У кіберполіції намагаються вирахувати нападників.

"Первинний аналіз показав, що використовувався різновид однієї з найскладніших кібератак, метою якої є не лише втручання в роботу інформаційних систем, а і збереження прихованого контролю", - розповів представник Нацполіції Ярослав Тракало. Сервери державних структур були заражені вірусами кілька місяців, а електронні шпигуни безкарно господарювали в базах даних і за командою господаря знищували інформацію. Вірус, який атакує державний та фінансовий сектор України, розповсюджується за допомогою цілеспрямованого фішингу.

Жертвам розсилаються електронні листи із вкладеними документами, у разі відкриття яких активується троянська програма та запускається компонент KillDisk, який видаляє файли та створює нові. Захищати сервери держустанов та відбивати хакерські атаки мають в держуправлінні із захисту інформації. Там не погоджуються з тим, що програють кібервійну.

"Нам вдалося запобігти набагато більшому руйнуванню систем, витоку конфіденційної інформації", - твердить представник структури Сергій Прокопець. Однак оцінки незалежних фахівців геть інші: держава війну із кібертероризмом поки що програє в одні ворота.

"Фактично, нас б'ють, а ми терпимо. Ми не завдаємо ударів у відповідь. Це однобічна гра, і часто ми не приймаємо активних заходів для оборони", - переконаний технічний директор компанії з розробки антивірусів Олег Сич.

Успішні хакерські атаки стали можливими через низьку грамотність чиновників. Тепер принесена із дому флешка чи необачно відкритий електронний лист може спровокувати блокування соціальних виплат чи відімкнення електроенергії.

В грудневих хакерських атаках простежується один почерк, а сліди злочинців ведуть до Росії. І це лише тестові напади, а повномасштабна кібервійна може розпочатися вже в недалекому майбутньому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
випускники гейропського і пту справляться з ними елементарно!
Відповісти
лолшто??? це якими треба бути дибілами щоб з невідомих листіх відкривати якісь вкладені файли?? це люди які далекі від компьютерів не кажучи вже про елементарні поняття що до безпеки!
Відповісти
Останні новини
Україна програє кібервійну, - фахівець
23 грудень, 2016, 03:13