Відсутність паркоматів - не привід не платити за парковку у Луцьку

Відсутність паркоматів - не привід не платити за парковку у Луцьку
З 1 січня 2012 року в дію вступила норма постанови Кабміну, за якою власники парковок повинні мати на місцях паркуваня так звані паркомати – автомати для прийому оплати за парковку.

Відтак з початком року відпала необхідність оплачувати парковку там, де цих паркоматів немає – вирішив багато хто. Навіть низка українських ЗМІ про це написала.

Проте, як з’ясувалося, трактування кабмінівського положення – не до кінця правильне. Принаймні, у Луцьку на «халявні» парковки – навіть якщо вони без паркоматів – автомобілістам розраховувати зась.

Паркомати - роботи-касири

Отож у пункті 14 постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів» йдеться, що відведені майданчики для платного паркування обов'язково повинні бути обладнані паркувальними автоматами.

Ці автомати мають встановлюватися з розрахунку не менш як один автомат на 10 місць для паркування з обох боків уздовж проїзної частини вулиці, дороги або тротуару. У таких автоматах оплачувати послуги можна або спеціальними платіжними картками, або готівкою.

Уряд вирішив, що не потребують обладнання паркувальними автоматами спеціально обладнані парковки - тобто такі, що розміщені поза межами проїзної частини вулиці, дороги або тротуару.

Окрім того, обов’язковою ознакою таких спецпарковок, на яких може не бути паркомати, є той факт, що такі майданчики призначені виключно для тих, хто оплачує послуги у безготівковій формі, згідно з договором, укладеним не менш як на місяць.

Платити все ж доведеться

Як пояснив начальник відділу транспорту та зв’язку Луцької міської ради Рустам Дячук, відсутність паркоматів не є підставою не оплачувати оренду паркомісця.

«Дійсно, постанова набрала чинності пункт 14 з першого січня 2012 року. Відведені майданчики для паркування обов’язково повинні бути обладнанні паркувальними автоматами. Проте в пункті 29 цієї постанови вказано, що сплата вартості послуг з утримання платного паркувального майданчика здійснюється двома шляхами: придбання талону з визначеною тривалістю паркування та за допомогою готівки, спеціальної картки через паркувальний автомат», - пояснив Дячук

З його слів – відсутність паркомату на парковці хоч і є формально порушенням з боку власника парковки, але аж ніяк не підставою автовласникам не платити.

«Ніде не сказано, що з першого січня оплата здійснюється виключно за допомогою паркувальних автоматів», - наголосив Дячук.

До слова, аби визначити правила паркування у Луцьку, розмежувати паркувальні майданчики та ввести паркувальний збір нині процедуру експертного вивчення і внесення пропозицій проходить проект Положення про паркування транспортних засобів Луцька. Ця процедура орієнтовано закінчиться у лютому 2012 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: парковки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
якщо не має паркомата то місце не оснащене для паркування!!!! Тоді за що збираються гроші? тоді можна не брати до увари законодавство і його порушувати? так виходить?
Відповісти
Я в шоці з волиньпосту - внагляк підтримують порушення законодавства, яке ініціюється чинушами на місцях.
Відповісти
ВолиньPost нікого не підтримує, ВолиньPost просто ділиться інформацією
Відповісти
Уважаемый Рустам Дячук лукавит и думает, что простой кроме него никто не прочитает в оригинале п.29 Постанови КМУ. А она гласит следующее:
Сплата вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування здійснюється:

у безготівковій формі шляхом придбання паркувального талону з визначеною тривалістю паркування, в якому зазначається дата та час розміщення транспортного засобу на майданчику для платного паркування;
Відповісти
Останні новини
Відсутність паркоматів - не привід не платити за парковку у Луцьку
04 січень, 2012, 09:03