На Волині формується бурштинова монополія, - журналістка

На Волині формується бурштинова монополія, - журналістка
На Волині за видобуток бурштину змагаються дві політичні бізнес-групи, але поступово перемагає КП «Волиньприродресурс».

Про це й блозі на шпальтах Громадського радіо написала журналістка Аріна Крапка.

Поки Державна служба геології і надр не погодила Волинській обласній раді, а саме КП «Волиньприродресурсу» дозвіл на бурштиновидобуток, вона погодила дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних ділянок.

«До Державної служби геології і надр надійшло звернення від КП «Волиньприродресурс» Волиньради щодо надання у користування геологічною інформацією по ділянкам надр бурштину відповідно до рішення Волинської облради від 19.05.2016 року . На підставі даного звернення було укладено договір про передачу права на користування геологічною інформацією», – йдеться у відповіді на запит.

«Безперечно, КП «Волиньприродресурс» наділило себе правом розпоряджатися усіма ресурсами на території області. Чи то йдеться про бурштин, нафту, газ чи навіть про ягоди. Так і вказано в статусі комунального підприємства. І маючи всі відповідні геологічні карти з покладами бурштину на території області, КП «Волиньприродресурс» спокійно може вимагати отримання спеціального дозволу на користування надрами», - зазначає Аріна Крапка.

Як повідомляють в Державній службі геології і надр, «порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затверджений Постановою Кабміну від 30.05.2011 року № 594 визначає процедуру продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони».

Насправді, КП «Волиньприродресурс» може вдало обійти цей порядок, як це було раніше з отримання спецдозволів на користування надрами.

Та й крім того, якщо КП «Волиньприродресурс» буде єдиним учасником аукціону, то дозволи отримає без проблем. І навіть якщо у нього будуть конкуренти, то їх можна буде «успішно посунути», як це сьогодні відбувається із ще однією фірмою – «Першою волинською старательською артіллю», якій у Волинському окружному адмінсуді відмовили в задоволенні позову до Державної служби геології і надр.

У позові просили визнати протиправною бездіяльність щодо не розгляду у встановлений строк заяви на отримання спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону з метою геологічного вивчення та зобов’язати видати спеціальний дозвіл на користування надрами без проведення аукціону з метою геологічного вивчення.

За «Першою волинською старательською артіллю» стоять інвестори, ім`я яких втаємничує керівник фірми Андрій Дубровський. «Але з того, що мені вдалося дізнатися раніше, це люди, які намагаються отримати дозволи в усіх трьох областях і пов’язані вони з «київськими». А відтак ясно, звідки ноги ростуть. Було зрозуміло і раніше, що бурштинові землі хочуть контролювати місцеві князьки або центральні», - зазначила журналістка.

За її інформацією, один з інвесторів, кінцевий бенефеціар «Першої волинської старательської артілі» Юрій Колесніченко був помічником на громадських засадах у нардепів від БЮТ-Батьківщини» Ігоря Гриніва (6 скликання – 23 листопада 2007 — 12 грудня 2012) та Володимира Яворівського (7 скликання – 12 грудня 2012 — 27 листопада 2014).

А Ігор Гринів був керівником виборчої кампанії Петра Порошенка. З 16 травня 2016 року обраний головою фракції Блок Петра Порошенка «Солідарність» у Верховній Раді України. На цій посаді змінив Юрія Луценка, якого обрали генеральним прокурором України. Паралельно Гринів є радником президента України Петра Порошенка. У команді Порошенка Гринів, перш за все, політтехнолог.

«По-моєму, історія не нова. Залишається лише спостерігати, хто переможе у цій війні за волинський бурштин – Ігор Петрович Палиця зі своїм КП «Волиньприродресурс», за яким стоїть пан Коломойський чи група впливу українського президента Петра Порошенка. І Володимир Гунчик, будучи «очима Порошенка» на Волині, бурштинові питання вже не відстоює, сонячне каміння залишається на контролі Палиці, незважаючи на контри Коломойського-Порошенка», - пише Аріна Крапка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині формується бурштинова монополія, - журналістка
25 січень, 2017, 11:41