Луцькі тролейбусники прозвітували про роботу за рік

Луцькі тролейбусники прозвітували про роботу за рік
Директор Луцького підприємства електротранспорту Ігор Грицюк розповів про роботу підприємства у 2016 році та плани на 2017-ий.

Про це говорили під час засідання виконкому у середу, 1 лютого.

Як ідеться у звіті підприємства, станом на 01 січня 2017 року на ньому працюють 442 людини, а середня заробітна плата на підприємстві у 2016 році становила 4 478 гривень. Однією із проблем підприємства називають пенсійний вік працівників. Так, на ЛПЕ 150 працівників – пенсійного та передпенсійного віку. Щоб вирішити цю проблему, запрошують молодь: у 2016-му 22 студенти пройшли практику на підприємстві. У 2017 році планують навчити 30 водіїв тролейбуса на базі луцького автозаводу.

Також відзначають старіння тролейбусів. Станом на 1 січня 2017 року парк тролейбусів складав 65 одиниць. Середній їх вік – майже 23 роки, хоча норма – 10 років. А 44 тролейбуси використовують понад 20 років.

Крім цього, на підприємстві називають критичною ситуацію із контактною мережею для пересування тролейбусів, особливо взимку та під час погодних катаклізмів, а також зростання вартості електроенергії в 1,8 раза.

За словами директора підприємства Ігоря Грицюка, у 2016 році ¾ пасажирів тролейбусів були пільговиками, тобто, їздили безплатно. А «зайців» за рік оштрафували на 22 тисячі гривень.

Серед досягнень підприємства у звіті відзначають те, що із вересня вдалося збільшити кількість тролейбусів на маршрутах до 47, відкоригувати маршрути, щоб тролейбуси їздили із однаковим інтервалом, розмістити майже на всіх зупинках графіки маршруту. Хоча, їх, мовляв, часто зривають невідомі.

Також відремонтували 12 тролейбусів, замінили 500 метрів контактного проводу, побудували скатну покрівлю на тягові підстанції №7 та приміщення в самому тролейбусному депо. Ігор Грицюк відзначає, що власні кошти підприємства покривають лише половину витрат.

Щоб частково вирішити цю проблему, варто запровадити систему електронного обліку пасажирів та електронного квитка. В рамках його запровадження планують створити процесинговий центр, – розповідає директор. На першому етапі кондукторам та водіям мають дати валідатори, за допомогою яких вони забезпечуватимуть квитками пасажирів. Таке обладнання хочуть забезпечити вже в лютому 2017-го. Надалі хочуть запроваджувати пункти продажу та поповнення карток для зменшення обігу готівки.

Також у звіті йдеться про борги підприємства: поточна заборгованість із виплати заробітної плати – 1,7 мільйона, борг з податку з доходів фізичних осіб – 1,74 мільйона, борг перед Пенсійним фондом - 860,2 тисячі гривень, борг за матеріали та комплектуючі – 2,7 мільйона, кредиторська заборгованість – 16 мільйонів.

Заступник місткого голови Сергій Григоренко відзначив, що Ігорю Грицюку за підтримки міського голови та міської ради вдалося погасити заборгованість перед працівниками і частково відремонтувати приміщення ЛПЕ.

Григоренко вважає, що нині треба надалі боротися із «зайцями», крадіжками, які чинить частина кондукторів, та оптимізовувати штат підприємства. За його словами, витрати на тролейбуси вищі, ніж на автобуси. А тому, аби підприємство не «загнулося», варто іти на непопулярні рішення, зокрема обмеження кількості поїздок пільговиків на місяць.

А секретар ради Юлія Вусенко додала, що потрібно зменшувати кількість типів тролейбусів, які їздять в місті (їх 9), для того, щоб вони були комфортними для пасажирів.

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев вважає, що луцькі тролейбуси – це не бізнес, а соціальний об’єкт, але система електронного квитка дозволить оптимізувати роботу підприємства та реально визначити, скільки може заробити підприємство. Він також закликає директора активізувати роботу із переведення 17-го маршруту замість маршруток на тролейбуси.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як що пільговик буде менше їздити то що їм відразу грошей більше буде надходити ? Цікаво звідки ?
Відповісти