Модернізацію теплопостачання Луцька розпочнуть вже цього року

Модернізацію теплопостачання Луцька розпочнуть вже цього року
ДКП «Луцьктепло» планує цього року розпочати роботи по встановленню близько 200 індивідуальних теплових пунктів за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку.

Невдовзі підприємство оголосить тендер на чималу суму для визначення компанії, яка займатиметься встановленням ІТП. Мешканці будинків, яким пощастить і в яких встановлять індивідуальні теплові пункти, зможуть значно зекономити на опаленні, - пише Четверта влада з посиланням на директора підприємства Валентину Малютіну.

У жовтні 2014 року Луцька міська рада, ДКП «Луцьктепло» та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали одразу два договори на 14 мільйонів євро, які стосуються реалізації Проекту модернізації системи централізованого теплопостачання Луцька.

У рамках цього проекту у Луцьку мають бути облаштовані індивідуальні теплові пункти (ІТП) у близько 200 багатоповерхівках. Це має зменшити використання обсягів теплоносія на 20%, а відповідно й оплату за нього для лучан.

Директор підприємства розповіла, що є орієнтовний список луцьких багатоповерхівок, в яких планується встановлення індивідуальних теплових пунктів в рамках угоди із Європейським банком реконструкції та розвитку.

Усі будинки розташовані в 33-му та 40-му мікрорайонах міста. В будинках інших районів міста підприємство ІТП встановити не зможе, бо за умовами проекту це має бути один так званий тепловий район.

Малютіна каже, що остаточний список будинків і кількість ІТП, які будуть встановлені, «Луцьктепло» назвати поки не може. Все залежатиме від тендеру, на якому має визначитися підрядна організація та вартість встановлення ІТП.

«В нас є обмеження від цієї суми, яку дає Євробанк. На ІТП ми повинні витратити 3,25 мільйона євро. Тобто наскільки нам вистачить 3,25 мільйона євро, стільки й буде ІТП. Ціна визначиться на тендері і лише тоді зможемо сказати точну кількість ІТП, які встановлюватимуться. Буде дешевше – значить буде й більше ІТП», – поснює директор підприємства.

Валентина Малютіна зазначає, що тендерну документацію для визначення підрядної організації готують консультанти датської компанії «Ramboll». На даний час все залежне від підприємства «Луцьктепло» виконало: зібрало і передало консультанту інформацію на узагальнення, формування тендерної документації та оприлюднення.

«Вони готують і збирають цю інформацію для формування загального лоту закупівлі, тобто що нам треба, в якій кількості, якого діаметру тощо. Ми очікуємо, може місяць і документація буде готова, буде оголошений тендер», – каже Валентина Малютіна.

Черговість встановлення ІТП, каже директор ДКП «Луцьктепло», буде визначатися підприємством та підрядною організацією. Не все залежатиме від «Луцьктепла», проте невдовзі компанія планує оприлюднити так званий рейтинг серед тих будинків, в яких має встановлюватися ІТП, по рівню оплати населенням за послуги. Де буде вищий рівень оплати і де буде будівельна готовність до встановлення ІТП, у тих будинках «Луцьктепло» намагатиметься встановити прилад швидше.

Валентина Малютіна обіцяє, що вже цього року розпочнуться монтажні роботи.

«Європейська спільнота досить консервативна, це все не так швидко рухається, щоб остаточно все зрозуміло викласти, всім пояснити, ми не можемо пришвидшити процес. Але плануємо, що цього року почнемо вже роботи. Знову ж, як нам говорили консультанти, головне, щоб ми визначили переможця, а далі вже можна працювати, бо процес монтажу ІТП дозволяє виконати роботи фактично за день, якщо не буде морозів. На день відключити будинок і змонтувати. Тобто саме монтування не буде обмежене опалювальним сезоном, воно його не зупинить. Нам головне визначити переможця», – додає Валентина Малютіна.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Модернізацію теплопостачання Луцька розпочнуть вже цього року
22 березень, 2017, 21:05