Через вірус Petya на Волині – десятки заяв у поліцію

Через вірус Petya на Волині – десятки заяв у поліцію
Мобільні мережі й інтернет — це не лише досягнення інформаційно-технічного прогресу, а й зброя для кіберзлочинців. Волиняни масово стають жертвами телефонних шахраїв та інтернет-аферистів.

Фальшиві банківські СМС-повідомлення, сумнівні оголошення в інтернеті та комп’ютерні віруси – такі злочини доводиться розслідувати кіберполіції, повідомляє ВРД НСТУ.

Лучанка Надія Михайлова стала мішенню для телефонних аферистів. Спершу дівчині на мобільний телефон надійшло повідомлення із «незнайомого» номера.

«Що моя картка в «Ощадбанку» заблокована. Хоча насправді в мене ніколи картки не було. І були вказані номери, за якими я можу звернутися, нібито в інфоцентр їхній. Я передзвонила. Спочатку номер не відповідав, а потім вони передзвонили і чоловічий голос попросив, щоб я їм надала свої приватні дані», - розповіла вона.

Надія навіть не сумнівалася, що до неї телефонують шахраї, бо про подібні афери доводилося чути не раз. Однак, спілкування з незнайомцем продовжувала з цікавості.

«Я кажу: «Я з Волинської області, скажіть, конкретно, в яке відділення банку мені потрібно звернутися». Він сказав, що це написано на звороті моєї картки, і кинув слухавку. Я підійшла до працівників «Ощадбанку» і запитала, що це за номер і чи могли мені надіслати таку СМСку? Мені сказали, що вони не розсилають таких розсилок, щоб люди на це не велися і що вони до цього жодного відношення не мають», – розповіла дівчина.

Мобільні мережі та інтернет стали найпоширенішими засобами для шахрайства, кажуть у поліції. Цього року до місцевого відділу протидії кіберзлочинам звернулися три сотні волинян. Лідерами за кількостю скарг стали саме телефонні шахраї, які називаються працівниками банку, а також аферисти, що орудують на популярних сайтах оголошень.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника відділу протидії кіберзлочинам в області Василь Сірацький зазначив: «Дурять за допомогою веб-ресурсів OLX та «Авторіа», тобто розміщують оголошення, вказують нижчу за ринкову ціну на товар, люди звертають на цей товар увагу і переказують кошти на різні банківські карткові рахунки».

Останній бум заяв у кіберполіції – скарги на кібератаку, комп’ютерний вірус «Пєтя». За кілька днів до волинських правоохоронців звернулось близько 70 фізичних та юридичних осіб. І це може бути лише початок.

«Зараз проводимо комп’ютерні, технічні експертизи і в подальшому слідчі дії. Можу порадити тим, хто користується комп’ютерною технікою, що якщо надходять будь-які електронні листи на пошту, то, насамперед, потрібно перевірити, від кого вони, поцікавитись у тієї особи, який їх вміст. Насамперед, не потрібно відкривати невідомий файл, щоб не відбулося зараження комп’ютерної техніки», – розповідає Василь Сірацький.

Любителям інтернет-шопінгу у кіберполіції радять обирати лише перевіреного продавця та купувати за умови оплати покупки при отриманні. Якщо ж телефонують чи пишуть із банку — варто нічого не розповідати, а йти на консультацію до свого відділення фінансової установи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.