Лучанам розповіли про небезпеку гепатиту

Лучанам розповіли про небезпеку гепатиту
28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом - вірусною хворобою, що вражає печінку.

Про поширення даної недуги у місті Луцьку розповіла завідувач відділення гастроентерології КЗ “ЛМКЛ” Лідія Уяс,- пише ВРД НТСУ.

Пацієнтів, які власноруч руйнують основний фільтр організму — печінку, луцькі гастроентерологи бачили тисячі. І більшість із них, каже лікар, навіть не підозрювала, що має аліментарно-токсичний гепатит.

Дієта і спеціальні препарати за короткий термін можуть повністю вилікувати пацієнта.

"печінка – орган, здатний до самовідновлення. Складніше тим хворим, у яких виявили вірусний гепатит. Особливо групи С.

Це небезпечне захворювання, не даремно називають цей вірус “лагідний убивця”, який навіть 30 років може сидіти тихенько в організмі, не проявлятися, і коли вже починається хвороба, то вона прогресує, починаються цирози, раки, – каже Лідія Уяс.

Найнебезпечніші групи вірусу – В і С передаються через кров та статевим шляхом. Саме на ці два типи припадає 96% смертей від гепатиту. Та й лікувати їх тяжче, лікування дуже дороге. Невисокий процент одужання – приблизно 50 на 50.

Медики Всесвітньої організації охорони здоров’я б’ють на сполох, бо недуга останнім часом дуже поширюється. Як не дивно, це пояснюють модою на красу: манікюр, педикюр і тату.

"При поганій обробці інструментів можна заразитися цим захворюванням, тож до цього треба ставитися обережно, і можливо навіть треба робити це своїми інструментами, це все має бути індивідуально — ножиці, рушник і т.д"- продовжила Наталія Корнійчук.

У ВООЗ нині розробляють глобальну стратегію, спрямовану на знищення вірусу гепатиту до 2030 року. Нові методики лікування і нещодавно винайдені противірусні препарати дають сприятливі прогнози. Відсоток одужання пацієнтів вже дуже високий, якщо, звісно, він вчасно звернеться за допомогою медиків. Періодичний дискомфорт у правому підребер’ї та суглобах, нудота, підвищена температура тіла або ж загальна слабкість — це ознаки того, що негайно слід навідатись до лікаря.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучанам розповіли про небезпеку гепатиту
28 липень, 2017, 12:50