У Луцьку розробляють документ, який має «врятувати» Старе місто

У Луцьку розробляють документ, який має «врятувати» Старе місто
У Луцьку відбулося громадське обговорення Історико-архітектурного плану міста.

Обговорення почалося о 12:00, 3 серпня, у Галереї мистецтв.

За словами начальник відділу збереження культурної спадщини департаменту культури міської ради Петра Троневича, це - надзвичайно важливий документ для всього міста.

"Всі ми знаємо, що у нашому місті є проблеми зі збереженням історико-архітектурної спадщини. Адже генеральний план був розроблений і затверджений, а історико-архітектурного плану не було. Існуючим законодавством не передбачено розроблення плану історико-архітектурного заповідника, є лише план організації заповідника, тобто ми на сьогоднішній день не маємо конкретних містобудівних документів, якими ми б могли користуватися управління архітектури чи департамент культури, відділ охорони культурної спадщини міста. Саме тому в нас було стільки багато проблем", - мовив посадовець.

"У документі будуть розроблені генеральні зони, режимні зони, охорони пам'яток, зони зонування забудови, які будуть за межами історичного ареалу. Тобто все місто береться під контроль органів збереження історико-культурної спадщини Луцька”, - додав чиновник.

Начальник управління містобудування та архітектури Леонід Герасимюк зазначив: "Наше місто виходить на новий рівень розробки містобудівної документації, вперше такий план робиться з максимальним врахуванням пропозицій громадськості, інвесторів, власників земельних ділянок. Дозволи, які ми видавали раніше на освоєння територій, вони базувалися на містобудівній документації без історико-архітектурного плану, а це й документ в першу чергу дасть для інвестора для власника земельної ділянки розуміння про власну земельну ділянку і її обмеження у частині історико-культурної спадщини", - додав Герасимюк.

Згодом на проекторі розробник представили напрацювання в історико-архітектурному плані. Учасник групи розробників Андрій Крупа показав межі та режими використання історичного ареалу, пам'ятки та їх охоронні зони, і власне самі охоронні зони.



Після показу напрацьованих матеріалів серед присутніх лучан та чиновників розгорілася дискусія, зокрема у активіста Ігоря Левчука зауваження, що стосувалося розбіжностей між вихідними даними та вже запропонованим опорним планом. Чоловік стверджував, що при розробці не були враховані вже існуючі межі історично-архітектурного заповідника міста. Таке зауваження підтримав і археолог з історико-культурного заповідника Віктор Баюк.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку розробляють документ, який має «врятувати» Старе місто
03 серпень, 2017, 15:21