Хочемо, щоб Луцьк став містом літератури: організатори розповіли про Meridian Lutsk

Хочемо, щоб Луцьк став містом літератури: організатори розповіли про Meridian Lutsk
Поети з-за кордону, нові локації та театральну виставу обіцяють відвідувачам фестивалю Meridian Lutsk.

Про це повідомили під час прес-конференції організатори.

У програмі фестивалю – виступи іноземних делегацій письменників з Польщі, Білорусі, Литви, Естонії, Ізраїлю та України. Кожен з учасників привезе «частину» своєї національної культури. Зокрема, учасник фестивалю, віце-президент Польського Інститут книги Гжегож Гауден бере активну участь у такому ж процесі в Україні, акцентуючи на успішних кроках Польщі в сфері книгодруку, бібліотечної системи тощо.

В рамках фесту в Палаці культури відбудеться дискусія «Перетин культур: старі зв’язки для нових поколінь», в якій візьмуть участь митці з України, Білорусі та Литви.

Голова мистецького об’єднання «Стендаль» Елла Яцута розповіла, що її організація «вже доросла» до організації масштабного дійства. За її словами, така подія приверне увагу іноземних ЗМІ. «Луцьк готовий налагоджувати міцні зв’язки з іноземними державами. Чи готова Україна сприймати літературу світового масштабу? Чи в обласних центрах є люди, які готові аналізувати таку літературу в оригіналі? Як лучани сприймуть таке дійство? Питання, чи будуть містяни слухати поетів з Ізраїлю, Литви? Я хотіла запитати лучан, чи потрібен їм такий фестиваль. Чи готові вони стати європейським містом?» – зауважила Яцута.

Знаковою подією луцького фестивалю буде приїзд письменниці та перекладачки Маріанни Кіяновської. В рамках фестивалю буде презентація книги «Бабин Яр. Голосами».

За словами організаторів, тема збірки важка і не потребує додаткових коментарів. Піар-менеджер фестивалю Ірина Полєтуха розповіла, що Луцьк знаходиться в транскордонному регіоні, і «це величезний шанс заявити про Луцьк на всеукраїнському рівні».

«У нас є можливість гарно та правильно заявити про наше місто. Це один з тих соціальних моментів, який нам вдалося зачепити», – додала вона.

Також Полєтуха зазначила, що на фестивалі очікують досить багато людей, адже динаміка продажу квитків постійно росте. До слова, організацією фестивалю займалися понад рік і організатори впевнені, що Луцьку буде, що показати.

«Цей фестиваль спрямований не лише на лучан. До Луцька приїжджатимуть зі всієї України. Ми вирішили зробити експеримент спільно із театр-студією «Гармидер». Ми поспілкувалися з режисером театру Русланою Порицькою та організували для акторів творчу лабораторію, під час якої театрали створили виставу «Монодії в червоному», – зауважила Яцута.

За словами організаторів, театрали більше місяця вивчали поезію авторів, які завітають на фестиваль Meridian Lutsk. «Чи приїжджали ці автори до Луцька? В багатьох авторів є тексти, де згадували Луцьк. Ці всі тексти були забуті. Завдяки театралам народився якісний продукт – вистава, яку презентують в Науковій бібліотеці Олени Пчілки уже в п’ятницю о 19:30», – додала Яцута.

Для відвідувачів фестивалю організатори підготували цікавинку – локацію сесійної зали Луцької міської ради. Там планують влаштувати поетичні читання. «Ми хочемо, щоб на три дні Луцьк був не містом політичних баталій і розрух, а містом літератури», – зазначають організатори.

До слова, одноденний квиток на фестиваль вартуватиме 60 гривень, а на 3 дні – 150 гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини міста першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також слідкувати за нашим сайтом можна у Twitter та Google+.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Хочемо, щоб Луцьк став містом літератури: організатори розповіли про Meridian Lutsk
02 жовтень, 2017, 11:46