Луцькі лікарі очікують інфекційні захворювання у грудні

Луцькі лікарі очікують інфекційні захворювання у грудні
Медичні працівники, фармацевти та епідеміологи застерігають волинян про небезпечні захворювання на вірус «грипу» та просять громадян вакцинуватися.

Про це повідомили під час прес-конференції «Про стан захворюваності грипом та ГРВІ на сезон 2017-2018 роки» у середу, 25 жовтня.

Заступник начальника управління – начальник відділу медичних кадрів управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Валерій Руцький розповів, що нині захворюваність утримується на рівні сезонної та відповідає середньому показнику. Так, за його словами, моніторинг епідеміологічного сезону розпочався 2 жовтня. За цей період на Волині перехворіли 11 тисяч людей, а за останній тиждень – 4 тисячі, що на 5% менше, ніж попереднього тижня.

«На сьогодні показник захворюваності нижчий від розрахункового епідемічного порогу на 19,1 відсотка. Із числа хворих – діти, а це 67 відсотків. Також зменшилася кількість госпіталізованих з діагнозом «ГРВІ» до 129 проти 138 хворих минулого тижня, із них 83 відсотки – діти. У всіх хворих штамів грипу не виявили», –зазначив Руцький.

Щоб вберегтися від захворювань на грип, медики радять проводити вакцинацію. На це у волинян є цілий місяць.

До слова, медики запевняють, що в Україні прогнозують захворювання на грип штаму «А», який отримав назву «Мічіган». Це модифікований та небезпечний вірус, який розпочинається із ранньої пневмонії.

Заступник директора із впровадження системи управління якістю ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України» Лариса Дудковська розповіла, що процес захворюваності розпочався без особливостей, хоча прогнозували, що він був дуже ранній.

За її словами, моніторинг за станом захворюваності проводиться постійно. Так, за її словами, Волинь не займає лідируючі позиції в Україні по захворюваності.

«Сьогодні показник захворюваності не перевищено в жодному районі області. Найвищі показники – в Ківерцівському та Маневицькому районах та у Луцьку. Найнижчий показник в Ратнівському районі», – зауважила Дудковська.

Також епідеміолог зазначила, що нині вірусу грипу немає, лише аденовіруси, випадки парагрипу та ті віруси, які викликають респіраторні захворювання.

«Домінувати буде вірус грипу «А» – «Мічіган». Ми очікуємо підйом захворюваності на грудень. Тому громадянам необхідно вжити всіх заходів щоб забезпечити профілактичний комплекс для себе та колективів», – додала вона.

Директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк розповів, що вакцинація проти грипу не входить в обов’язковий календар щеплень. За його словами, вже є конкретні заявки на вакцину від закритих колективів – медичних закладів, закладів соціального захисту, охорони здоров’я.

«До 1 листопада ми приймаємо замовлення в аптеках від громадян. Якщо люди хочуть провести вакцинування, то потрібно звернутися в аптеку і замовити. У нас є заявка на 3000 доз», – додав він.

«В обігу нині є «ДЖІСІ ФЛЮ» виробництва Південної Кореї, «Ваксігрип» – Франція та китайська вакцина. Всі вони проходять по процедурі «преконтроль». Ми очікуємо ці вакцини на початку листопада. Середня ціна вакцини – 180 гривень», – додав він.

Так, в аптеках є запаси «Таміфлю» та інші засоби прямої дії. За словами Півнюка, існують тест-системи для особистого виявлення штамів грипу «А» та «В».

Заступник головного лікаря з медобслуговування населення КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» Володимир Лотвін розповів, що для профілактики захворюваності необхідно провітрювати приміщення, мити руки, не торкатися слизових, одягатися та уникати переохолоджень та контактів із хворими.

Медики зазначають, що в минулому році завезли 150 Нині, ж в останній декаді жовтня, очікують доз вакцини, після чого запрошують усіх на консультації до лікарів для безпечного вакцинування.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Луцькі лікарі очікують інфекційні захворювання у грудні
25 жовтень, 2017, 11:53