«БудуйТіло3»: спортивне харчування

«БудуйТіло3»: спортивне харчування
Триває третій сезон проекту «БудуйТіло», учасники якої ганяються за зменшенням надлишкової ваги та поліпшенням стану здоров'я.

Фітнес-центр «Maximus» та персональний тренер Віталій Андрейчук взялися за те, щоб зменшити вагу учасників рубрики майже на половину.

У цьому сезоні героїнями рубрики стали 32-річна Катерина та 27-річна Богдана. Вага претенденток - 100 та 125 кілограмів відповідно.

ПЕРЕЙТИ НА СТОРІНКУ ПРОЕКТУ В FACEBOOK

Більшість людей, які приходять в спортзал, починають цікавитися спортивним харчуванням. Досить поширеною є теза, що після прийому спортивних добавок людина відразу стає Гераклом.

Спробуємо розібратися у найбільш поширених думках щодо спортивного харчування.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: старт Найважчого Сезону

Що ж таке спортивне харчування?

Спортивне харчування - це ретельно підібрані за своїм складом концентровані суміші основних харчових елементів, спеціально оброблених для найкращого засвоєння організмом людини. Такі добавки не відносяться до групи анаболічних стероїдів або гормональних препаратів.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: «лікування» тренуваннями та харчуванням

Чи шкідливі спортивні добавки?

Першість в освоєнні цього виду харчування належала професійним спортсменам. Так, бодібілдери перші почали вживати спортивні добавки, але створені вони були для всіх людей, які тренуються.

Спортивне харчування спрямоване на поліпшення спортивних результатів, підвищення сили і витривалості, зміцнення здоров’я, збільшення об’єму м’язів, нормалізацію обміну речовин, досягнення оптимальної маси тіла і в цілому на збільшення якості та тривалості життя.

Але не забувайте, що основними спортивними добавками не можна заміняти основні прийоми їжі.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: фітбол, тренажери та бігова доріжка


Які функції спортивного харчування?

При вживанні спортивного харчування вам не слід боятися появи значної м’язової маси, як це прийнято вважати.

Звичайно, функції спортивного харчування залежать від його видів. Так, спортсмени найчастіше приймають протеїн, амінокислоти, гейнер, креатин та інші.

Отож, зазначимо, що спортивне харчування - це додаткове джерело білків та вуглеводів, яке збільшує м'язову масу та силу. Спортивні речовини збільшують витривалість організму та є додатковим джерелом вітамінів та мінералів. Деякі види такого харчування допомагають в схудненні.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: навантаження більшають

Жінкам не можна вживати спортивного харчування

Дуже розповсюдженою є думка, що жінки після початку вживання спортивного харчування відразу перетворяться на чоловіків. Таке твердження є неправильним, адже спортивне харчування не зробить вас відразу Арнольдом Шварцнегером. До слова, спортивне харчування не містить гормонів, тому жінки можуть не переживати, що у них почне рости волосся на обличчі чи згрубіє голос.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: міфи про спортзал

Як вибрати спортивне харчування

Вибір для вживання необхідного типу продуктів здійснюється залежно від поставлених при складанні тренувальної програми цілей.

Наприклад, для зниження маси тіла беруть жироспалювачі (L-карнітин), які прискорюють утилізацію жирів в організмі, а також покращують транспорт жирних кислот в мітохондрії.

Якщо ж необхідно набрати м'язову масу, то вживають спортивні добавки, що відносяться до категорій гейнерів, протеїнів, амінокислот, тестостеронових бустерів. Також в асортименті спортивного харчування існує багато комплексних продуктів, які здатні відновлювати сили й енергію, покращувати загальний обмін речовин і багато функцій організму.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3». 9 кіл «фітнес-пекла» і мінус 17 кілограмів


Чи викликає спортивне харчування звичку?

Спортивне харчування не можна віднести до лікарських засобів, його правильне застосування безпечне і не викликає звикання. Вибрати необхідні продукти і придбати їх можна в спеціалізованих магазинах з продажу спортивного харчування. Підбір спортивного харчування, необхідного для тренувань, бажано здійснювати відповідно до рекомендацій кваліфікованих фахівців у цій галузі.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3». Місія здійснена: як організм реагує на тренування

Ось такий розклад вправ для учасниць на тижні, що минув:

ВПРАВИ на понеділок:

(усі вправи виконували по 4 підходи і по 15 разів)

1. Тяга верхнього блоку до грудей + тяга сидячи
2. Розгинання ніг сидячи + згинання лежачи
3. Підняття штанги стоячи + махи в сторони
4. Розгинання на тріцепс стоячи + згинання на біцепс стоячи
5. Присяд з 12 кілограмовою гирею з широкою постановкою ніг на колесі + присяд на тумбу


ВПРАВИ на середу:

(усі вправи виконували по 5 підходів)

1. Прес з 3-кілограмовим м'ячем - 15 разів
2. Підтягування на trx-тренажері - 15 разів
3. Присяд на trx-тренажері - 15 разів
4. Вижим 10 кілограмового бліна з присіданням - 15 разів
5. Випади - 30 разів


ВПРАВИ на п’ятницю:

(5 вправ, виконані по колу)

1. Вихід на тумбочку з 3-кілограмовими гантелями та розведення рук – 30 разів;
2. Прес 15 разів;
3. Биття груші - 1 хвилина;
4. Кидки 6-кілограмового м'яча 15 разів;
5. Вихід з планки руками на степ 15 разів.


ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: помилки новачків у спортзалі


Нагадаємо, що в першому сезоні під опікою персонального тренера Віталія Андрейчука свої тіла будували фотограф Павло Березюк та журналістка Василина Боруцька. Що з цього вийшло читайте тут.

У другому сезоні в руки тренера потрапили підприємець та активіст «Самооборони Волині» Олександр Ніколайчук і директор департаменту соціальної політики Луцькради Тетяна Книш. Якими були їхні результати читайте тут.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ: «БудуйТіло3»: найцікавіше за липень


Висловлюємо подяку спортивному партнеру рубрики - Фітнес-центру «MAXIMUS» - це сучасна фітнес-зала з Crossfit зоною. Тел. 066-466-96-26, Луцьк, вул. Електроапаратна, 4. Сайт: maximus.lutsk.ua.

ТЕКСТ - Ольга ВАЛЯНІК, ФОТО - Павло БЕРЕЗЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.