Футбол і політика на Волині: що не поділили олігарх і губернатор

Футбол і політика на Волині: що не поділили олігарх і губернатор
Навколофутбольне середовище Волині знову лихоманить. У футбольному клубі «Волинь» заявляють, що губернатор Борис Клімчук та голова Федерації футболу Волині Василь Столяр намагаються перешкодити діяльності клубу і навіть повністю припинити його існування.

Навіть пообіцяли, що влаштують акцію протесту під стінами облдержадміністрації.

Насправді ж усе це - тільки видима частина айсбергу. Якщо ж глянути глибше, стає зрозуміло: конфлікт стосується політичних розкладів в області і є лише одним із плацдармів протистояння набагато глибшого...

ХРОНОЛОГІЯ "ВІЙНИ"

Коротко опишемо ключові події цього бізнесово-політичного конфлікту:

- влітку 2011 року Василь Столяр продав, за його словами, понад 50% акцій ФК «Волинь» народному депутату Ігорю Палиці та заявив про плани нового інвестора довести до завершення будівництво стадіону «Авангард» та навчально-тренувальної бази;

- в грудні 2011 року нові власники звільнили головного тренера клубу Віталія Кварцяного, стосунки між бізнес-партнерами (Палицею та Столяром) погіршилися, в клуб призначили менеджерів непідконтрольних президенту;

- на 25 жовтня 2012 р. були скликані загальні збори учасників ТзОВ «Футбольний клуб «Волинь», на якому одним з питань було виключення Василя Столяра з учасників товариства, однак в останній момент збори були скасовані;

- 28 жовтня 2012 року Ігор Палиця був успішно переобраний народним депутатом України;

- 15 листопада 2012 року виконком Федерації футболу Волині з ініціативи першого заступника голови федерації футболу Волині Олександра Жуматія прийняв рішення про проведення 1 лютого 2013 р. позачергової конференції з переобрання голови організації, одним із кандидатів на посаду голови федерації став віце-президент ФК «Волинь» Юрій Савчук, який розпочав активну рекламну кампанію серед районних та міських федерацій футболу;

- Василь Столяр заручився підтримкою обласного керівництва, 20 грудня 2012 року свою згоду на участь у виборах голови ФФВ дав Борис Клімчук, що суттєво сплутало карти опонентів Столяра;

- 21 січня 2013 року комісія з Федерації футболу України на чолі з першим віце-президентом ФФУ Сергієм Стороженком після відвідин Луцька заявила про процедурні порушення допущені при проведенні засідання виконкому та підтвердила повноваження голови ФФУ Василя Столяра, позачергову конференцію було скасовано;

- в березні 2013 року офіційний інвестор клубу – компанія «Мантімус Коммершиал ЛТД» заявила, що відмовляється виділяти гроші на футбольний клуб через те, що до ФК були пред’явлені фінансові претензії від ряду осіб та організацій, через борги попередніх років;

- 7 травня 2013 р. виконувачем обов'язків тренера, а згодом і головним тренером ФК «Волинь» призначили Віталія Кварцяного;

- Василь Столяр подав у суд на ФК «Волинь» з вимогою стягнути із клубу 200 тисяч гривень заробітної плати за вісім місяців 2012 року та 50 тисяч гривень моральної шкоди;

- в липні 2013 року президентом клубу замість Василя Столяра обрали Віталія Кварцяного;

- жовтень 2013 року: керівництво клубу ФК «Волинь» звинуватило голову ФФУ Василя Столяра та голову Волинської ОДА Бориса Клімчука у тиску на клуб та спробах перешкодити його функціонуванню.

ПЕРШІ "СУТИЧКИ" - РІК ТОМУ

Офіційно ніби-то йдеться про конфлікт між ФК «Волинь» та Федерацією футболу Волині, щодо повноважності членства професійного футбольного клубу у спортивній громадській організації.

Хоча насправді триває протистояння за контроль над керівництвом у ФФВ. Почалося це ще рік тому і стало продовженням конфлікту між акціонерами футбольного клубу.

Тоді, нагадаємо, у боротьбі за керівництво ФФВ зійшлися дві сторони: з одного боку - власник ФК «Волинь» Ігор Палиця в особі віце-президента ФК «Волинь» Юрія Савчука та першого заступника голови федерації футболу Волині Олександра Жуматія. З іншого - голова ФФВ Василь Столяр за підтримки голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука.

Однак втручання Федерації футболу України не дало змоги сторонам конфлікту з’ясувати переможця. Адже позачергову конференцію спортивної організації скасували. Дочекавшись дати проведення вже чергової звітно-виборної конференції, сторони знову активізували боротьбу.

СТРАШИЛКИ ВІД ФК «ВОЛИНЬ»

Найперше це стосується власників футбольного клубу, які урізноманітнили свої методи. Як і раніше Юрій Савчук та його представники намагаються переконати районні та міські осередки федерації у хороших фінансових перспективах зміни керівництва ФФВ. Мовляв, якщо федерацію очолить Савчук то інвестори ФК «Волинь» буду вкладати гроші (1 млн. грн.) і в розвиток обласного футболу.

До речі, Юрій Савчук є народним депутатом від партії Віталія Кличка «УДАР», обласний осередок якої очолює на Волині. Що не заважає йому представляти футбольні інтереси позафракційного нардепа Ігоря Палиці.

Крім того, представники клубу хочуть домогтися активнішої підтримки вболівальників і таким чином вплинути на делегатів звітно-виборної конференції. Так, з ініціативи футбольного клубу у всіх районах області почали проводитись свята футболу, які проходять у вигляді матчу між ФК «Волинь» та районними футбольними командами.

Ці заходи безперечно заслуговують на відзначення, адже й справді сприяють популяризації футболу в області. Щоправда закрадається сумнів, чи проводились б такі свята, якби не вибори нового голови ФФВ.

Також цього разу власники «Волині» більше уваги приділили формуванню позитивної для себе громадської думки. Протягом жовтня щотижня від футбольного клубу озвучуються певні заяви чи коментарі для преси.

Так, Віталій Кварцяний на одній із прес-конференцій звинував Василя Столяра у фальсифікаціях, а голові ОДА дорікнув, що мовляв той перешкоджає існувати клубу.

Згодом клуб оприлюднив заяву до Клімчука із закликом забрати «Волинь» за 1 грн., або не перешкоджати клубу та проведенні конференції у ФФВ.

На минулому тижні нові звинувачення озвучили перший заступник голови федерації футболу Волині Олександр Жуматій та віце-президент ФК «Волинь» Юрій Савчук. Вони заявили, що Клімчук із застосуванням адмінресурсу формує правильний список делегатів на конференцію та має намір «поховати» футбол.

Вже під час футбольного матчу з «Шахтарем» роздавали листівки із запрошенням на акцію «Збережемо ФК «Волинь» для громади!», яка має відбудеться 5 листопада на Київському майдані.

Керівництво футбольного клубу лякає вболівальників тим, що на наступний матч команда може не вийти і клуб взагалі припинить існування.

ХОЧУТЬ ВІДВЕРНУТИ УВАГУ ВІД РЕАЛЬНОЇ СИТУАЦІЇ В КЛУБІ

Відомо, що футбольний клуб зараз переживає складні часи. Інвестор не до кінця визначився із тим, чи потрібен йому клуб. А тому є проблеми із фінансуванням.

Але чому у всіх цих проблемах звинувачують людей, які напряму ніякого стосунку до клубу не мають?

Ймовірно, усі ці медіа-заходи проводяться для того, щоб відвернути увагу від реальної ситуації в клубі.

Крім того, відчуваючи, що результат конференції ФФВ може бути не на їх користь, представники клубу наперед визначають винних у своїй можливій поразці та формують недовіру до рішень конференції.

Також складається враження, що власники футбольного клубу хочуть використати вірних їм вболівальників та небайдужу громадськість для тиску на делегатів конференції. Саме для цього й організовується акція під стінами облдержадміністрації.

НАВІЩО КЛІМЧУКУ ФУТБОЛ

Друга сторона конфлікту теж, як може, «воює» з опонентами. Так, поки діючий голова ФФВ Василь Столяр ініціював питання щодо повноважності членства клубу в спортивній організації.

В такий спосіб він намагається не допустити ФК «Волинь» до участі у конференції футбольної федерації.

Цікаво, що коли Василь Столяр був президентом клубу та головою федерації за сумісництвом, питань до членства ФК «Волинь» у ФФВ у нього не було. Позиція його змінилася тільки коли Столяр позбувся першої посади.

Варто звернути увагу, що головним об’єктом всіх критичних заяв представників ФК «Волинь» зараз є в першу чергу Борис Клімчук. Саме його призначили ворогом №1 волинського футболу.

Безперечно, він певним чином може впливати на роботу районних федерацій футболу, адже окремі з них очолюють голови РДА.

Але навряд чи голова ОДА прикладав би стільки зусиль лише для того, щоб допомогти Василю Столяру. Стосунки з ним у волинського губернатора не завжди були рівними.

Скоріш за все Столяр відмовився від футбольної посади, розуміючи слабкість своїх позицій у боротьбі з Ігорем Палицею.

Натомість для Клімчука футбольний плацдарм - це ще один спосіб показати нардепу-олігарху хто на Волині господар.

На користь припущення, що Клімчук серйозно взявся за футбольну тему є й те, що одним із кандидатів на посаду голови Федерації футболу Волині є генеральний директор ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха. Його батько - Віктор Чорнуха, добрий знайомий Бориса Клімчука, з яким вони тривалий час співпрацюють.

Тому не виключено, що ті делегати які раніше готові були підтримати на посаді голови ФФВ Бориса Клімчука, так само підтримають Ігоря Чорнуху.

Щоправда появу прізвища Чорнуха у списку претендентів на керівництво федерацією можна пояснити й чисто футбольними причинами. Так футбольний клуб «Луцьксантехмонтаж №536» грає у вищій лізі чемпіонату Волині та займає там лідируючі позиції. А влітку ця команда виграла суперкубок Волині.

Зрозуміло одне – цей бізнесово-політичний конфлікт має мало спільного із футболом. Протистояння, що почалось між співвласниками футбольного клубу, перекинулось й на Федерацію футболу. До цього додалося ще й політичне протистояння ключових осіб сторін конфлікту.

Скоріш за все з клубом нічого не станеться, навіть якщо Юрій Савчук не очолить федерацію. Певні кошти вже вкладені у команду, тож сенсу відмовлятися від цього активу немає.

Крім того, мати команду у вищій лізі – це, знову ж таки, можливість впливати на велику футбольну політику, в якій бере участь старший партнер Палиці - Ігор Коломойський.

Озвучені Кварцяним та Савчуком «страшилки» про зняття команди зі змагань спрямовані скоріш на те щоб мобілізувати вболівальників та максимально привернути увагу ЗМІ до цього питання.

Що ж до звітно-виборної конференції ФФВ, то про її результати говорити важко, адже у боротьбі грошей та адміністративного впливу визначити наперед переможця малореально.

Точно можна сказати лише те, що після цієї конференції новому голові Федерації футболу Волині буде важко налагодити конструктивну роботу та примирити обидві сторони конфлікту.

А от чи виграє від цього волинський футбол? Той самий про який всі на словах так сильно піклуються...

Михайло ШЕЛЕП, виконавчий директор Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все верно, кроме одного - я слышал ФК "Волынь" нужно было просто прийти и написать заяву и никаких вопросов бы небыло. Но никто не пришел, сразу начали кипиш засаживать.
Відповісти
Михайле, дякую за вичерпну ынформацію. Молодець.
Відповісти
Интересно кто кого: Палица Климчука или Климчук Палицу. Пока Палица ставил на место губернатора и не рз. Вспомним выборы. Так что ставлю на Палицу.
Відповісти
одне пагано, коли клім засвоїх волиняк мазу в київі тягне, то палиці відверто все ріно і на волинь, і на луцьк.
тому з двох зол краще вибирати меньше...
Відповісти
Да , живет чувак в Швейцарии и срал бы он на Луцк тот с сакмой высокой вышки. Чуть какой кипиш против него - сразу он гражданин Швейцарии. Попомните мое слово так и будет.
Відповісти
Теж дякую Михайлу. Лаконічно розкладено по поличках, і ясно. На Волині все трансформується в політику. Як у Росії: що б не розпочали робити, а получається автомат Калашнікова.
Відповісти
Фу. Аж блювати хочеться. Як мене вже задовбали ті смердючі бізнесмени-політики. Тепер не зможу нормально вболівати за "Волинь". І нічого ж не можна змінити у цій довбаній системі.
Я, вам хлопці, так скажу - якщо так і далі буде продовжуватись (а, на жаль, ніяких змін на горизонті не видно), то в підсумку ми станемо такою собі Колумбією - Мексикою. А адекватним людям залишається лише одне - валити з цієї faild state подалі (краще, напевно, на захід), і забороняти своїм дітям, приїжджати сюди навіть на екскурсію. Хоча це звучить сумно, але такою є реальність.
Відповісти
А чого не зможете вболювати? Приходьте на стадіон і підтримуйте команду! Гравцям точно по барабану ця вся катавасія і напевне Кварцяний у друге русло їх направляє і кризи з фінансуванням, через "конфлікт" не буде! Якщо тільки Палиця не захоче "зав'язати" з футболом, то стрілки переведе на владу от і вся історія!!!
Відповісти
Як пересiчний уболiвальник, я пiдтримував би ФК Волинь, але "iнвестор"-Палиця не розвивае клуб, а просто наживаеться на фiнансових потоках Коломойського.
Відповісти
Майже все правильно, крім: "
Крім того, мати команду у вищій лізі – це, знову ж таки, можливість впливати на велику футбольну політику, в якій бере участь старший партнер Палиці - Ігор Коломойський"
Це вже давно не аргумент, Коломойський фактично розпустив свій "пул", про що свідчить доля "Кривбаса" і "Арсенала". Те, що "Волинь" досі жива, як на мене, заслуга Кварцяного, він якимось чином переконав Палицю.
Їм треба сідати і домовлятися, зникнення клубу не буде позитивом ні для кого.
Відповісти
а до чого вже тут Коломойський, невже ви думаєте що у Палиці не вистачає грошей для втілення своїх задумів??? як би він не хотів допомогти волинському футболу то і не брався б, а показує дана ситуація тільки те скількі і ким є його доброжелатєлі!!!!!!!!
Відповісти
Палицi мо` грошей i хвата, але от Гонору м Честi навряд,
бо ЖЛОБ завжди залишаеться ЖЛОБОМ.
Відповісти
Останні статті
Футбол і політика на Волині: що не поділили олігарх і губернатор
04 листопад, 2013, 14:30
Як голосували «за совєтів»
28 жовтень, 2013, 17:48