Анонім проти «Тріади», або Чому прозріли податківці?

Анонім проти «Тріади», або Чому прозріли податківці?
Слідчі Міндоходів на Волині закрили кримінальне провадження проти керівника ПП «Тріада» Олени Леонової. Податківці «прозріли» 21 лютого – у день, коли в Києві прощалися з убитими на Майдані, а ключові адмінбудівлі Волині перебували під контролем активістів.

Більше двох місяців податківці «тероризували» підприємство: керівник фірми заявляв, що персонал не може нормально працювати через часті візити контролерів, виїмки документів та «наїзди» на ділових партнерів.

Врешті податківці кримінальне провадження закрили, заявивши, що ...не вдалося розшукати того, хто заявив про порушення на «Тріаді». Чому податківці, буцімто отримавши заяву від аноніма у грудні, «не змогли» його знайти тільки у лютому – питання риторичне...

ВСЕ ПОЧАЛОСЯ У ГРУДНІ

У грудні минулого року керівник підприємства «Тріада» Олена Леонова, яка разом з ріднею активно підтримувала Євромайдан, повідомила, що її підприємство почали підозрювати в ухиленні від сплати податків і митних платежів. Причому початок перевірок «чомусь» день у день збігся з початком переслідувань інших євромайданівців.

Слідчі Міндоходів у Волинській області стверджували, що мають заяву керівника ТзОВ «Трейд ЛТД» Василюка О.В. Заявник стверджував: службові особи ПП «Тріада» організували та реалізовують цілу схему ухилення від сплати податків та митних платежів, використовуючи кілька фірм, яким надають послуги. Йшлося навіть про конкретні фірми, нібо-то задіяні у схемі: «Промгазінвест», «Агролюкс», «Імперіал груп Україна» та «Промислові оливи».

Відтак, аби провести об’єктивне дослідження обставин, слідчі вирішили вилучити у «Тріади» фінансово-господарські документи.

І хоча керівник ПП «Тріада» Олена Леонова заявляла, що ніяких брокерських послуг, названим слідчими фірмам її фірма не надавала, і Міндоходів може це перевірити без будь-яких вилучень документів (адже митна служба – у складі Міндоходів!), на слідство це не впливало. Очевидно, слідчі просто виконували «замовлення» і сподівалися залякати керівника підприємства, припускала Леонова.

Не знайшовся тоді і сам заявник. За інформацією Державної реєстраційної служби, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців є лише одна фірма з назвою «Трейд ЛТД». І зареєстрована вона... у місті Дніпропетровську. І керівник її – не Василюк О.В., а якийсь Полунін А.В.

ЧОМУ ЗАКРИЛИ КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ: ВЕРСІЯ ПОДАТКІВЦІВ

21 лютого старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ Міндоходів в області капітан податкової міліції Тарас Михалко закрив це кримінальне провадження.



Слідчий повідомив, що витребувані документи у фірм «Промгазінвест», «Агролюкс», «Імперіал груп Україна» та «Промислові оливи» свідчать: будь-яких послуг, пов’язаних митним оформленням товарів, підприємство «Тріада» їм не надавало. Більше того: компанії «Промгазінвест» і «Агролюкс» взагалі ніяких фінансово-господарських стосунків з «Тріадою» не мали.

Як свідчить текст постанови про закриття кримінального провадження, слідчі Міндоходів,не лише вивчали документи «Тріади» та вищезазначених фірм, а й викликали на допити керівників цих підприємств.

Дозволимо собі залишити без відповіді питання: «Чи була потреба у таких діях?». Можливо це робили аж ніяк не через бажання залякати підприємців, а всього лиш дотримуючись якоїсь своєї логіки проведення розслідування...

Але, на думку автора цього тексту, звичайна людська логіка підказує простіший і очевидніший шлях пошуку правди у такій ситуації. Аби перевірити, чи каже заявник правду, треба:

1) знайти самого заявника, і розпитати його, звідки він про це знає.

2) перевірити інформацію у незалежного джерела. У цьому випадку – запитати митницю, чи справді «Тріада» надає послуги фірмам, вказаним у заяві.

І якби податківці отримали підтвердження з цих двох джерел – можна було б «рити» далі, влаштовуючи допити і виїмки документів...

Податківці ж почали з терору «Тріади».

ЗАЯВНИК «ЗНИК», МИТНИЦЯ ПІДТВЕРДИЛА ПРАВОТУ «ТРІАДИ»

Разом з тим, як свідчить постанова про закриття кримінального провадження, автора заяви, на підставі якої порушили кримінальне провадження (дивина!) так і не знайшли. «В ході досудового слідства не виявилося можливим встановити місцезнаходження заявника Василюка О.В. та допитати його по обставинам, викладеним в заяві, що ставить під сумнів достовірність інформації, викладеної ним у вказаній заяві», – йдеться у постанові.

Звісно, звернулися слідчі і до митниці. Про результати цього звернення читаємо все у тій же постанові про закриття провадження: «Відповідно до листа від 03.02.2014 року № 1/1.3-18/480 Ягодинської митниці слідує, що ПП «Тріада» підприємствам ТОВ «Промгазінвест», ТОВ «Агролюкс», ТОВ «Імперіал груп Україна» та ТОВ «Промислові оливи» опслуги з декларування товарів не надавало».

* * *

Очевидно, що справа «розсипалася» відразу ж, після того, як стала «сипатися» вертикаль влади у країні і зникли «замовники» такого переслідування. Принаймні у цьому переконана сама Олена Леонова.

Втім, переконана вона й у іншому: відповідальних за безпідставне переслідування її підприємства навряд чи знайдуть, натомість знову валитимуть на «попередників»...

Антон БУГАЙЧУК (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щоб зберегти своє місце, податківці завжди йшли на протизаконні дії. Потрібна для них всіх термінова люстрація. Податкова - це звичайне збіговисько злочинців, яких в майбутньому потрібно притягнути до кримінальної відповідальності за їх "працю".
Відповісти
И все-таки свой сайт, да еще и раскрученный -большое дело! В этом искренне завидую и снимаю перд вами, Владимир, шляпу:))
Відповісти
як закрили - так і відкриють
Відповісти
Останні статті
Анонім проти «Тріади», або Чому прозріли податківці?
24 березень, 2014, 09:40
Митний спрут «Катлєти»
17 березень, 2014, 11:51