Луцькі графітчики і влада: хто кого?

Луцькі графітчики і влада: хто кого?
Взаємна нелюбов вуличних художників і влади – річ закономірна. Як же інакше, графітчики вважають свої роботи неабиякою творчістю, а влада називає вуличне мистецтво хуліганством.

Нещодавно заступник луцького міського голови Святослав Кравчук попросив міліцію зловити хоча б одного графітчика і добряче провчити. Мовляв міських владців дратує сила-силенна написів на фасадах будинків.

«Місто обмальовується. Його малюють підлітки, із балончиків бризкають. Управління внутрішніх справ, знайдіть хоч одного чоловіка, і разом з батьком хай прийде, в присутності засобів масової інформації зафарбує те, що він робить на фасадах, стінах», – обурювався Кравчук.

Та й луцький мер Микола Романюк неодноразово запитував у журналістів поради, бо не знає, як боротись з хуліганською творчістю графітчиків.

Натомість головному архітектору Луцька Юрієві Казміруку за творчістю райтерів (так називають себе графітчики) спостерігати цікаво. Він каже, що багато вражаючих робіт побачив на Заході, тому має з чим порівнювати.

«Хай на мене не ображаються, але серед райтерів дуже і дуже мало тих, кого можна назвати творцями високого мистецтва. Є, але одиниці. Більшість з них назвати митцями язик не повертається. Водночас серед райтерів є унікальні таланти, але чи є вони в Луцьку? Не знаю. Можливо», – міркує посадовець.

Казмірук переконаний: графіті як зразок мистецтва має право на існування. Але воно повинне робити місто привабливішим, а не псувати його.

«Мені не байдуже, який вигляд має місто Луцьк. На жаль, більшість графіті, які я бачу, тільки потворять наше місто. І найстрашніше те, що розмальовують центральні вулиці, завершені будинки з оздобленням, цоколі будинків. Я зараз з острахом чекаю, не дай Боже, щось з’явиться на драматичному театрі», – говорить він.

Один з найекстремальніших видів графіті – «бомбінг». Тут не надто важливо що і наскільки якісно ти малюєш, головне – лишити якесь зображення чи напис у забороненому місці й вчасно втекти. Саме у такий спосіб на фасадах будинків, стінах з’являються часто не вельми привабливі писульки.

Обурюється «бомбам» і Юрій Казмірук. Він називає цей вид графіті спротивом юних максималістів.

«Це заборонено, тому цікаво. Тут не стільки працює фантазія, творча думка і талант, скільки міцні ноги і, мабуть, дурість. На жаль, найбільше в Луцьку саме «бомб», а не красивих малюнків», – вважає архітектор.

Втім заборонити і тим паче проконтролювати заборону створювати графіті влада не в силах. Та й муніципали і міліція тут не дадуть ради, вважає Казмірук. Треба діалог. Конструктивний діалог влади і творців графіті.



«Я особисто не був би проти діалогу. Я би хотів з ними поспілкуватися. Мені було б цікаво показати їм свої живописні роботи. І навіть з радістю позмагався б з ними десь на зруйнованому фундаменті. Чесно скажу: вмію, знаю і можу позмагатися. Хотів би побачити себе на їхньому фоні, і їх на своєму», – каже він.

«Боротись з ними не треба. Потрібне організаційне спрямування у якесь русло. Нехтувати – Боже борони! Забороняти – теж ні», – додає посадовець.



Тільки от хто повинен, і хто може розпочати такий діалог – питання. Графітчики не об’єднані, скажімо, громадською організацією, далеко не усі вони товаришують між собою.

Юрій Казмірук вважає, що допомогти владі й райтерам можуть журналісти. Завдання ЗМІ – «кинути меседж», переконує він.

«Діалог знайти не важко. Просто зі мною на цю тему ніхто не говорив. Я би із задоволенням одягнув рвані джинси і вишиванку, прийшов би до них, не наголошуючи, що я – чиновник. Мені цікаво вловити їхню думку. Мені б хотілось зустрітись з тими, які дійсно мають талант. Хоча можна поспілкуватись і мовою інтернету», – зізнається архітектор Луцька.

«Забити стрілку між нами і між ними повинні журналісти. Якби ця молодь зголосилась, це було б чудово. Спільно можна обговорити місця, об’єкти і домовитися про співпрацю. Міська влада могла б навіть задавати певну тематику і віддячувати за це», – розповів він.



Втім самі рейтери не дуже розуміють звинувачень, які лунають на їхню адресу. Кажуть, що все одно не полишать графіті, навіть якщо воно не подобається владцям чи міліції.

Вже більше року в різних районах Луцька з’являються малюнки симпатичного котика. Десь просто чорні контури, десь кольорове зображення. Іноді котик сумний, іноді посміхається. Чимало людей називають це графіті найпозитивнішим у Луцьку.



Автор цього персонажа – 22-річний луцький графітчик, який називає себе And Error. Насправді хлопця звати Андрій, він навчався у художній школі, культосвітньому училищі, в Інституті мистецтв ВНУ.

Молодий художник розповідає: графіті він захопився ще у дитинстві. Відвідуючи художню школу, знайшов однодумців. Спочатку не розумів і не знав, як і де краще малювати. Тому трохи «хуліганив», лишаючи малюнки там, де не варто.

Втім нині він не псує гарні фасади чи стіни державних установ. І молодших графітчиків теж вчить цьому.

«Все робиться організовано. Часто вночі, у темну пору. Йде декілька людей. Одягаються у темний одяг. А іноді малюєш вдень, і всі до цього ставляться нормально, думаючи, що так і має бути, що це замовлення», – каже він.



Якщо ж райтера ловлять на гарячому, то на місці можна відкупитись. Міліція цим не гребує, переконує хлопець.

«Мене ще жодного разу не піймали. Якось не попадався. Але були випадки, коли міліція ганяла. Було й таке, що від гопників доводилось втікати. Може якась бабуся з вікна запитати, що ми робимо. Часом бабульки викликають міліцію, а часом читають моралі і запитують, чому ми не малюємо квіточок», – розповідає Андрій.

«Якщо заборонено куріння в громадських місцях, але нікого не штрафують, то нас вони ніколи не проконтролюють. До речі, якось мене знайшов міліціонер і замовив малюнок для своєї нареченої. Я намалював на асфальті під її вікнами те, що він хотів. Він мені заплатив. Але через деякий час цей міліціонер перетелефонував мені і просив замалювати. Мабуть, з дівчиною не склалось», – пригадує він.



Андрій каже: часто до графітчиків зараховують і тих, хто пише на стінах «Вася – лох», або слово з трьох літер.

«Це не графіті. І роблять це не графітчики. Це гопники чи хулігани якісь, або просто хлопці, які напились чи накурились. Я цього не вітаю. До речі, більшість моїх знайомих графітчиків не курить і не п’є», – запевняє він.



Гарний спосіб налагодити контакт між міською владою і графітчиками – організувати фестиваль.

«У 2008 році в Луцьку був фестиваль графіті. Організатор Олена пообіцяла виплатити премії учасникам цього фестивалю. Було дуже багато спонсорів. Міська рада була причетна до цього дійства. І до сьогодні ця організаторка мені винна 8 тисяч гривень», – пригадує And Error.

Андрій переконує: якби міська влада дійсно хотіла знайти графітчиків і побалакати з ними, то давно б уже це зробила. Бо коли хтось шукає рейтера, аби замовити якусь роботу, то знаходить без проблем.



«Влада ніколи не шукала діалогу. Я не буду говорити про всіх. Але я особисто готовий до такого діалогу. Звісно, якщо він буде ефективний. Я розумію, що мають виділятись якісь кошти на молодіжну тематику. Але навіть якщо передбачать 20 тисяч гривень, то чиновник на тисячу купить фарби, а 19 забере собі. І думатиме, що все класно, що він гарно працює з графітчиками», – без оптимізму говорить хлопець.

На його думку, справа за самими чиновниками. Якщо вони дійсно хочуть, то знайдуть спільну мову з райтерами. Втім у щирі наміри владців він не вірить.



* * *

Навряд чи, що ця публікація допоможе розпочати діалог між вуличними художниками і чиновниками. Проте не зайвим буде зауважити: знайомство з райтерами мало б початись із відділу у справах сім’ї та молоді, у якому щоправда все ніяк не можуть визначитись із керівником. Та й самі графітчики мали б зрозуміти одну просту річ – малювати можна або у себе вдома, або там, де їхня творчість нікому не заважає.

Ірина КАЧАН (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Теги: графіті
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не знаю чому, але мені така творчість подобається... Талановито...
Відповісти
Дуже подобається графіті милих котів,:)Нашому місту побільше потрібно таких малюнків на стіну, а що до "тупих" написів то їх дійсно потрібно якось замальовувати і "боротись" з цими хуліганами.Люди,давйте робити наше місто красивішим, а не потворити його!!!!
Відповісти
Це, мабуть, одні з кращих малюнків Луцька відібрали :)
А таки мають смак!)
Відповісти
лю котів!
Відповісти
Naspravdi writeru povunni sami borotusja z tum, sczho psye vyluci,majy na yvazi oti xaotu4ni necenzyrni napusu..Tomy varto zvernytusja do writeriv mista: xo4 i vlada cjogo ne rozymie, ale 4yvaku, v tomy i e smak true hip hopy, i same tema nelegaljnosti zakladena v osnovy graffiti, ale napusatu slovo z 3 liter moge kogen, a proka4atu misto kotamu jak And – treba matu style..Propagyjte style, perekruvajte ti bezglyzdi napusu svoimu robotamu, rock the city, 4yvaku i vse byde garazd, i z vladojy i z tumu xto realno v temi, a ne prosto v batjka balon4uk vkrav z garazha i napusav slovo X*** na parkani I sche odne: pered tum jak malyuvatu roboty v misti, zadajte sobi zaputannja: a 4u varta vona yvagu meshkanciv mista, 4u varto sche popraktukyvatus na nikomy ne potribnux stinax? Mur
Відповісти
Думаю що замість подертих стін старих будинків, приємніше бачити таки дійсно гарні графіті
Відповісти
не можна назвати це мистецтвом хоч би з таких міркувань- а хто його просить"прикрашати"мій будинок на свій смак?нехай собі вибудує будинок чи стіну і розмалює.чому мене пересічну громадянку нагло заставляти дивитись на його "мистецтво".це порушує право особистості.є загальноприйняті норми співжиття.
Відповісти
О!!! Громадянко,у Вас є власний будинок і його зіпсували???
То скиньте будь-ласка фото паскудства-негідника потрібно негайно зловити!!!))) Ви так виголошуєте свою неприхильність до розклеювання плакатів,реклам на стінах,на біг борди,які у Вас вже на лобі і скоро вікна Ваші ними заставлять,на 15 магазинчіків різних форм з різними сходами по кольору і формі,які вимальовуються на одному фасаді-ЧИ ВИ МОЖЕ ПРИХИЛЬНИК ТАКОМУ???
Всім впало граффіті???-атвод глаз ваших від серйозніших речей-на-гризіть кістку граффіті в Луцьку,а ми тим часом зробимо якусь дурницю в рамках закону-БЛА_БЛА_БЛА!!!!
Закони давно переписати потрібно-вони створені для маленької кількості людей,які на них зажираються,а всі на це працюють і клято вірять в закон
Закон для стада!!!
І я думаю неприхильниця граффіті також когось обурює якимись своїми діями!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
в цьому і вишуканість цього мистецтва!
а думки "пересічних громадянок" лише придають пікантності...Енду салют,Бро тут!
Відповісти
Фокин а вы часом, пиво по утрам не пьете?
Відповісти
хай живе графітті
Відповісти
вася фокін,ти точно із стада.україна завжди жила в охайних хатах.якщо хтось собі розмальовував,то без допомоги васі фокіна-ШАРІКОВА.
Відповісти
ни напевно про різні малюнки говоримо(((
Відповісти
Какая же Вы ограниченая, озлобленая на окружающий мир, неинтересная, серая мишь.... жаль Вас
Відповісти
На мою думку, кожному місту чи містечку потрібні яскараві плями.Графіті є одним із них!Звичайно, надписи різного плану на центральних вулицях,на спорудах які мають якусь історичну чи архітектурну цінність-це бруд. Проте є і гарне графіті!Це і є мистецтво, яке виконане не на полотні, а на стінах.Воно радує око в ті дні коли сумно, коли похмура погода, коли сталися певні негаразди. Тому краще перейматися більш глобальними проблемами, ніж мистецтвом, оскільки мистецтво це така річ, яка не повинна подобатися кожному пересічному громадянину.
Відповісти
якщо переповнений сміттєвий контейнер -МИСТЕЦТВО-та й ще високе-то малюйте. -ТУТ БУВ ВАСЯ-
Відповісти
http://www.kinopoisk.ru/level/1/film/424591/
Відповісти
У Луцьку графіті майже не малюють.Пік малювання був у 2002 році.В даний час місто тільки портять розписами та підписами.У мене зібрана колекція графіті усього Луцька.Ненавиджу,коли портять фасади,плити,кераміку на будинках....!
Відповісти
Але "справжні" графіті подобаються,тому їх фотографую...
Відповісти
http://toneto.net/news/samoe-neobcsnoe-i-kreativnoe/kogda-ulicsnoe-graffiti-stanovitsya-nastoyasxim-iskusstvom якщо так зуміють-то дозволити,а наразі за те,що є-штрафувати!І особливо за покарлякані двері гаражів.(здаю точку,де водяться такі"художники"- "ми+Ісус".Ну може вже і не водяться,але раніше попадалися)
Відповісти
Останні статті
Луцькі графітчики і влада: хто кого?
09 лютий, 2012, 09:14