«Запахло перевиборами»: чому заблокували роботу Луцької міської ради

«Запахло перевиборами»: чому заблокували роботу Луцької міської ради
Небажання фракції «УКРОП» та частини депутатів із «Батьківщини» і «Солідарності» бачити на посаді виконувача обов’язків міського голови Юлію Вусенко і деяких посадовців із команди Миколи Романюка призвело до фактичного блокування роботи ради. Поки єдиним логічним виходом із патової ситуації називають перевибори депутатів та, можливо, міського голови.

«ЯК МИ ДО ТАКОГО ДОКОТИЛИСЯ»?

3 лютого 2017 року помер міський голова Луцька Микола Романюк. Власне через те, хто і яким чином має стати виконувачем обов’язків міського голови, і почалася боротьба в раді. За однією із версій, після смерті міського голови впродовж 15 днів секретар ради має повідомити Верховну Раду України про це. А на сесії міської ради повинні «взяти до уваги» цей факт і цим самим дати повноваження виконувати його обов’язки.

За менш популярною серед юристів версією, секретар ради Юлія Вусенко вже виконує обов’язки міського голови і тому має право вето в раді, для подолання якого треба 28 голосів. Та це насправді не має значення у нинішній ситуації, адже фракції в раді, які не хочуть бачити Вусенко на посаді, просто не дають розпочати засідання.

Попередня сесія 24 лютого розпочалася не так, як цього очікувала більшість спостерігачів. Фракції «УКРОП», «Батьківщина», депутати Євген Ткачук, Олександр Козлюк та Андрій Авраменко, ймовірно, навмисне не прийшли на 12-у годину. Хоча не заперечуємо, що у когось із депутатів справді були важливі причини, для фракцій у повному складі це малоймовірно. З’явилися вони на сесії лише на 13-у годину та поставили свої підписи у бланку реєстрації лише на 20-у сесію. Також о 12:00 не було в сесійній залі Наталії Бунди, однак її колеги по фракції повідомили, що вона перебувала в будівлі міськради і не встигла на 12:00 через робочі питання.

Юлія Вусенко не змогла розпочати засідання, адже «Укроп», частина «Батьківщини» та «Солідарності» відмовлялися вставляти картки у систему «Віче» до того, як вона уточнить, яку сесію розпочинають: 19-у чи 20-у.

Натомість «Укроп» пропонував просто пропустити позачергову 19-у сесію і офіційно заслухати повідомлення про смерть міського голови першим питанням на 20-у. Проте не було гарантій, що його там готові взяти до уваги чи навіть внести в порядок денний.

Також вони закидали Вусенко той факт, що вона до сесії вже надіслала повідомлення про смерть у Верховну Раду і надто пізно скликала таку сесію. Адже саме у Верховній Раді нардепи мають призначити перевибори міського голови на підставі цього документу.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ПРО ПЕРШУ НЕВДАЛУ СЕСІЮ


Натомість депутат від «Солідарності» Артем Запотоцький запропонував через такий системний саботаж з боку двох фракцій (а без них не вистачало голосів, щоб почати сесію), відмовитися від електронної системи та голосувати в міськраді руками. Таким чином присутність укропівців та білосердечних зможуть засвідчити без їх карток. Як аргумент на користь того, що сесія почалася, він наводив те, що фракції офіційно заявляли про 3 перерви (перерви можуть бути в засіданні сесії).

Проте «головний юрист» ради Олександр Рачков стверджував, що 19-а сесія не розпочалася через відсутність 22 голосів у бланку реєстрації та 22 карток в пультах під час електронної реєстрації. Хоча офіційний юридичний висновок він так і не встиг оголосити на сесії.

У підсумку через такий «клінч» Юлія Вусенко оголосила перерву в засіданні.

ДРУГА СПРОБА

2 березня все ж були сподівання, що ситуація в раді зміниться. Одним із компромісних шляхів могло би бути голосування за зняття із посади секретаря до рішення про взяття до уваги смерті міського голови. Тоді би все залежало від того, хто збере більше голосів у раді: прихильники Вусенко чи її опоненти. Адже для кожної зі сторін можна було б із великим бажанням і суттєвими фінансовими «заохоченнями» чи кулуарними домовленостями зібрати 20-22 голоси.

Проте початок сесії показав, що нічого фактично не змінилося. Цього разу в раду фактично не прийшла більшість депутатів із «УКРОПу» (15 депутатів), вся фракція «Батьківщини» (4 депутати), Олександр Козлюк та Костянтин Петрочук із «радикалів». Щоправда, за словами Сергія Були, Петрочук не прийшов не через політичні мотиви. Він потрапив у ДТП.

Цікаво, що в раді був голова фракції «УКРОП» Ігор Поліщук разом із особистим охоронцем. Також із цієї політсили на сесію прийшли речник «Варти порядку» Олександр Волянюк, працівник штабу Віталій Ляцевич та голова фракції в облраді В’ячеслав Рубльов.

Попри прохання та публічні заклики зареєструватися в раді, Поліщук відмовився це робити. Мовляв, його просять реєструватися на 19-у сесію, а він наполягає, що Вусенко повинна розпочинати 20-у.

Отож, у підсумку в бланку реєстрації були 19 підписів. За словами Юлії Вусенко, депутати «із окремих фракцій», які не прийшли на сесію, відкрито саботують роботу ради. Більш відвертим був її колега Микола Собуцький, який заявив про «окремих депутатів», які наразі «на зарплаті» та «отримали вказівку від папіка» займатися саботажем. Не виключено, що він натякав на депутатів із фракції «УКРОП», частина яких справді працює в Офісах розвитку кварталу і отримує зарплату із «кишені» лідера «УКРОП» Ігоря Палиці.

Тому логічним виходом із ситуації він називає перевибори. Також таку пропозицію в офіційній заяві підтримали фракції «Народний контроль» та ВО «Свобода». Зокрема «контролівець» Павло Данильчук вважає, що просте перенесення сесії на два тижні не вирішить проблему, бо наступного разу вони, ймовірно, все одно не зберуться.

«Тому єдиним виходом з даної ситуації мало б стати ухвалення депутатами рішення про саморозпуск міської ради як недієздатного органу. Депутати Луцької міськради мають понести політичну відповідальність і піти на дострокові вибори. На них лучани дадуть свою оцінку діям кожної політичної сили і кожного окремого депутата та отримають можливість обрати гідних представників громади», - йдеться в заяві лідера свободівців Миколи Федіка.

Закликає про це «задуматися» і депутат від «Солідарності» Микола Яручик. А лідер «укропівців» Ігор Поліщук відзначає, що «готовий до них».

Натомість пропозиція «радикала» Сергія Були відкласти питання взяття до уваги смерті міського голови та перевиборів секретаря й проголосувати за земельні питання не знайшла підтримки.

Щоб знайти можливе рішення, депутати вирішили зібратися у кабінеті першого заступника міського голови Тараса Яковлева (без Яковлева). Проте фактично його так і не знайшли. Юлія Вусенко вирішила скерувати у Верховну Раду лист із поясненням «патової ситуації», яка є у Луцькій міській раді.

Тепер же юристи будуть «розбиратися», за яких обставин у Луцьку можуть призначити перевибори ради без рішення самої міськради. Адже у такого сценарію з’являється все більше прихильників.

КУЛУАРНІ ЕМОЦІЇ

Не обійшлося під час другої спроби сесії і без емоцій. Натякаючи на «саботаж» «УКРОПу», Андрія Авраменка, Євгена Ткачука, Олександра Козлюка, Наталії Бунди та «Батьківщини» громадський активіст із «Самооборони Волині» Сергій Рижков встановив їм на столи таблички «Поки ще депутат…». Така акція викликала бурхливу реакцію Ткачука, який почав згадувати «старі гріхи» Рижкова. А депутат Сергій Була обурився через його заяву про «договорняки» у міській раді.

Також не стримали емоцій самооборонівець Богдан Климчук та речник «Варти порядку» (громадське формування, наближене до «УКРОП») Олександр Волянюк. Між ними сталася словесна перепалка у кулуарах ради. За версією Климчука, Волянюк пообіцяв йому «зламати хребта». Через це активіст вже написав заяву у поліцію. Ця ситуація може тільки погіршити становище Олександра Волянюка, якого вже 3 лютого будуть судити за водіння у стані алкогольного сп’яніння.

***

Якщо сценарій перевиборів у Луцькій міськраді все ж стане реальним, фактично він стане продовженням вже й так очевидної боротьби між амбіціями Ігоря Палиці та умовною «коаліцією» його опонентів, куди наразі входять більшість посадовців із команди Миколи Романюка, «Солідарність», «Самопоміч» та група «Континіум». Своє слово скажуть і відносно нейтральні «Народний контроль», ВО «Свобода», РПЛ і «Батьківщина» та інші партії, які поки не представлені в міськраді.

А саме «загострення» в раді показало, що конструктивна робота і відносна «стабільність» в луцькій політиці трималася виключно на авторитеті міського голови Миколи Романюка.

Текст - Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Обидві сторони блефують, але й не відкривають всіх своїх козирів. Про перевибори заявляють ті, кому вони не дуже вигідні, а зацікавлені мовчать...
Відповісти
Цікаво, а тітушня Палиці уже в міськраду народ теж уже не пускає? Саша Волянюк після п'яної їзди геть з катушок зійшов
Відповісти
перевибори - було б не погано.
Відповісти
1. «Небажання фракції «УКРОП» та частини депутатів із «Батьківщини» і «Солідарності» бачити на посаді виконувача обов’язків міського голови Юлію Вусенко і деяких посадовців із команди Миколи Романюка призвело до фактичного блокування роботи ради.» - Чи небажання Юлії Вусенко втратити посаду призвело до...
Чи небажання Юлії Вусенко і водночас бажання УКРОПу призвело до?
2. Ну що за версії юристів?))) Відкриваємо закон і читаємо)
3. «Попередня сесія 24 лютого розпочалася не так, як цього очікувала більшість спостерігачів». Далі автор пише: «Юлія Вусенко не змогла розпочати засідання...» То воно почалося чи воно не почалося?
4. «Хоча офіційний юридичний висновок він так і не встиг оголосити на сесії». Чого?) Хто ж це такий йому не дав це зробити?
5. І чому ніде не згадано, що Вусенко не порадилася з лідерами фракцій щодо скликання сесії?

Відповісти
Гнати укроп в шиї
а з ним і ткачука з авраменком. від них пользи як від козла молока
Відповісти
Подивіться на пику пустоцвіта. Як пеніс після сильного набряку. Видно грошей не обіцяють. Він буде лізти в залупу до останнього подиху.
Відповісти
Та Вусенко та стара команда з Моклиці та інших...так і лізе до корита. Видно добре там кормив покійний Романюк. Вже наробили вони змін, згадати тільки велодоріжки Моклиці, не доріжки , а позорище. Забрали частину тротуару і обявили що то доріжка для велосипедистів - при цьому списавши купу грошей. Також як списали велику суму грошей для зрізання дерев між Ковельським та Гнідавським мостами ...зрізали 5 дерев майже за 300 тис грн.. Це по вашому діяльність ? Особисто я нехочу бачити Вусенко та стару команду при владі...напрацювали вже. Досить.
Відповісти