Музика - це наша культурна зброя, - соліст «Фіолету» Сергій Мартинюк. ФОТО

Музика - це наша культурна зброя, - соліст «Фіолету» Сергій Мартинюк. ФОТО
Із солістом «Фіолету» Сергієм (Колосом) Мартинюком не часто можна поспілкуватия у Луцьку, адже останнім часом гурт активно концертує містами України, збираючи все більше нових прихильників якісної української музики.

Про фестивалі, музику, Луцьк та плани на майбутнє журналістам ВолиньPost вдалося поспілкуватися із музикантом на фестивалі "Республіка" у Кам'янці-Подільському, де Колос виступав із своїм сольним проектом.

Про фестиваль «Республіка»

Я заангажований чоловік як організатор «Бандерштату», але я ставлюся до всіх інших фестивалів з належною повагою та розумінням.

Мені дуже подобається те, що «Республіка» з-поміж багатьох українських фестів виділяється наявністю ідеї. Ця ідея полягає не лише в музичному, культурному відпочинку молоді, а власне у пропагуванні певних соціальних речей, наприклад, таких як стріт-арт – це цілий соціальний проект для Кам’янця-Подільського.

Зрозуміло, що є певні організаційні недопрацювання, але покажіть мені фест, де їх немає. Тому мені загалом добре, дуже багато людей знайомих побачив: і шанувальників, і колег з усієї України практично.
Виступ Колоса на фестивалі Республіка. Фото із соцмереж
Виступ Колоса на фестивалі Республіка. Фото із соцмереж


Про новий альбом

Назва нашого нового альбому «Пісні любові на полі бою» не потребує особливих пояснень. Музика зараз в нашій країні, яка переживає не найкращі часи, є своєрідною віддушиною, культурною зброєю в інформаційних війнах. Музика – це можливість молодої людини трохи абстрагуватись і тим самим для музикантів є зброєю, пропагандою якихось ідей і так далі. Музикант в Україні – це не просто артист, це людина, яка пропагує зі сцени певні цінності. В країні, де політики себе повністю дискредитували, дуже часто музиканти, кумири молоді, є тими людьми, які формують погляди та інтереси молодих людей.

Ми все-таки співаємо про любов - до власної країни, любов до близьких, рідних, коханих, до своєї справи, до життя, але в тих умовах, в яких ми, музиканти, зараз знаходимось, коли багато хто говорить, що культура, музика є абсолютно недоречними, саме така назва прийшла і саме вона ляже на обкладинку нашого нового альбому.

Про найбільше досягнення

Найбільше досягнення «Фіолету» - воно внутрішнє, для інших це може бути не дуже зрозумілим, але для нас найважливіше, що за ці вже майже 6 років ми з «Фіолетом» залишилися сім’єю. На моїх очах навіть у Луцьку виникали десятки команд, мінялися музиканти, деякі групи не дотягували навіть до першого демо-запису, а ми 6 років спільно, ніби сім’єю, працюємо. Наш склад мінімально мінявся, але зараз працює саме той, який фактично починав і 6 років займається спільною музичною справою.

І для мене – це показник того, що внутрішньо ми все будували правильно. Ознака того, що першим ділом ми, як люди, продовжуємо бути рідними і весь цей час не сидимо на місці, а збираємо концертні зали у всіх обласних центрах. І для мене особисто – це показник того, що ми все робимо правильно. І сподіваюся, що все буде в геометричній прогресії рости і далі.

Про музичну інфрастуктуру Луцька

Чого Луцьку не вистачає у музичному плані? Можна згадати в першу чергу про музичну інфраструктуру. У нас є декілька клубів «пивного» характеру, які вже стали культовими для нашого міста, але немає закладів рівня 200-300 людей – із великою сценою, нормальним танцполом, щоб люди приходили не їсти, а суто на концерт. От мені цього не вистачає, і дуже багато хто із музичних фахівців столичних відносить Луцьк, як мені особисто це неприємно визнавати, до міст так званих «концертних ям». Хоча, на мій погляд, у Луцьку хороші люди живуть, вони сприйнятливі до музичного ринку, але у зв’язку із тим, що цей самий ринок не розвивається, концерти гуртів обмежуються декількома клубами - все воно якось стоїть на місці. Тому деяким молодим командам нічого не залишається, як збирати речі і переїжджати до Києва.

Про переїзд до Києва

Я особисто цієї осені переїжджаю до столиці на постійне проживання. Тому вже буду прощатися із рідним містом, 11 років у ньому прожив. У "Фіолеті" ми далі працюємо тим самим складом, буду часто приїжджати до Луцька, бо буду займатися тим самим "Бандерштатом", і "Фіолетом". З цим проблем жодних немає, просто, щоб просувати і розвивати свою справу потрібно бути присутнім у Києві, там зосереджені ресурси, там присутні українські центральні ЗМІ, і продюсери, там багато можливостей. Після лаунж-міста Луцьк буде трошки важко звикнути до шаленого темпу столиці, але розумію, поки я молодий і готовий до змін – треба то робити. Поки в мене ще «дупа з шилом» і вона носить мене всією країною - буду пробувати нові горизонти підкорювати, а Луцьк буде надійним тилом позаду.

Про виступ у Луцьку

Для лучан зіграємо на початку грудня - у Ляльковому театрі презентуємо новий альбом.
Виступ Колоса на фестивалі Республіка. Фото - Аня Мурзіна
Виступ Колоса на фестивалі Республіка. Фото - Аня Мурзіна

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Він няшка :3
Відповісти
і Колік теж:)))
Відповісти
Останні новини
Музика - це наша культурна зброя, - соліст «Фіолету» Сергій Мартинюк. ФОТО
13 вересень, 2015, 20:13