Щоб кутя вдалась смачною – експериментуйте

Щоб кутя вдалась смачною – експериментуйте
Кутя – головна обрядова страва під час Різдвяних свят. Українці традиційно готують кутю на Святвечір 6 січня, на Щедрий вечір 13 січня та на Йорданський Святвечір 18 січня.

Кутю, що готується напередодні Різдва Христового, у Святвечір, називають «багатою». На Щедрий вечір, напередодні Василя, споживають «щедру» кутю. А на Йорданський Святвечір готують «голодну» кутю.

На Волині у Святвечір кутю подавали обов’язково. Її готували переважно з пшеничного зерна, і лише в деяких приполіських селах – ячмінну. Кутю готували густу, заправляли маком і медом або ж узваром.

Про це пише етнолог Микола Давидюк у статті «Традиційне харчування волинян», що була опублікована у журналі «Народна творчість та етнографія» та увійде до колективної монографії «Волинь: історико-культурологічне дослідження».

Оскільки кутя вважалася основною обрядовою їжею, тому з нею пов’язували чимало обрядодійств. Так, першу ложку куті підкидали до стелі і за кількістю приліплених зернин передбачали врожай наступного року.

Іноді кутю їли стоячи, вірячи, що після цього цілий рік не будуть боліти ноги. Воду, в якій промивали зерна на кутю, виливали під садові дерева і вірили, що вони будуть краще родити.

Як пише Микола Давидюк, дещо незрозумілою для науковців є ситуація з приготуванням куті на Щедрий вечір. В одних селах Волині її готували, в інших же вона не була обов’язковим атрибутом. Втім явна географічна залежність тут не простежується.

Доцент кафедри філософії, політології та права Луцько національного технічного університету Антоніна Євтодюк розповіла, що кутя – її улюблена страва ще з дитинства. Вона й сама товкла у ступі зерно і мак до куті.

«Товчене зерно просушували, перевіювали й промивали. Ставили в банячок на плиту, щоб варилась. Важливо було зберегти пропорцію води й зерна. Коли зерно було готовим – охолоджували. Верхній шар давали домашній птиці. А для розвареного добірного пшеничного зерна наступав час перетворення на кутю. У глибоку миску накладали вареного зерна, заливали все це солодким узваром. Ретельно вимішували. Обов’язково додавали мед, тертий мак, підсушені та подрібнені волоські горішки, родзинки. Кутя мала бути достатньо густою, щоб ложка стояла, й солодкою, щоб солодким був увесь рік. Вже готову кутю накладали в макітру чи іншу глибоку посудину. Клали біля неї багато ложок, щоб вистачило для усіх живих за столом і для тих, хто відійшов у Вічність», – пригадує вона.

«Перед споживанням куті завжди запалювалась свічка й промовлялася молитва. Необхідно було обов’язково тричі скуштувати куті, а вже потім приступати до трапези», – розповіла Анатоніна Євтодюк.

Волинська співачка Тетяна Ціхоцька готує кутю за класичним рецептом, втім має свої секрети.

«Пшеничну кашу заправляємо медом, родзинками (попередньо залитими окропом), маком, який перемелюємо в кофемолці, і теж запарюємо окропом. Додаємо очищених та подрібнених волоських горіхів і заправляємо насиченим узваром із сухофруктів. Цукор до смаку. Кутю ми любимо рідку. Є ще один варіант – заливаємо не узваром, а консервованими дрильованими вишнями в сиропі. Тоді кутя кислосолодка», – поділилась вона.

А шеф-кухар ресторації «Курінь» Андрій Мельничук розповів, що кожного року у переддень Різдва вже склалась традиція готувати кутю за традиційним для «Куреня» рецептом. Ним шеф-кухар хоче поділитися з читачами ВолиньPost.

Для приготування цієї страви потрібно: одна склянка пшениці, 100 грамів маку. 100 грамів горіхів та 2-3 столові ложки меду.

«Зерна пшениці товчемо в дерев’яній макітрі товкачем, періодично підливаючи теплий узвар, щоб оболонка пшениці відійшла, а сама зернина набралася смаку та аромату сушених фруктів, на основі яких готується узвар. Потім зернятко відділяємо від лушпиння. На повільному вогні з чистих зерен пшениці варимо кашу. Зварена пшениця повинна бути м'якою, але не надто розвареною. Окремо розтираємо мак, вливаємо мед, усе ретельно перемішуємо та поєднуємо з пшеницею. У кінці додаємо товчені ядра горіхів», – поділився шеф-кухар Андрій Мельничук.

Такою святковою стравою Різдвяних свят у ресторації «Курінь» пригощають кожного гостя.

Кулінарні ж сайти радять: аби кутя вдалась смачною, не бійтесь експериментували – окрім класичних інгредієнтів, додавайте до куті варення, згущене молоко, корицю, консервовані й свіжі фрукти і ягоди. А ті, хто не люблять пшеничної каші, можуть спробувати приготувати кутю з ячменю чи рису. Смачної куті!

Підготувала Ірина КАЧАН

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Різдво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Щоб кутя вдалась смачною – експериментуйте
06 січень, 2012, 16:10