Агент 5152 або чи потрібні українцям офіційні ворожки

Агент 5152 або чи потрібні українцям офіційні ворожки
Ще в 2008 році в Національний класифікатор професій було внесено й професію ворожки, однак більшість з них й досі працюють нелегально.

Здавна ворожок сприймали як порадників та народних цілителів, до них зверталися з різних питань: від здоров'я та матеріальних проблем до особистих чи психологічних, з тих пір фактично нічого не змінилось.

Однак ще в 2008 році в Національний класифікатор професій було внесено й професію «ворожка» під кодом 5152. Ця професія та ряд таких же екзотичних професій як астролог і хіромант віднесено до п'ятого розділу класифікатора «Працівники сфери торгівлі та послуг» без вимог до освіти. Тобто виходить, що офіційно займатись ворожінням можна, відповідно сплачувати за це податки також, а от підготовка фахівців не передбачена та й, за великим рахунком, і вчити їх немає де.

Як відомо в Україні немає спеціалізованих шкіл, технікумів чи «вишів», де б здійснювали навчання саме таких професіоналів, однак є багато літератури стосовно хіромантії, гадання на картах чи кавовій гущі та багато іншого. Наскільки компетентним є таке чтиво, ніхто й не скаже достеменно.

Здавна повелося, що дар до ворожіння переходив з покоління в покоління від бабусь до онучок, від матерів до дочок і так далі, або ж це були самоучки, які студіювали цю чарівну науку, черпаючи знання з книжок про магію зовсім невідомих широкій аудиторії авторів.

Йти до психолога - не наш менталітет

Луцька ворожка Кама говорить, що дар ворожіння їй дістався від сестри її бабусі (матері батька), яка була свого часу теж ворожкою. Проте вона постійно вдосконалює свої знання, читаючи літературу і розвиваючи свої здібності.

Досить часто дотримуються такої думки, що ворожки – це ніхто інший як хороші психологи і нічого спільного з надприродними здібностями тут немає. Ворожки цього й не заперечують, а часто й погоджуються з таким твердженням. В деяких випадках просто радять своїм клієнтам звернутись до психолога чи до психіатра.

«Ворожок досить часто звинувачують, що вони є тонкими психологами. Не можливо бути напівфахівцем, ворожка повинна бути чудовим психологом. Проте йти до психолога – це не наш менталітет, і вони бачать вихід у зверненні до ворожок. Не кожен психолог зможе стати ворожкою, проте кожна ворожка може стати чудовим психологом», - стверджує Кама.

Ворожки могли б працювати офіційно виконуючи функції психологів

Директор Волинського обласного центру зайнятості Раїса Кучмук частково погоджується з Камою, оскільки теж вважає, що в силу українського менталітету люди соромляться ходити до психологів, вважаючи, що оточуючі подумають, що вони психічно нездорові, тому часто ворожки виконують функції психологів. Також директор центру зайнятості розповіла, що за роки роботи в центрі не пригадує, щоб ворожки звертались до них з проханням знайти вільну вакансію ворожки. Проте бували випадки, коли люди приходили до них в центр через те, що їх спрямувала та ворожка, до якої вони звертались.

«Людина важко переживає дві втрати – це загибель близьких, або ж втрата роботи, часто від цього люди впадають в депресію. Оскільки в нас не прийнято з депресіями звертатись до психологів, то люди йдуть до ворожок, які, в свою чергу, як хороші психологи, бачать причину проблеми, і частенько люди приходять до нас і говорять, що їм порекомендувала саме ворожка сюди прийти», - каже Раїса Кучмук.

Також пані Раїса переконана, що професія «ворожка» має бути з умовою, якщо вона не буде шкодити комусь, допомагатиме як психолог і не буде займатись шарлатанством та видурюванням грошей. На думку Раїси Кучмук, ворожки могли б працювати офіційно, виконуючи функції психологів, при реабілітаційних центрах, головне – щоб не шкодили своїми діями суспільству.

Досить часто ворожок звинувачують в шарлатанстві і просто видурюванні грошей у людей. Адже, якщо це твій надприродній дар, то чого ти встановлюєш ціну своїм здібностям?

Плата має бути достойною, щоб не принизити

Ворожка Кама говорить, що серед луцьких гадалок цінова політика досить різна та й ворожкам потрібно ж за щось купляти карти, віск, маятник та інші знаряддя праці для ворожінь. Вона переконує, що завжди потрібно за послугу віддячувати чи послугою, чи грішми в будь-якій сфері, адже людину можуть переслідувати якісь невдачі через це.

Чи віддячувати за надану послугу (у будь-якій сфері) - особиста справа кожного, адже у сфері містичній відсутності оплати не буває. Віддавна, кожен, хто звертався за допомогою, вважав за необхідне щедро віддячити аби "викупити свою добру долю" і не накликати на себе ще більші негаразди. Адже люди з надзвичайними здібностями здатні як відвести лихо, так його і наслати.

"Часто ворожкам, екстрасенсам і робити для цього особливо нічого не треба - достатньо викликати у них негативні емоції некоректною поведінкою, розмовою",- коментує Кама.

В луцьких ворожок, за словами Ками є різна система оплати, в когось є так-звані такси, хтось бере гроші за системою «хто скільки дасть», а хтось бере десяту частину від річного заробітку.

«Ворожки беруть оплату по різному. Тобто в когось погодинна оплата, а в інших так звані такси – це хто скільки дасть чи конкретно встановлені суми. Є така система оплати як десятина, коли загальну річну суму ділять на 12, а потім ще й на 10. До уваги береться саме річна сума, тому що доходи у багатьох сезонні: хтось улітку їздить на заробітки, а потім декілька місяців живе на ці гроші, хтось займається будівельним бізнесом, тощо. Зверніться ви, наприклад, до швачки, щоб пошила плаття і дайте їй скільки вам не шкода, наприклад, десять копійок. По перше – плаття ви не отримаєте, по- друге - такою сумою ви принизите її працю, по- третє – на вас подивляться як на навіженого. Плата має бути достойною, щоб не принизити людину. До речі, в церкві також беруть плату, там кожен обряд щось коштує. Священники правлять на загал, при тому мають і зарплату. То чому ж ворожки мають робити свою роботу безкоштовно?», - запитує Кама.

Християнська церква за всю історію ніяких ворожбитів не схвалювала

В свою чергу отець Василь, з Свято-Троїцького собору говорить, що роздаючи ворожкам чи знахарям ліцензії на діяльність та збираючи податки з них, держава просто хоче за їхній рахунок збагатити казну. З одного боку, здавалося би благородній вчинок на благо тієї ж держави, однак отець Василь називає це «продати своє первородство».

« Це називається - продати своє первородство, ще в старому завіті є такий приклад, так само і з податками та ліцензіями для ворожок. Продати своє первородство - це означає, наприклад, коли людина духовні цінності хоче компенсувати чи виміряти матеріальними цінностями. Чому до ворожок звертаються? - бо хочуть вирішити свої проблеми за рахунок якихось практик, але не факт, що ці проблеми дійсно вирішаться. Християнська церква за всю історію ніяких ворожбитів не схвалювала», - говорить отець Василь.

Зареєструй себе підприємцем і все - ти "ворожка в законі"

Хоча в 2010 році і пропонували заборонити магічну діяльність на теренах України, проте максимум добились того, що в 2012 році в законі України «Про рекламу» вписали доповнення про заборону рекламувати провидиць, хіромантів та всіх, хто має відношення до магічного. Тому професія «ворожка» й надалі залишається під своїм законним кодом №5152, проте більшість ворожок і надалі провадять свій бізнес нелегально.

Також є аудиторія людей, яка проти того, щоб гадалкам щось платили, адже це дар, або ж надприродна здібність, яка ворожці дісталась безоплатно, тому їй не потрібно так, як скажімо хірургам чи економістам, чи іншим професіоналам «відбивати» гроші потрачені на навчання, на хабарі професорам чи дорогі коньяки за «зарах» в заліковці. А з іншого боку медалі – комунальники теж не піддаються ні на які чари, окрім оплачених квитанцій за теплу воду, та й скажімо, що газову службу ворожка навряд чи заворожить, щоб не платити за спожиті куби газу. Також, як поінформувала ворожка, оплачувати приміщення, купувати книги (а спеціалізована література коштує не дешево), карти (вартість однієї професійної колоди карт становить в середньому близько 20 доларів, а їх має бути декілька, хоча б 4 та інше теж коштує не малих грошей.

Здається все дуже просто: зареєструй себе підприємцем і все - ти ворожка «в законі». Однак, чомусь ворожки не поспішають узаконювати свою діяльність, тому переважна більшість й надалі працює підпільно. Можливо, не хочуть платити податки, а можливо - це через величезну кількість прогалин в законодавстві та податковій системі в Україні?

До ворожок завжди відносились по-різному: за церковними канонами - це є гріхом, за морально-етичними показниками – просто шарлатанство і обман людей, для держави – це люди, які ухиляються від сплати податків. Проте українці й надалі оббивають пороги ворожок, а головним показником для людей, як і сто років тому, так і залишилось те, що кажуть про неї інші люди, а не офіційні дозволи від держави.

Юлія ОСТАПОВИЧ (ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ГНАТИ ЦЮ "КАМУ" ТРЕБА,ВОНА ЗВИЧАЙНА ШАХРАЙКА...
Відповісти
Хай Вам за Вашими словами і дано буде! Що сієте, те і пожинайте!
Відповісти
Дійсно ВП змінилися, як пан Пащенко і обіцяв. Стали ближчими до проблем лучан. А якщо порозмірковувати про легалізацію проституції та внесення у класифікатор професій, інші проблеми взагалі зникнуть у лучан.
Відповісти
Кама...
Якщо з санскриту - ЛЮБОВ.
Відповісти
А чи не продає церква своє первородство, коли бере оплату за проведення обрядів?

Відповісти