Олександр Ніколайчук про скандальне пограбування, ГШР і участь в політиці

Олександр Ніколайчук про скандальне пограбування, ГШР і участь в політиці
Активіст громадського формування «Самооборона Волині» та власник мережі магазинів «Свій час» в Луцьку Олександр Ніколайчук опублікував у Facebook інформацію про затримання членів бандитського угрупування, яке грабувало квартири та різноманітні заклади міста. Як розповідає Ніколайчук, 23 грудня представники цього ж угрупування пограбували годинникову майстерню та кімнату-музей у його магазині.

У автомобілі, який знайшли на місці затримання на вулиці Львівській вночі 14 січня, виявили 2 годинники, які належать самооборонівцю. А затримання відбувалося працівниками карного розшуку разом із патрульними та активістами «Самооборони Волині» після пограбування будинку.

«В автомобілі Фольксваген Гольф виявлено речі, які належать мені, даних осіб я бачив на камерах відеоспостереження на місці вчинення злочину щодо мене. Цікава й історія авто. Воно нещодавно затримувалося із цими ж фігурантами, вилучався амфетамін. Кілька місяців тому учасники банди стріляли по патрульних поліцейських у під'їзді на вулиці Винниченка. Одного вберіг бронежилет, інший був поранений. Тоді злочинці залишили дане авто, у ньому було виявлено та вилучено засоби та знаряддя для відкривання замків та здійснення проникнень у приміщення. Також вилучалася зброя. Цього разу злочинці знову були озброєні. Авто їм вже двічі поверталося. Як так?» - дивується Ніколайчук.

«Мізками» цієї групи він називає Даура Марганію. Другий затриманий вночі - Вадим Пігалюк «Фатя». Активіст вказує, ніби в угрупуванні задіяно багато людей та кілька автомобілів: «Банда налічує кілька десятків чоловік, користується кількома автомобілями, діє злагоджено та професійно. Її члени проникають у квартири, будинки, офісні приміщення, магазини. Вони не гребують нічим. У них потужні покровителі, про це й правоохоронці не соромляться говорити. Їм поки усе сходить з рук. Їх по всіх справах відмазують. Марганія дивиться у вічі слідчим і, сміючись, не під протокол каже: «Да, я брав. А ви доведіть».

Він звернувся до голови облради Ігоря Палиці щодо цього епізоду та намагається надати справі максимального розголосу. Лише завдяки максимальній публічності можна забезпечити реальне розслідування справи, - переконаний Ніколайчук.

Вже 16 січня обом призначили запобіжний захід – утримання під вартою та заставу.

Наша розмова з Ніколайчуком про деталі цієї справи, його роботу в групі швидкого реагування «Самооборони Волині» та політичні перспективи вже досить відомого громадського активіста.



- Вчора двом підозрюваним у пограбуванні різних об’єктів, зокрема і вашої майстерні, призначили утримання під вартою. Чи задоволені таким рішенням?

- Я для себе цікавився, яким могло би бути рішення судді. Суддя призначив максимально можливе, тобто, 60 днів утримання під вартою або заставу одному 128 тисяч, іншому - 480 тисяч, і за умови внесення застави вдягання електронного браслета. Як постраждалий та громадянин, який знає, що ці особи почувають себе дуже фривольно і безкарно, хотів максимуму. Хотілося, щоб вони були постійно зачинені і вже відбували термін покарання.

Є розуміння, що апеляцію ми однозначно вигравали. Хоча знову таки апеляція може бути, де вони проситимуть зменшення обсягу застави.

- Ви казали в одному із попередніх коментарів, що особисто ночували в офісі (майстерні на Волі,15, - ред.) після пограбування 23 грудня, щоб затримати злочинців. Розраховували, що вони прийдуть ще раз?

- Не запитуйте звідки, але я знав, що я їх зловлю. Не знав, як це буде відбуватися, але я розумів, що ми ще зустрінемося. І справді мені випала нагода брати участь у затриманні.

На офісі я ночував таємно. Про це знали буквально дві людини – я і мій товариш. Ми створювали всі умови, щоб хтось іще спробував туди потрапити.

- У коментарях щодо цієї справи звучало, що це наслідок переатестації поліції, що нібито позвільняли досвідчені кадри і тепер злочинці не бояться. Погоджуєтеся із такою думкою?

- Я втомився пояснювати, що переатестація поліції звелася нанівець. Практично ніхто звільнений не був. Йдеться фактично про 4% поліцейських. Про яку нестачу кадрів можна говорити? Я не знаю, кому вигідно таким чином виправдовувати бездіяльність тих же міліціонерів, які стали поліцейськими і, як раніше, продовжують бездіяти. Є повна профанація. Більше того, декого із них попідвищували і попризначали на нові посади.



- Надання такого розголосу справі не нашкодило слідству?

- Надання розголосу – це єдиний дієвий спосіб домогтися, щоб слідство почало відбуватися. Бо з 23 грудня я не був викликаний ні разу в Луцький відділ поліції, щоб бути допитаним в якості потерпілого, свідка. Нікому не було цікаво, що в мене зникло. І аж 10 січня мене викликали в прокуратуру і допитали як свідка.

Наскільки я розумію, щодо слідчого міськвідділу застосують дисциплінарне стягнення. Мені замінили слідчого у справі. І цей розголос якраз призвів до того, що і поліція, і прокуратура взяли під спільний контроль розслідування.

До речі, вчора аж сльози виступили на очах, було дуже незвично і приємно, коли я закликав людей прийти до суду (на засідання щодо призначення міри запобіжного заходу грабіжникам, - ред.) і побачив таку кількість людей біля суду. Більше того, я побачив там тих, кого не був готовий побачити. Дуже вдячний всім. Я розумію, що тільки громадським розголосом в таких ситуаціях можна добиватися конкретного результату.

- Те, що ви звернулися публічно до Ігоря Палиці, мало якісь наслідки? Була реакція із їхнього боку?

- За ці два дні я спілкувався практично з усіма, кого згадав у своєму дописі. Я спілкувався із Олександром Волянюком, Олександром Тиводаром, Олександром Товстенюком.

- Чи заявили вони про готовність сприяти адекватному розслідуванню справи?

- Зараз склалася така ситуація, що нам всім по дорозі і проблема в тому, що це питання громадської безпеки міста та області. Коли вчиняються такі резонансні злочини, і люди поводять себе досить зухвало, це проблема для всіх. Тому я думаю, що ми будемо діяти спільно.

Те, що мені дуже не подобається, хоча я розумію, що повинна бути адвокатська етика, вчора в суді я говорив із Миколою Сорокопудом (адвокатом Даура Марганії, - ред.) і намагався йому донести – бувають ситуації, коли «гроші пахнуть». Бувають ситуації, що адвокат, як лікар, і має «лікувати всіх», але бувають винятки. Я хотів би, щоб Микола Олександрович зрозумів, що коли страждає багато людей в місті, коли є суспільний резонанс, можна відмовитися від заробітку. Не знаю, які мотиви в нього. Він каже, що це адвокатська етика, він зобов’язаний захищати. Але можна створити умови, щоб клієнт відмовився від послуг адвоката. І я закликаю його переглянути свою позицію щодо підзахисних.

- Які очікування від цієї справи? Чи вдасться припинити діяльність всієї банди, у якій, як ви писали, багато людей і кілька автомобілів? Чи це буде лише черговий строк для двох окремих бандитів?

- У цій справі зачепили мене особисто, і зачепили «за живе». Викрали не стільки мої речі, хоча і багато моїх особистих. Викрали десятки годинників, які перебували в ремонті і які належать лучанам. Вони пограбували відразу 35-40 людей. І я несу за ці речі відповідальність. Мені жити в цьому місті. Я буду відповідати перед кожним із клієнтів, із кожним домовлятися.

Друге – це цинічна зухвалість. Ці хлопці ж не тільки займалися викраденнями. Вони перейшли всі межі. Вони дозволили собі стріляти по патрульних. При затриманні я мав нагоду спілкуватися із Дауром і зрозумів, що саме він особисто заходив у приміщення (годинникової майстерні, - ред.)

У цій організації я називаю «мозгами» Даура Марганію, не факт, що він керівник. Він організовував і «проробляв» дуже багато об’єктів. Тому якщо він буде зачинений надовго, я отримаю моральне задоволення, я буду радий. Бо місто стало трохи чистішим.

- На цьому всьому фоні чи є якісь реальні суперечності між «Самообороною» і «Вартою порядку»?

- Я сьогодні вкотре переконався, що багато хто із нас живе міфами, які буває навіть нереально розвінчувати. Я не скажу, що існує протистояння. Коли ми з бійцями «Варти порядку» зустрічаємося на вулицях, у нас немає якоїсь неприязні. Так само в мене немає неприязні із керівництвом цієї структури.

Але певна напруга у стосунках є. Якби її не було, ми би працювали в одному формуванні. А оскільки їх два, воно не виключене.

- Вам часто погрожують через роботу в групі швидкого реагування «Самооборони Волині»?

- Насправді люди, які погрожують щось зробити, часто того не роблять. Роблять якраз ті люди, які роблять це мовчки і тихо. Якщо ідуть прямі погрози, їх не завжди слід сприймати як реальні.



- А реальні збитки від того, що нерідко допомагаєте затримувати мажорів чи бандитів були?

- Мені раз в місяць, це стабільно, обіцяють спалити автомобіль. Два рази на місяць однозначно обіцяють як не фізичну розправу, то створити серйозні життєві проблеми. Насправді люди наступного дня відходять від алкоголю і часто телефонують або приходять і просять вибачення, визнають, що були неправі. Я не виправдовую людей, які вживають, розуміючи, що їм алкоголь вживати не можна, бо вони можуть поводити себе неадекватно. Але факт залишається фактом.

- Чергування в ГШР це для вас громадянська місія чи що?

- Я, сміючись, кажу, що це таке хобі. Насправді я вже три роки переслідую дві мети: спочатку це починалося як необхідність забезпечення громадського порядку. Правоохоронців фактично не було в кінці лютого-початку березня 2014-го на вулицях міста. Потім ми робили спільні патрулювання із міліціонерами патрульно-постової служби. За кілька місяців зрозуміли, що їх тяжко змінювати, простіше вчити нових людей, ніж змінювати тих, які звикли перевіряти IMEI–коди (в мобільних телефонах, - ред.) і «домахуватися» до перехожих.

Тому створили групи швидкого реагування, отримали позивний, засоби зв’язку і почали займатися чергуваннями самостійно. Тобто ми, займаючись забезпеченням громадського порядку, ще й виконували функцію нагляду за міліціонерами, аби вони не перевищували повноважень.

Наша присутність і на сьогодні тому сприяє. Ми працюємо на громадських засадах, ми не на зарплаті і не маємо тут фінансового інтересу. І так само спостерігаємо не лише за громадським порядком, але і за діяльністю вже нової патрульної поліції та інших структур, які забезпечують порядок в місті.

Друге – це для мене в чомусь і хобі. І коли із певних об’єктивних причин пропускаю чергування, розумію, що цього не вистачає. Не скажу, що це велике задоволення. Але якщо я хочу реально змінити ситуацію в цьому напрямку, треба буди в курсі. Пропускати її крізь себе. У мене є велике бажання зробити місто безпечним і зробити наших громадян заможними. Але тут обов’язково потрібна їхня воля та їхня участь.

- У скільки для вас обходяться такі чергування. Якщо ви не на зарплаті?

- Ми за ніч накатуємо близько 200-250 кілометрів. Доводиться в досить екстремальних умовах використовувати автомобіль, тобто, заїжджати в різні не облаштовані двори, їхати через ями, «скакати» із «бровки». Тобто, автомобіль часто зазнає пошкоджень.

Одне із них було дуже банальним: патрулювали місто і отримали на рівному місці удар дзеркалом об дзеркало зустрічного автомобіля. В результаті автомобіль ще й почав тікати із місця пригоди. Ми його догнали, водій виявився «в стєльку» п’яним – більше 2 проміле алкоголю в крові.

Ну і за ніч випиваємо не одну чашку кави і харчуємося. Це все відбувається за власні кошти.

- Часто трапляється так, що для втілення того, про що ви кажете, тобто, щоб зробити громадян заможним, а місто безпечним, доводиться іти в політику. Маєте такі плани?

- Ми живемо доти, поки про нас говорять. І коли є бажання реально щось змінити в суспільстві, треба використовувати різні методи. Якщо похід в політику буде корисним і я зможу серйозніше впливати на процес прийняття рішень, я піду в політику. Якщо я цього не буду відчувати, залишуся в громадському секторі. Для мене це не є заробітком, я вважаю це своїм покликанням. В мене є стабільний бізнес, стабільні джерела доходу. Мені ні політика, ні громадська діяльність не потрібні для заробляння.

Розмовляв Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 13
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"можна створити умови, щоб клієнт відмовився від послуг адвоката". Тобто ми йдемо до ЄС, де навіть найбільш кончений урод має право на захист, але готові робити вийнятки. Дуже спірна позиція, яка призводить до небезпечних тенденцій насправді)
Відповісти
Потерпілий закликає адвоката не захищати обвинуваченого. Це прямий тиск на захисника і перешкоджання адвокатській діяльності. Це теж злочин.
Відповісти
ты прав.сила брат в правде.помните хороший фильм бодрова
Відповісти
суть роботи адвоката - захищати ПРАВА свого клієнта під час слідства та суду, які надані йомк законом, а не відмазувати від тюрми.
в житті адвокати якраз намагаються використати і фальсифікації та перекручування у справі, і підкуп свідків, і підкуп слідчого та судді з прокурором, тобто вчиняють злочинні дії, щоб визнати винну особу невинною, чорне назвати білим.
затримана ОЗГ, вони мають отримати максимальні терміни і сидіти.
Відповісти
щось тут забагато захисників прав знедолених розбійників взялося... Чи треба було комусь з банди при пограбування їхньої квартири (гіпотетично, соррі за приклад), отримати кулю чи щоб розбортірували голову монтировкою і тоді в них виникло підсвідомо бажання щою їх судили без адвоката. Хіба ні?
Відповісти
Таких злочинців треба садити на 15 років, а по виходу на волю депортувати і на все життя заборонити вїзд в Україну.
На рахунок адвоката, то в КПКУ Стаття 42. Підозрюваний, обвинувачений є чітко зазначені права підозрюваного, от адвокат і має слідкувати за тим, щоб ці права підорюваний мав можливість реалізувати і вони не порушувались.
Але не займатись фальшуванням чи відбілюванням злочинця, якого взяли на місці злочину, із знаряддями злочину, в момент вчиненя декількох злочинів (незаконне зберігання зброї, посягання на життя поліцейського при виконанні, крадіжки, створення ОЗГ) - доказова база достатня, тому тюрма за ними плаче.
Відповісти
Самооборона теж ОПГ, тільки іншого маштабу.
Відповісти
І головне питання хто дав наводку грабанути Самооборонівця?

Бандюки баньдюків ограбили.
Відповісти
А всі занають, що адвокат злочинців Микола Сорокопуд чоловік депутатки від Укропу Іри Констанкевич????
Відповісти
Панове, дочекайтесь рішення суду!!!
Відповісти
А не поїхати б вам до европи і запропонувати адвокатам відмовлятися від клієнтів і торгувати годинниками?)))))))))))
Відповісти
А яке ви маєте право Ніколайчук навішувати клеймо- зек, злочинець??? Лише суд має ЗАКОННЕ право на це!!! А якими словами ви користуетесь??? Домахуватись, п'яний в стельку- це визази гідного українця????
Відповісти
Не читайте казки!!! Годинники не були знайдені на місці злочину!!! А великий слідчий Ніколайчук вже закінчив слідство?)))
Відповісти
Останні статті
Олександр Ніколайчук про скандальне пограбування, ГШР і участь в політиці
18 січень, 2017, 09:00