«Це реальна можливість припинити війну», - волинянин про блокаду на Донбасі

«Це реальна можливість припинити війну», - волинянин про блокаду на Донбасі
Останніх кілька тижнів українці обговорюють питання економічної блокади Донбасу – хтось вірить у її дієвість та підтримує, а хтось навпаки, переконаний, що це марна справа.

Нагадаємо, у грудні ветерани АТО оголосили ультиматум бойовикам. Вони вимагали звільнення військовополонених. У іншому разі обіцяли блокувати товари, що попри заборону прямують на непідконтрольну територію України.

Оскільки вимог не було виконано, активісти створили Штаб блокади торгівлі з окупантами і почали формувати блокпости. До акції долучаються добровольці з усіх куточків країни. Не виняток і Волинь.

Активісти стверджують, що на кінець грудня 2016 року було видано понад 65 000 дозволів на оптові поставки з України в тимчасово окуповані території і понад 32 000 дозволів на поставки у зворотному напрямку.

Серед товарів, що поставляються окупантам: леговані сталі, руди, шлак, торф, кокс, вугілля, бітум, дорогоцінні метали, деревина, всі види двигунів та інше. Крім усього цього Україна постачає на окуповану територію корми для тварин, одяг, хутра і шкіру, тканини і текстильні вироби, взуття і навіть квіти. З окупованих територій йде сіль, цегла, вироби з цементу, будівельні матеріали, пісок, мармур. Постачають до нас так само сланець, сірку, графіт і, звичайно ж, вугілля.

У зоні АТО ветерани добровольчих батальйонів перекрили залізничне сполучення з окупованими територіями, позаяк саме залізницею найактивніша торгівля між Україною та «самопроголошеними» республіками.

Проте нещодавно на одному з блокпостів виник конфлікт між учасниками блокади та правоохоронцями – останні вдались до силового розгону ветеранів АТО. Після чого в пресі з’явились гучні заяви від представників різних міністерств щодо доцільності блокади.

Відтак, ВолиньPost поспілкувався з одним з ініціаторів та активних учасників блокади, добровольцем Богданом Пташником.

- Богдане, в чому суть блокади і чи дає вона свої результати?

Давайте згадаємо історію. В історії самим ефективним і безболісним способом знищення ворога було брати замки в облогу. Коли оточуєш замок і перекриваєш до нього всі канали – і економічні, і матеріальні, тоді ворог виснажується і його легше перемогти, що найважливіше майже без людських втрат. Це по суті та ж сама економічна блокада, тільки вона може бути ще більш дієвою. Якщо Росія вже всерйоз заявила про поступки, а взамін просить лише припинити економічну блокаду, то це вже про щось говорить.

Суспільство бачить, що треба щось робити і шукати вихід з ситуації. Ми знайшли. І судячи з того галасу, який зараз здійснявся – ми знайшли правильний вихід. І це реально може призвести до закінчення війни.

- Наразі вам вдалось перекрити лише кілька залізничних шляхів. Що хочете охопити в перспективі?

Так, зараз у нас встановлено всього два редути – у Бахмутці редут «Запоріжжя», та між Золотим і Горським – редут «Богдан». Останній рахується волинським. А в ідеалі ми хочемо перекрити усі залізничні та автомобільні шляхи, а також контрабандні канали.

Щоб люди краще розуміли всю ситуацію, то 47% від вартості вугілля йде до сепаратистів. Тобто зі 100 гривень, які людина платить за спожиту електроенергію 47 гривень йде в руки сепаратистів.

Там крутяться дуже великі гроші і держава просто не може бути в цьому не замішана. Контрабанда, про яку часто говорять, повірте, це просто крапля в морі. Від усіх товарів, які йдуть на окуповані території вугілля складає всього 10-15%.

- Багато людей заявляють, що народні депутати, які підтримують блокаду, просто намагаються за рахунок цього підняти собі рейтинги.

Так є люди, які кажуть, що вони б підтримали блокаду, але там Семенченко і Парасюк, і вони на цьому тільки піаряться. Але той самий Семенченко неодноразово казав, якщо комусь не подобається виступати під його керівництвом, то нехай би сам згуртував біля себе людей та спільно перекривали б якусь дорогу.

Якби там не було нардепів, то по факту тієї блокади і не було б. Що заважало б силовикам нас звідти змести? Коли проти нас виходить державний апарат, олігархи, поліція, СБУ – то що становить їм проблему змести тих 20 чи 30 людей, скільки нас там було від самого початку.

Тільки присутність нардепів, це якийсь своєрідний захист. Це спільна справа. А якщо не хочеш, чоловіче, підняти зад з дивану, тоді просто мовчи.

Люди дивуються чого нардепи стоять на блокаді, а не працюють в раді. Зараз є певні депутати, які готують в Раді законопроект, щоб «узаконити блокаду». Я готовий вірити, що це хороший законопроект.

Але постає питання – де вони були раніше? Якби вони захотіли, то цей законопроект давно вже був би законом. А якщо нічого не можна зробити у Верховній Раді, то все переноситься на місця.

Так само питають чого ми блокуємо саме зараз. А коли? Чого чекати? Нам часто закидають, що ми в одному місці блокуємо, а по інших коліях контрабанда все одно йде. Правильно – вони всі розумні сидять, все знають. Але вони сидять, а ми ділом хочемо довести, що це реально працює. Нас недостатньо, щоб перекрити всі входи і виходи. Нехай ці люди приїжджають і нас буде більше, відповідно ми зможемо перекрити більше шляхів.

Кажуть, що ми вже пропускаємо деякі поїзди по домовленості. Але як можна пропустити поїзд, якщо колія заблокована. По узбіччю переправити потяг? Якби була колія вільна, то ще можна було б про щось говорити.

Ще така байка є, мовляв, хлопці, яка може бути блокада, якщо кордон з Росією відкритий.

Якби Росія хотіла чи могла освоїти цей ринок, вона б вже давно це зробила. Але вона не може, і підтвердженням цього є наявність контрабанди і офіційної торгівлі. Якби вони самі могли це забезпечити, то смисл був би їм торгувати з «київською хунтою».

Нам кажуть ідіть на фронт, бо в тилу ви всі герої. Так там, по-перше не зовсім тил, а по-друге всі, хто там стоїть своє вже відвоювали, і добре, що залишилися живі.

- Останнім часом блокаду дуже критикують, особливо у вищих ешелонах влади. З чим це може бути пов’язано?

А давайте подивимось, хто нас критикує – Матіос (Анатолій Матіос – головний військовий прокурор України, - авт). Невже ми на Волині після ситуації з нашою 51 ОМБр ще будемо прислухатися до думки Матіоса…він для мене, як червона шматка для бика. Далі - Міністр з питань тимчасово окупованих території Вадим Черниш. Це міністерство, яке працюватиме виключно тільки на час війни. То тим, хто там працює просто не вигідно втрачати роботу, тому вони й будуть критикувати все, що допоможе закінчити війну.

Зауважте, що досі немає позиції президента і голови Верховної Ради щодо цього питання, адже це справжня надзвичайна ситуація. Та й і сказати їм нічого. Скажуть, що це добре, тоді люди почнуть питати, що вони робили до цього часу. А скажуть що погано – то отримають чергову порцію гніву та спротиву.

- Але ж є й люди, які вас підтримують?

Звичайно, на даний час від Волині на блокаді є 5 людей, але сподіваємося, що їх буде більше. Волонтери постійно телефонують питають чим допомогти. Вже тричі доправляли нам допомогу.

Нещодавно нас підтримало 30 бійців ЗСУ, які служать на даний час. Вони чи то відпустки взяли, чи як. Просто зібрались і приїхали на підтримку блокади. Розказували нам – бій йде на повну, потім дають команду про різке припинення вогню, причому обом сторонам і за цей час проїжджає поїзд. Щойно він проїхав обстріли продовжуються.
Зараз на блокаді 100-150 людей. Є і активісти, і місцеві трохи приходять. Люди розуміють важливість цього.

Була й спроби диверсії – приїхали якось люди з Харківської області, які назвались ветеранами одного з підрозділів. Ми їх поставили на редут на зміну і з часом вони почали підбурювати нас, мовляв нехай той поїзд проїде, хіба вас не попередили, вам зараз подзвонять. Але ми не дали їм цього зробити.

Спочатку всі думали, що ми через кілька днів здамось. Але ми налаштовані серйозно.

- Чого вам наразі не вистачає?

Зараз нам треба транспорт і людський ресурс, а хто не може приїхати до нас, той нехай робить щось на місцях. Хтось із Волині точно торгує з сепаратистами. Шукайте на місцях та перекривайте їм кисень. Нам потрібна підтримка.

Текст - Ольга КОРОЛЬОВА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Панове а російські ешелони пезперешкодно ідуть на захід
де наші санкції ?????
чи бізнес інтереси олігархів і Європи важливіші
Відповісти