«Зрадники» «Солідарності»: як партія може забрати в них мандати?

«Зрадники» «Солідарності»: як партія може забрати в них мандати?
Хоча офіційні позиції партій «Солідарність» Петра Порошенка і «Українське об’єднання патріотів» майже не збігаються, трапилося так, що троє депутатів із фракції «Солідарності» у Луцькій міській раді виявилися більш «солідарними» саме із «укропівцями», ніж із керівництвом своєї партії. Через це прозвучала офіційна заява про їх відкликання.

ВолиньPost дослідив, чи реально за такою процедурою домогтися заміни депутатів і які наслідки це може мати.

ЧОМУ ВІДКЛИКАЮТЬ?

Перед місцевими виборами у 2015 році виборчий список БПП-«Солідарність» до Луцької міської ради був «збірним». Там були громадські активісти, наприклад, «самооборонівці» Богдан Климчук, Олександр Ніколайчук, Юрій Моклиця, лідер «Національного Альянсу» Богдан Бальбуза, посадовці міської ради, наприклад, начальник управління розвитку підприємництва та реклами Олександр Козлюк чи начальник управління туризму та промоції Наталія Бунда. Ще приєдналися депутати, які працювали із міським головою Миколою Романюком з минулої каденції, наприклад, Євген Ткачук та Микола Яручик. Весь список тут.

Сподіватися на монолітність такої команди було складно, адже принаймні 10 кандидатів у ній балотувалися за умовною квотою «Народного Фронту», який офіційно не пішов на місцеві вибори. А, приміром, майбутній лідер фракції Євген Ткачук навіть заявляв, що балотувався повторно винятково на прохання Миколи Романюка. І не лише для нього Романюк був головним стимулом для командної «дисципліни».

Коли 3 лютого 2017-го міського голови не стало, цей стимул для частини депутатів зник. У результаті троє депутатів – Андрій Авраменко, Олександр Козлюк і Євген Ткачук – фактично «забули» про партійну дисципліну і пристали на пропозицію фракції «Укроп» щодо необхідності заміни секретаря ради Юлії Вусенко та частини посадовців із команди Романюка.

ЧИТАТИ ПРО «СКАНДАЛЬНУ» СЕСІЮ

Оскільки про рішення Євгена Ткачука було відомо ще до сесії, у «Солідарності» навіть проводили збори, аби обговорити ситуацію. Також був візит луцьких партійців та голови Волинської ОДА Володимира Гунчика в Адміністрацію президента, де вже «взяли на олівець» ситуацію в Луцьку. Проте Ткачук фактично спрацював на випередження і заявив, що покидає партію і фракцію в міській раді з власної ініціативи. При цьому він уточнив, що не боїться відкликання, мовляв, показав хороший результат на місцевих виборах. Йдеться про те, що Євген Ткачук – єдиний «неукропівець», який переміг партію Палиці на своєму окрузі (район ДПЗ).

Андрій Авраменко
Андрій Авраменко


Після скандальної сесії міської ради (чи спроби проведення сесії) 24 лютого, під час якої Ткачук заявив, що він досі голова фракції «Солідарність» в міськраді, від імені волинського осередку партії поширили заяву про наміри почати процедуру відкликання Авраменка, Козлюка та Ткачука.

«Ці депутати, пройшовши у раду під брендом найбільшої й найрейтинговішої президентської політичної сили, зрадили своїм переконанням та забули про обіцянки, які давали своїм виборцям. Переконані, що й лучани зроблять для себе відповідні висновки! В свою чергу повідомляємо про те, що партія розпочинає процес відкликання вищезгаданих обранців, аби позбавити їх депутатського мандату», - йдеться в заяві партії.

У своїх коментарях щодо цієї заяви депутати стверджують, що, мовляв, до партії не прив’язувалися. За словами Олександра Козлюка, він ніколи не отримував партійного квитка.

Якщо це таки вдасться зробити, в раду можуть потрапити заступник міського голови Юрій Моклиця, «самооборонівець» Олександр Ніколайчук та депутат Княгининівської сільради і директор «Бетон Брук Сервіс» Сергій Стрихарчук. Якщо ж Моклиця вирішить обрати посаду, а не мандат, депутатом стане директор 24-ої школи Юлія Гринчук.

Проте «ділити» звільнені мандати поки рано. Адже сама спроба відкликання трьох депутатів може стати ще однією юридично-політичною баталією для нашого міста, не меншою за масштабом, ніж «сесійна». У ній «Солідарність» та її союзники мають показати дуже серйозний рівень організації і мобілізації активу, а також юристів, якщо справді хочуть відновити контроль над своєю квотою в міськраді.

Євгеній Ткачук
Євгеній Ткачук


А ЩО КАЖЕ ЗАКОН?

Відкликанню депутатів місцевих рад за народною ініціативою присвячений розділ V Закону України «Про статус депутатів місцевих ради». Згідно зі статтею 37 закону, підставами для відкликання можуть бути:

1) порушення депутатом місцевої ради положень Конституції і законів України, що встановлено судом;

2) пропуск депутатом місцевої ради протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, невиконання ним без поважних причин, передбачених статтею 10 цього Закону, обов'язків депутата місцевої ради у виборчому окрузі;

3) невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми, невиконання депутатом місцевої ради передбачених статтею 16 цього Закону зобов'язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

Із наведених підстав дії Ткачука, Козлюка та Авраменка можуть підпадати під «невідповідність практичної діяльності депутата місцевої ради основним принципам і положенням його передвиборної програми».

Відповідно до статті 38 Закону, щоб почати процедуру, для Луцька треба підтримати таку ініціативу на публічних зборах виборців - не менше 300 осіб. Після цього потрібно сформувати ініціативну групу (50 людей) для збору підписів, до складу якої можуть бути включені виборці відповідного округу.

Олександр Козлюк
Олександр Козлюк


При цьому «забороняється проводити збори виборців щодо відкликання депутата місцевої ради в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у місцях видачі заробітної плати, пенсій, допомоги, стипендій, інших соціальних виплат, надання благодійної допомоги».

Далі члени ініціативної групи мають 20 днів, щоб зібрати підписи для відкликання депутата на спеціальних бланках: «...має підписатися кількість виборців, що є більшою за виборчу квоту, але не меншою ніж кількість голосів, поданих за відповідну місцеву організацію партії у відповідному територіальному виборчому окрузі».

Отож, для відкликання Євгена Ткачука, Андрія Авраменка та Олександра Козлюка треба не менше 1562 голосів (така в місті виборча квота). Можна прогнозувати, що спокійно дивитися на таку справу (якщо до цього дійде) самі депутати не будуть, як і їх нові союзники - «Укроп». Тому «бій» за ці округи буде не менш емоційним та фінансово затратним, ніж виборчі кампанії на них у 2015-му.

***

Ситуація в Луцькій міській раді після останньої спроби провести сесію та «політичних гойдалок» вже перестала бути лише питанням лучан. І команда Палиці, і їхні суперники («Самопоміч» + «Солідарність» + більшість посадовців міськради) зайшли занадто далеко, щоб просто відмовитися від своїх намірів, адже це виглядатиме дуже «непрестижно». Отож, для кожної із команд важливо якщо не виграти, то принаймні «зберегти обличчя».

Ну а для лучан важливо, щоб всі ці «війни» негативно не відображалися на роботі комунальних служб та втіленні програм розвитку міста.

ТЕКСТ - Антон БУГАЙЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 11
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ПОСАДИ ВЖЕ РОЗПОДІЛЕНІ Г---- ЗАПЛАЧЕНІ СКОРО ПОБАЧИМО ЧЕСНІСТЬ НАШИХ ДЕПУТАТІВ
Відповісти
Ще одне зайве свідчення, що наші так звані місцеві обраніі - це павуки в банці, ладні покусати одне одного за ласий шмат чи прибуткову посаду.
Відповісти
Незнаю як хто, а Андрюха Авраменко "крепкий горішок"-хрен ви його розхитаєте!! Жму руку, респект і уважуха!!
Відповісти
В Княгининку одномандатні округи, а в Луцьку багатомандатний, тобто депутат Княгининівської сільської ради не зможе вибирати...
Відповісти
Поділили шкуру не вбитого ведмедя. Дірка від бублика , а не депутатство. Люди обрали депутатів і люди будуть вирішувати позбавити мандатів чи ні, а не партійні боси з групи "Слава Порошенку, слава БПП"
Відповісти
ніколайчука і климчука в міськраду! буде цікаво)
Відповісти
а женька ткачук дуже невдалий момент (смерть романюка) вибрав щоб перепригнути до свого кума в команду, всі вже давно знали шо він слюньою давиться дивлячись на гроші палиці. але за підлість буде "стояти на колінах" як сказав гунчик)
Відповісти
Думаю, що , ще не таких "титанів" можна ушатати при бпжанні.
Відповісти
Он Палиця теж у школі куртки крав, спитайте в однокласників! А тепер - голова облради! і мільйонер.
Відповісти
Знаю Козлюк багато що зробив для свого округу, а з грошима Палиці ще більше зробить!!! Думаю виборці йому тільки вдячні будуть!
Відповісти
Козлюк - "на сьогоднішній день" - найбільший сраколиз і нероба. При усіх владах він має бути біля корита: і при Шибі, і при Романюку і при Палиці. Цей свою матір перепродасть, за хорошу ціну
Відповісти