У луцькій школі – конфлікт через «особливого» учня. ВІДЕО

У луцькій школі – конфлікт через «особливого» учня. ВІДЕО
У луцькій школі – конфлікт через інклюзивну освіту. Батько дитини стверджує, що його дитину не пускають на уроки.

За словами Юрія Волянюка, півтора роки син навчався у ЗОШ №22, а вчора батьків попросили більше не приводили другокласника, – йдеться в сюжеті Суспільного Волині.

Як розповів батько учня Даниїла, його син має медичний діагноз «Затримка розвитку». Перед навчанням у школі хлопчикові рекомендували інклюзивну форму освіти – тобто, із супроводом асистента.

«Нам сказали, що такої можливості школа не має, що це потрібно брати в штат окрему людину, що це потрібно ту людину навчати і так далі. Звісно, це є так. Ми не настояли на цьому в свій час», – розповідає батько.

Хлопчик півтора року вчиться разом зі своїми однолітками, має невисокі бали та зауваження від вчителів за погану поведінку. Малий каже, що ходити до школи любить, однак, вчитися складно.

Шкільний логопед Катерина Тарасюк займалася з Даниїлом ще із садочка. «Це дитина особлива. З нею треба займатися, їй треба більше часу для засвоєння матеріалу. Дитина неагресивна, адекватно себе поводить», – розповідає вона про учня.

Прокоментувати інцидент попросили начальницю управління освіти Зіновію Лещенко, до якої саме прийшли представники адміністрації школи та вчителька дитини.

«Коли у нас контрольні, виконувати завдання з дітьми він неспроможний, тому що сам він нічого не напише. Диктанти він із класом разом не пише. Дитина собі може лялякати, заспівати, замичати якусь пісеньку», – каже вчителька Лариса Мельничук.

Директор школи Лариса Кучер каже, що не забороняли батькам водити дитину до школи, лише хотіли допомогти малому комфортніше навчатися. «Коли ми почали говорити з мамою, мама – в сльози. Ми пропонуємо, раз в дитини індивідуальне навчання, то будуть до дитини додому ходити вчителі», – каже вона.

Зіновія Лещенко пропонує батькові скористатися інклюзивною формою навчання, мовляв, у новому законі «Про освіту», що вступив у силу в жовтні, передбачили залучення асистентів для особливих учнів у кожній школі.

«Якщо буде така рекомендована форма йому, ми підготуємо подання на виконком, де будемо просити додатково півставки асистента-учителя», – переконує головна освітянка.

Про те, що дитина 1,5 року ходила в школу на загальних підставах Лещенко називає серйозним недопрацюванням адміністрації школи. «Вони пішли вам назустріч, чим тепер собі створили дуже великі проблеми», – каже вона.

Поки для дитини затвердять та підшукають асистента вчителя, батьків просять таки навчати його індивідуально.

Батько звернувся на гарячу лінію Міносвіти, щоб там розглянули, на скільки законні весь цей час були дії адміністрації школи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Незаконні однозначно. Якщо у дитини є інвалідність (діагноз), йому повинні були надати Міськвно асистента учителя в клас. До того ж, до кінця 2 класу ніхто ніяких оцінок виставляти не вправі. На індивідуальну форму його зможуть перевести лише виключно у разі відсутності на уроках більше 1 місяця через хворобу або ж через наявність показань через хворобу. Так як він адекватний і неагресивний- йому показана саме інклюзія, а не індивідуальна форма навчання. До того ж, на індивідуалці він втратить можливість безкоштовних занять з логопедом (корекційних занять, визначених ПМПК за рахунок держсубвенції...
Відповісти
Останні новини
У луцькій школі – конфлікт через «особливого» учня. ВІДЕО
26 лютий, 2018, 14:16