Медики попереджають про небезпечну воду у волинських криницях

Медики попереджають про небезпечну воду у волинських криницях
На Волині медики виявили у 22% проб питної води децентралізованого водопостачання відхилення за санітарно-хімічними показниками.

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ України.

Фахівці центру досліджували проби питної води за показниками безпечності і якості. Питома вага невідповідних проб централізованого водопостачання за бактеріологічними показниками становить 4,5%, за санітарно-хімічними показниками — 16%. Значна кількість проб з відхиленнями від гігієнічних нормативів виявлена на локальних та сільських водопроводах. Залишкової кількості пестицидів у досліджених пробах питної водопровідної води не виявлено.

Питома вага відхилень проб питної води децентралізованого водопостачання за бактеріологічними показниками становить близько 6%, а за санітарно-хімічними показниками понад 22%. Високий показник питомої ваги невідповідних проб води колодязів, в основному, що споживають діти до 3 років, за надмірним вмістом нітратів (понад 18%), свідчить про значний ризик виникнення захворювання метгемоглобінемією. Проведення лабораторних досліджень питної води дає можливість запобігти цьому.

Невідповідні проби за показниками якості і безпечності питної води джерел децентралізованого водопостачання встановлено майже в усіх районах області. Вище середньообласного ці показники у Іваничівському, Камінь-Каширському, Ківерцівському, Ковельському, Луцькому, Маневицькому, Рожищенському, Старовижівському районах.

При проведенні вірусологічних, паразитологічних, радіологічних досліджень питної води відхилень від гігієнічних нормативів у першому кварталі не встановлено.

Інфекційних захворювань, пов’язаних з водним фактором передачі збудників в області не зареєстровано.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.