Луцьк без поліетилену: еко-активісти хочуть заборони «звичних» пакетів. ФОТО

Луцьк без поліетилену: еко-активісти хочуть заборони «звичних» пакетів. ФОТО
У Луцьку еко-активісти хочуть ініціювати врегулювати питання заборони та використання поліетиленових пакетів у магазинах та точках продажу на законодавчому рівні.

Про це стало відомо 16 травня під час круглого столу «Луцьк без поліетилену: чи можливо?».

Депутат Луцькради Анна Мовяк, які й презентувала ініціативу, розповіла, що вона спрямована мінімізувати використання поліетиленових пакетів у щоденному житті містян.

Активіста ініціативи «Волинь без пакетів» Ірина Здрок наголосила, що «засилля» поліетиленових пакетів – гостра проблема. Адже пакети із супермаркету, мають тривалість життя у 20-25 хвилин - найчастіше після повернення додому їх просто викидають.

Тривалість життя одноразових рукавичок для накладання у магазинах взагалі 2-3 хвилини, тож зовсім скоро вона вирушають на смітник та забруднюють навколишнє середовище. Окрім того, дівчина розповіла про результати досліджень у луцьких магазинах – на жаль, більшість із них не пропонують доступної альтернативи.

Головний спеціаліст відділу екології Луцькради Оксана Тарабанюк розповіла, що ініціатива дуже правильна, адже проблема в суспільстві існує. Наразі у місті намагаються впроваджувати заходи, аби зменшити обіг пластику та поліетилену.

Так, наприклад, пропагують ідею через Центр туристичної інформації, де можна придбати еко-торби. Однак тут проблема в тому, що вони є значно дорожчими від звичного для більшості поліетилену. Тому такий вид поки не може скласти реальної конкуренції.

Однак Тарабанюк зауважила, що пакети спричиняють конкретні екологічні проблеми. Наприклад, на сміттєзвалищі у Брищі виникає проблема. Адже через надзвичайно велику кількість поліетилену фільтрат не може потрапляти до дренажної системи та утворюються локальні поля фільтрату тощо. Водночас у країні вже намагалися зробити обмеження обігу поліетилену- відповідний законопроект «просували» ще у 2012 році. Однак тоді він не знайшов підтримки.

«Повністю заборонити пластик неможливо, однак дещо зменшити негативний вплив можна», зауважила еколог. Мовляв, навіть нещодавно Київська міськрада хотіла ініціювала заборону, однак законодавство не дає право органам місцевого самоврядування впроваджувати заборону обігу будь- яких товарів

«Ми своїм рішенням на місцевому на рівні не можемо заборонити продаж та розповсюдження поліетиленових пакетів», резюмувала вона. Тож наразі у місті працюють принаймні над тим, аби активно впроваджувати сортування сміття.

Представник поліетиленової індустрії Наталія Чуль натомість зауважила, що нині проблема поліетилену не настільки глобальна, як ще кілька років тому. Адже від 2012 року випускають біорозкладні пакети за спеціальною добавкою, які розкладаються за 3 роки.

«Багато мереж аптек і супермаркети перейшли на ці пакети», - повідомила жінка. Такі пакети маркували зеленим листочком, але через вартість згодом відмовилися від її добавки до рукавичок та найменших пакетів.

Чуль зауважила, що актуально було б також ініціювати повернення цієї добавки, а також на рівні міста впровадити переробку пакетів на вторсировину. Ініціативу вона назвала хорошою, однак її важко буде зреалізувати в українських реаліях

Керівник відділу маркетингу мережі «7/23» Олена Пшенична розповіла, що формують попит виключно споживачі. Адже поки люди проситимуть пакети чи самі пакуватимуть у них товари, доти й буде засилля поліетилену. Однак жінка відзначила, що у їхній мережі пакети бере дуже малий відсоток споживачів. Та є товари, де без пакетів, обійтися важко – наприклад, м'ясо.

Очільниця луцької «Книгарні Є» Ганна Луцюк відзначила, що важливо поширювати інформацію про необхідність відмовитися від поліетиленових пакетів. Адже відколи рух активізувався, чимало клієнтів відмовляються від поліетилену. У мережі наразі розглядають можливість відмовитися від поліетилену, та найбільша завада – висока вартість паперових пакетів.

Зрештою, депутатка Луцькради Анна Мовяк зауважила, що активісти підготували звернення до Верховної Ради щодо вирішення питання заборони на законодавчому рівні використання поліетиленових пакетів у магазинах та точках продажу.

Однак, згідно процедури, звернення спочатку запропонують на розгляд депутатів Луцькради, які й мають його ухвалити.

У зверненні активісти наголошують про небезпеку від поліетиленових пакетів для довкілля та вказують, що органи місцевого самоврядування не мають повноважень заборонити обіг чи встановлювати відповідальність. Тому вони просять вирішити це питання на централізованому, державному рівні.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ХОЧУ ВСТУПИТИ В РЯДИ ЕКОЛОГІВ
Відповісти
інтєрєснєнькій такий захід. а чому не запросили представників торгівлі до прикладу???? самі придумали, самі толкають ?? все в нас роблять через ж**пу і сміття сортують і пакети забороняють, не назвавши альтернативи. бо легше всього сказзати "Фу" і не запропонувавши заміни.
Відповісти
Останні новини
Луцьк без поліетилену: еко-активісти хочуть заборони «звичних» пакетів. ФОТО
16 травень, 2018, 17:51
Магія у ТРЦ «ПортCity»*
16 травень, 2018, 17:43