На Волині вшанували українських героїв

На Волині вшанували українських героїв
У день перепоховання праху Тараса Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева 22 травня в урочищі Прощаниця Іваничівського району відбулася поминальна панахида за українськими героями, які знайшли тут вічний спочинок.

Панахида та мітинг-реквієм відбулися поблизу сіл Милятин і Завидів в урочищі Прощаниця. У поминальних заходах взяли участь представники районної та обласної влади, активісти, духовенство, гості із сусідніх районів, - пише Буг.

Урочище «Прощаниця» відоме багатьом поколінням свідомих українців. Назва урочища походить від слів «прощання», «прощення», «примирення». В епоху Богдана Хмельницького на цьому місці селяни благословляли на визвольну війну в козацьке військо своїх дітей, чоловіків, братів. Тут клялись на вірність Україні січові стрільці. Сюди приходили присягати на вірність Україні вояки УПА.

За свідченнями легенди, на цьому місці в ХVІІ столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті та неволі знемагаючих у бою з татарами польських вояків. Прощаючись із козаками і дякуючи їм за спасіння, вони поклялись, присягнувши хоругвами у вічній дружбі. Після вдалого бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч над джерелом. Підступні польські вояки опівночі, коли козацькій табір заснув, напали на них і вирізали воїнів. Тут, над джерельцем, усіх їх захоронили.

У роки Другої Світової війни у Завидівському лісі базувалися відділи УПА. Влітку 1943 року проводили тут каральну акцію, в результаті якої загинуло чимало людей. Серед них – 47 вояків зі куреня «Мирона». Вони загинули в жорстокому бою з фашистами і похоронені в урочищі «Прощаниця».

Ще одну акцію проти УПА провели окупанти в Завидівському лісі 13 жовтня 1943-го року, під час неї в оточення потрапила Підстаршинська школа УПА, яка діяла на території Завидівського лісництва і готувала підстаршинські кадри для УПА.

Поминальну панахиду за козаками, вояками УПА, і тими, хто загинув на Сході, відслужили священнослужителі місцевої округи. У річницю трагедії під Волновахою присутні вшанували також пам’ять загиблого уродженця Іваничівського району Михайла Грицюка.

Оскільки в Іваничівському районі зафіксовані випадки захворювання на кір, захід відбувся без участі дітей.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині вшанували українських героїв
23 травень, 2018, 01:34