Волиняни найчастіше заражаються глистами на пікніках

Волиняни найчастіше заражаються глистами на пікніках
Епідеміологи попереджають про ризики паразитарних захворювань та інших кишкових інфекцій, якими можливо заразитись при вживанні м’ясної продукції та риби, приготованої на вогнищі у природних умовах.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр.

Відомо, що за минулий рік лікувально-профілактичними закладами області на наявність гельмінтозів обстежили понад 210 тис. громадян, при цьому виявили інвазованих понад 2,8 тис. (1,3%).

Найбільш розповсюдженим на території області залишаються ентеробіоз (до 68%), аскаридоз (до 30%) і трихуроз (понад 2,6%). Крім цього в області реєструється: дирофіляріоз (у 2017р.- 2 випадки); токсокароз — 19 випадків, трихурозу – 38 та 27 випадків лямбліозу. В структурі загальної інфекційної патології (без урахування грипу та ГРВІ) гельмінтози складають майже 40%.

Важливо, що понад 60% захворілих на гельмінтози осіб звернулись за медичною допомогою саме після організації пікніків на природі.

Наприклад, зараження людей трихурозом і теніозом найчастіше відбувається при вживанні не якісно термічно обробленого м’яса (в основному свинини). Також, небезпечні в цьому плані сирокопчені вироби (бекон, ковбаси та риба).

З метою попередження глистних інвазій вкрай важливо: не купувати м’ясо невідомого походження на стихійних ринках. А в процесі приготування страв чітко дотримуватись технології — прожарювати (чи проварювати) м’ясо до повної готовності. Обов’язково ретельно мити овочі і фрукти перед їх вживанням проточною чи бутильованою водою (а не з водойми на відпочинку) та захищати продукти харчування від мух.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волиняни найчастіше заражаються глистами на пікніках
25 травень, 2018, 10:04