Флешмоб у Луцьку: вшанували славетного краянина

Флешмоб у Луцьку: вшанували славетного краянина
Легендарному луцькому поетові-шестидесятнику, художнику, інтелектуалу Костеві Шишку 24 травня виповнилося б 78 років.

У сквері, названого його іменем, зібралися його давні друзі і колеги, шанувальники таланту і перехожі, - пишуть Волинські новини.

Ділилися спогадами про поета і читали його вірші. Про #Флешмоб_пам’яті_Костя_Шишка домовилися напередодні ввечері: анонсували через соціальні мережі, просто зателефонували один одному.

Своєрідним сигналом для початку неформального заходу стала екскурсія міських школярів, яким екскурсовод саме показувала скульптуру луцького інтеліґента і розповідала про поета.

Її розповідь підхопила знана волинська художниця Олена Бурдаш, яку з Костем Шишком пов’язувала давня дружба. «Він був неперевершеним оповідачем, – пригадувала Олена, – Знав напам’ять сотні поезій. Ми слухали його з захопленням! Він доречно стишував і підвищував голос, жестикулював, інколи декламував з пафосом, дуже майстерно».



У форматі флешмобу, позбавленому показного пафосу і списків доповідачів, друзі та шанувальники віддали свою шану мистцеві, талант якого в українському контексті можна порівняти з шевченківським. Своїми спогадами і роздумами про творчість Костя поділилися його товариші письменник Сергій Цюриць, Леонід Сахнюк.

Поважний літературний доробок Шишка вражає вибагливого читача розмаїттям жанрів і глибиною тем – а це три вінки сонетів, книжка самобутніх «Писанок» у жанрі поезомалярства, сюрреалістичний цикл «Мульплікаційне», поема-бурлеск «Епупея», сотні творів соціально-філософської та пейзажно-психологічної лірики, неперевершені переклади з кількох європейських мов та багато інших творів. Яскравий талант поета-патріота зазнав гонінь тоталітарної системи, яка зробила все, аби його голосу не почули, аби загнати його в пастку забуття.

На жаль, роки проголошеної незалежності України не принесли Костеві Шишку заслуженої уваги і вшанування. Досі його поезія рівня світового поетичного бомонду залишається непрочитаною загалом з тією уважністю, на яку давно заслуговує. Сергій Цюриць з гіркотою пише: «Талановитий поет із Волині Кость Шишко – незумисне забутий чи із незнання сучасною Україною?... Неповернуті в Україну імена, особистості поруч із нами».

Серед тих, хто взяв участь у спонтанній зустрічі-імпровізації – художник Володимир Жежерун, мистецтвознавець Олена Романюк, краєзнавець Олександр Котис, радник міського голови Мар'яна Сорочук, шанувальники таланту Шишка Олександр Сєдих, Анатолій Чайкін, Анна Мартинюк та інші. Свої вірші прочитав молодий талановитий луцький поет Rtu. Флешмоб підтвердив розуміння того, що такі зустрічі потрібні лучанам ще й тому, що під час спілкування народилися нові ідеї у популяризації творчості нашого видатного земляка, налагодилися тісніші контакти.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Флешмоб у Луцьку: вшанували славетного краянина
25 травень, 2018, 22:26