Луцький заповідник існує сам по собі, – Шиба

Луцький заповідник існує сам по собі, – Шиба
Історико-культурний заповідник «Старий Луцьк» існує сам по собі, вважає депутат Луцької міської ради, екс-мер Луцька Богдан Шиба.

Про це він говорив 26 лютого в ході звіту депутатів фракції «Фронт Змін» за роботу в 2012 році.

На думку Шиби, лише одна зміна керівництва заповідника нічого не покращить.

«Заповідник існує сам по собі. Він підпорядкований державі, обласній держаній адміністрації й не має жодного стосунку до міської ради і до громади міста», – констатує він.

«Міська рада затвердила ще у 2007 році генеральний план розвитку старого міста і зобов’язана вимагати його виконання. На жаль, так склалося, що все законсервувалося, і ніхто ні за що не відповідає», – каже Шиба.

Богдан Шиба наголосив: луцькі депутати минулоріч прийняли рішення, що заповідник має бути підзвітним і підконтрольним міській раді. А департамент містобудування і архітектури має підготувати і уже в березні винести на сесію програму розвитку старого міста, щоб розпочати її реалізацію вже в цьому році. Інакше вже за кілька років, впевнений Шиба, рятувати заповідник може бути й пізно.

«Кадрові призначення нічого не можуть змінити, тому що сама система взаємодії різних структур в старому місті не те що неадекватна, вона просто якась феодальна. Хто б не був директором заповідника, але він все одно підпорядкований обласній державній адміністрації. От захочуть в будинку Пузини зробити євроремонт – і вони його роблять, нікого не питаючи, що там і робити і як», – говорить він.

Саме через «нескоординованість дій всіх служб» вже шостий рік тягнеться історія із будівництвом на вулиці Кафедральній, 13.

«Здавалося б, правильне рішення. Бо треба забудовувати ті точки в старому місті, які на сьогодні є пустирями. Інакше розвалиться вся забудова. Від того несуть збитки всі. Від звичайної нескооординованості дій всіх служб. А саме будівництво відповідає генеральному плану розвитку старого міста», – пояснює депутат.

«Три місяці мали б покопати, зміцнити залишки підвалів 17 століття й вести будівництво. Не було б ніякої шкоди. А шкода тільки від того, що шість років там то покопають, то перестануть копати», – висловився колишній мер.

До слова, поряд із цим будівництвом почала руйнуватися пам’ятка архітектури – будинок, у якому колись мешкала Леся Українка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шиба прав на 101%. Романюк багато говорить про туризм, хоче в провінційному містечку зробити гроші на туризмі і, водоночас, добиває те, що є.
Відповісти
При такому хижацькому ставленні до історичної спадщини потуги Романюка виглядають, як спроби перефарбувати чорного пса в білого пуделя. При Шибі там землі не дерибанили. Та й ще, переважно, для таких, як Мартиняк.
Відповісти
Некомпетентність людини, яка була мером, вражаюча... Повне незнання вимог закону, реалій і елементарного... Ключова фраза всіх прагнень пана Шиби, який вклав значний внесок в знищення Старого міста, пояснює все - "Бо треба забудовувати ті точки в старому місті, які на сьогодні є пустирями." ((((( Чим менше буде гостей з сусідніх сіл і містечок, на кшталт Шиби, Романюка, Соколовської, Лисюків з Троневичами і Рудецькими в заповіднику, тим більше в нього шансу вижити. Місту потрібні фахівці і справжні лучани, а не збанкрутілі політикани і підприємливі гендлярі на майні громади...
Відповісти
Пiдтримую!
Відповісти
Хай розкаже Шиба як чотири мільйони при ньому розікрали, які були виділені з державного бюджету на пам'ятки і Заповідник... Як вірменам земельку в Старому місті віддав за безцінь і чим від кримінальної справи відкупився. Як з "рабанівського бару" з коханкою поїхав п'яний і в аварію попав. І як нахабно лобіює інтереси своїх спонсорів на вибори, щоб хатину добудувати... Не йому щось говорити...
Відповісти
А це не при Шибі Мартиняку була виділена земельна ділянка на Кафедральній, 13, де була чудова зелена галявинка, а навкруги лише пам'ятки архітектури?

Відповісти
Шановний, Богдан Павлович. Щиро запрошую Вас до участі в розкопках на Кафедральній,13. Іменну лопату - подарую. Там і оцінимо з Вами можливості 3-х місячних "копань". Борщ і "наркомовські" раз в день - з мене. З Вас - лише бажання доказати не словом, а ділом
Відповісти