Що таке парентеральне харчування і яка його роль у виходжуванні недоношених діток?*

Що таке парентеральне харчування і яка його роль у виходжуванні недоношених діток?*
Хочемо ми цього чи ні, але не завжди діти з’являються на світ у той час, коли це заплановано. Досить часто бувають випадки, коли дітки народжуються недоношеними із маленькою вагою та незрілими органами. У зв’язку з цим більшість з них потребують спеціального лікування та догляду, основою якого досить часто являється парентеральне харчування?

В чому суть парентерального харчування?

Якщо говорити простими словами, то парентеральне харчування - це внутрішньовенне введення живильних речовин, які необхідні для забезпечення метаболічних потреб малюка та його росту. В склад такого харчування входять білки, жири, вуглеводи, мінеральні речовини та вітаміни. Парентеральне харчування призначається уже тоді, коли дитинка не здатна сприймати ентеральне харчування (введення харчових речовин преорально або з допомогою зонда). Зрозуміло, що такий спосіб введення живильних речовин не зовсім прийнятний для дитячого організму, оскільки вони потрапляють прямо у кровообіг, а не у травний тракт, через що неможливо задіяти всі захисні механізми. Однак, завдяки такому харчуванню у нас є можливість виходжувати діток з різними ускладненнями. До того ж, розрахувати клінічне харчування для маленьких пацієнтів тепер можна онлайн на http://uspen.org.ua/ завдяки спеціальному калькулятору. Встановити такий додаток також можна на смартфон або комп’ютер.

Які особливості необхідно враховувати при проведенні парентерального харчування?

Зрозуміло, що призначення такого типу харчування, в першу чергу, потребує ретельної діагностики стану малюка. Якщо парентеральне харчування все-таки необхідне як основне чи додаткове джерело живлення, тоді необхідно враховувати ще кілька особливостей, серед яких:

• Характер захворювання.
• Специфіку обміну речовин.
• Енергетичні потреби організму.
• Індивідуальні особливості хворого.

Крім цього, при проведенні парентерального харчування важливо враховувати масу тіла дитини, загальний стан та час від часу здійснювати оцінку клініко-лабораторних показників.

Ну а з метою детального вивчення, розвитку та впровадження парентерального харчування в закладах нашої країни була створена громадська організація «Українська спілка парентерального та ентерального харчування». Саме завдяки роботі такої організації сьогодні проводяться симпозіуми, наукові форуми, конференції, що спрямовані на запровадження принципів нутрітивного забезпечення маленьких та дорослих пацієнтів в лікувальних закладах різного рівня.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: здоров’я
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що таке парентеральне харчування і яка його роль у виходжуванні недоношених діток?*
28 червень, 2018, 18:11