«Піт чола» волинських нардепів, або Рада перед канікулами. ФОТО

«Піт чола» волинських нардепів, або Рада перед канікулами. ФОТО
Верховна Рада розійшлася на канікули. Оскільки протягом другої сесії роботи зробили не надто багато, то в останній тиждень довелося надолужувати згаяний час. Депутати працювали щодня до пізнього вечора. Навіть була пропозиція провести у п’ятницю вечірнє засідання (хоча в цей день по регламенту ‒ тільки ранкове) та ще й зібратися в суботу. Але аж до таких «радикальних» дій не дійшло. Так само не дійшло і до традиційних бійок, хоча у нардепів помітно свербіли кулаки.

Серед результатів цього тижня ‒ низка економічних законів. Зокрема, в країні тепер запровадять фінансовий інструмент – векселі. Саме через векселі ламають списи більшість і опозиція.

Було прийнято і кілька євроінтеграційних законів. Та до найбільш суперечливого і скандального законопроекту про захист прав сексменшин руки у нардепів так і не дійшли: ніхто не мав бажання «заляпуватися» у слизьку тему. Розійшлися народні обранці на канікули, так і не вирішивши питання виборів у проблемних округах і навіть у столиці.

Загалом останній тиждень роботи другої сесії виявився спекотним. Підігрівали градус напруги і останні гарячі події в країні.

У понеділок депутати розпочали роботу з обговорення «Врадіївського повстання». 2 липня волинські депутати прийшли на засідання всі, включно з Ігорем Палицею.



У вівторок, «батько Батькіщини» Ярослав Федорчук, напевно, вирішив провести лікнеп нинішньому лідеру політсили Арсенію Яценюку з модного нині питання – «Волинської різні».



Корінний волинянин Федорчук презентував Арсенію власну книгу «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині 1938-1944 років. Волинська область. Підсумки».



За півроку року роботи у Верховній Раді волиняни так і не змогли згуртуватися. Міжфракційне об’єднання «Волинь» за формулою «Свобода+олігархи+Ващук» так і не запрацювало і не змогло розширитися за рахунок усіх нардепів-волинян.

Конфлікт волинської «Свободи» з волинськими бізнесменами досі не знайшов вирішення і за першої нагоди націоналісти публікують критичні матеріали про самовисуванців.

Можливо, волинські позафракційники почали зближення з іншими опозиційними силами. Виглядає, що Степан Івахів пішов у розвідку.

Івахів зробив замах на опозицію
Івахів зробив замах на опозицію


Дружно, але окремо тримаються друзі дитинства Ігор Палиця та Юрій Савчук.

Президенти «Волині»
Президенти «Волині»


Зате волинянка Катерина Ващук товаришує з усіма депутатами і депутатками.

Серед подруг, з якими любить потеревенити Катерина Тимофіївна – Таїсія Повалій та Ірина Луценко.

На цьому тижні Ващук – одна з небагатьох, хто приніс в Раду квіти для іменинниці Олександри Кужель, якій «стукнуло» 60.

Катя Шурі подарувала букет білих троянд
Катя Шурі подарувала букет білих троянд


Виявляється, має «друзів» і скритний поліщук Адам Мартинюк. Пошушукатися з екс-віце-спікером іноді приходить екс-спікер.

Колишні
Колишні


Верховну Раду в середу, 3 липня, сколихнула заява Рибака, що картки депутатів Балоги і Домбровського анульовано. Робота була під загрозою зриву.

Хто насправді стоїть за Івахівим?
Хто насправді стоїть за Івахівим?


Позафракційни депутат Степан Івахів в коментарі для «ВолиньPostу» назвав цю ситуацію методом впливу на депутатів і зізнався: «Кожен депутат в залі, не залежно від того, списочник чи мажоритарник, розуміє, що відкрита скринька Пандори. З таким підходом можна забрати повноваження в будь-якого депутата. Справа в не в тому, що хтось не хоче втратити мандат. Це незаконно! Це метод впливу на депутатів. Такого ніколи не було. Від радикальних дій мене стримує одне: я сказав виборцям, що не буду битися. Але внутрішньо – це той випадок, коли і не гріх».

Ситуація у середовищі позафракційних залишається невизначеною і загадковою. Попередні розмови про можливе групування навколо волинянина Ігоря Єремеєва притихли і активніше став себе проявляти Петро Порошенко (до речі, він весь тиждень ходив в Раду з чотками).

«Шоколадний король» виступив з трибуни із заявою (а слово передав йому саме Ігор Миронович), що позафракційні не будуть ні за що голосувати, поки не відновлять повноваження депутатів Домбровського і Балоги.

Про це видання «Коментарі» цими днями писало: «Петро Олексійович уже давно працює над тим, щоб стати лідером у позафракційному «болоті». Дехто припускав, що така впевненість Порошенка у своїх колегах була пов´язана із запевненнями з боку Володимира Литвина, який є «духовним лідером» так званої групи Єремеєва. Не секрет, що Порошенко з Литвином мають довірчі стосунки».



Однак, виглядає, що про повне порозуміння між позафракційним говорити не можна, і кожен яскравий політик тут грає свою гру.

Тим часом градус напруження у сесійній залі був дуже високим і кілька разів був ризик блокування роботи. Один з таких моментів – звільнення голови ЦВК Шаповала.

Опозиція аргументувала незаконність такого рішення тим, що відсутня заява голови ЦВК. Рибак на це відповів, що звільнення відбувається на підставі досягнення пенсійного віку і заява в таких випадках не потрібна. Опозиція намагалася заблокувати трибуну, на що Володимир Рибак також наголосив: «Бійку хочете? Бійки не буде!».



Яценюкові регіонали закричали: «Брехун!».



Опозиція акуратно намагалася заблокувати роботу



Голова ВРУ, щоб уникнути блокування, спустився в залу і провів голосування з депутатського місця.






Щоб на спікера не напали, регіонали обступили Рибака. Депутати Ельбрус Тадеєв і Нестор Шуфрич «крили» волинян Євгена Мельника і Валерія Чернякова. «Свободівці», виглядає, скептично поставилися до можливостей «бойовиків». До речі, Анатолій Вітів у цей день їздив у Врадіївку.




У четвер, 4 липня, депутати працювали допізна. Розійшлися аж о 23:00. Під вечір депутати вдавалися в крайнощі. То всім було весело, то напруга зростала ледве не до бійки.






Під кінець засідання сутичка таки сталася. «Свободівка» Ірина Сех облила «регіонала» Олега Царьова водою.

Агресію у жінки викликала поведінка одіозного депутата, який, за її словами, нагрубіянив їй.

Це сталося під час обговорення Постанови про 1120-річчя заснування Ужгорода. «Свобода» вважає цю дату такою, що відповідає угорській версії. «Свободівець» Олег Панькевич за трибуною намагався пояснити, що місто значно старіше, а угорці вирізали там слов’янське населення.

В цей час до трибуни підійшов Олег Царьов, налив води у склянку і поставив її на листки з доповіддю Панькечича. Також Царьов сказав щось Ірині Сех. Після цих слів вона схопила пляшку і, йдучи навздогін регіоналу, кілька разів хлюпнула на нього водою.

«Свободівці» миттю збіглися захищати свою депутатку. Помітно було, що обом сторонам конфлікту так і хотілося почубитися на останок, перед літніми канікулами, але спікер зі свого місця ще раз нагадав: «Бійки не буде!» і депутати повсідалися далі голосувати.







А голосування цього тижня проходило як завжди: особисто і не дуже. Наприклад, на фото видно, як депутат Сорока тисне кнопку за Писаренка. Останній, хоч і присутній в залі, очевидно, знайшов більш важливу роботу для себе.

У п’ятницю, 5 липня, в залі робочої атмосфери зовсім не було. Депутати навіть не озвучували звичних заяв.

Мирно вислухавши звіт кількох міністрів (Кожари, Присажнюка і Табачника), а також голови ВР Володимира Рибака, нардепи радісно виконали державний гімн і розійшлися.



Наталка ПАХАЙЧУК (для ВолиньPost)
Фото автора

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
цікаво!
Відповісти
Вітів дуже гарний.
Відповісти
Совет вам да любовь! :)
Відповісти
Вітів -немов будяк на псячці...
Відповісти
Гарні чи красиві- все рівно, одна важне і погане-- як же вони далекі від люду простого!!!
Відповісти
Дорогостоящие паяцы!!!
Відповісти
Класний пост!
І фото.
І емоції!
Відповісти
Останні новини
«Піт чола» волинських нардепів, або Рада перед канікулами. ФОТО
06 липень, 2013, 11:42