На Волині заготовили 125 тонн шишок ялини, сосни та модринових

На Волині заготовили 125 тонн шишок ялини, сосни та модринових
У волинських лісгоспах триває заготівля насіння хвойних порід. Лісівникам вже вдалося заготовити 120 тонн шишок сосни звичайної, 4 тонни шишок ялини, 1 тонна – модринових.

Про це повідомляє пресслужба ВОУЛМГ.

Збір шишок – початок процесу. Згодом їх доставляють на шишкосушарні, які діють у Ківерцівському, Старовижівському, Володимир-Волинському та Маневицькому лісгоспах.

У ДП «Маневицьке ЛГ» розповідають, що спочатку шишки просушують у шишкосушарні, температура в приміщені якої регулюються від 35 до 50 градусів тепла. Через певний період шишка відкривається і з неї випадає насіння, згодом відкриті шишки поміщають у спеціальний барабан, де і відділяється соснове насіння від шишки. Далі його обезкрилюють, провіюють та очищають.

Переробка шишок на шишкосушарнях розпочалася ще в грудні 2020 року. Наразі вже перероблено 60 тонн соснових шишок.

Найпотужніша шишкосушарня – у Дубечнівськомук лісництві ДП «Старовижівське ЛГ». Тут перероблено 27 тонн шишок. У ДП «Ківерцівське ЛГ» – 12 тонн, ДП «Ратнівське ЛМГ» ­ – 10 тонн, ДП «Маневицьке ЛГ» – 7 тонн, ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» – 5 тонн.

У ДП «Володимир-Волинське ЛМГ» зазначають, що заготовляють шишки сосни, ялини та модрини, після чого їх направляються до шишкосушарні, що у Павлівському лісництві. Вихід чистого насіння сосни становить 1%. З добутого насіння відбирають середній зразок та відправляють у «Рівненську лісонасінневу лабораторію» на абсорбацію. Заготовлене насіння висівається на базовому лісовому розсаднику, в теплицях, коробах та тимчасових лісових розсадниках. Посадковий матеріал використовується згодом для лісовідновлення та лісорозведення.



Заготовлене насіння сосни звичайної навесні буде висіяне в лісових розсадниках, а вже через рік лісівники матимуть стандартний посадковий матеріал.

Нагадаємо: щороку у лісових розсадниках нашої області вирощується до 25 млн сіянців основних та супутніх і декоративних порід.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині заготовили 125 тонн шишок ялини, сосни та модринових
23 січень, 2021, 05:27