Волинський нардеп відкликав підпис під законопроектом через виборців

Волинський нардеп відкликав підпис під законопроектом через виборців
Народний депутат України Степан Івахів звернувся до Голови Верховної ради Володимира Рибака із заявою про відкликання свого підпису.

Мова йде про законопроект №3316 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сталого використання земель сільськогосподарського призначення», ‒ повідомляють у прес-службі нардепа.

«Я не хочу ставити під сумнів важливість цього законопроекту. Він беззаперечно потрібний. Але він не враховує інтереси українського Полісся, від якого я обирався до Верховної Ради, тому я виконую волю своїх виборців та відкликаю свій підпис», ‒ заявив Івахів.

На думку нардепа, питання оренди землі сільськогосподарського призначення сьогодні не до кінця врегульовано. Орендарі намагаються не укладати договір про оренду, за паї розраховуються сільськогосподарською продукцією, та ще й за завищеними цінами, не дотримуються сівозмін та виснажують землю технічними культурами. Все це шкодить як селянам, які здають свої паї в оренду, так і державі, яка втрачає якісні ґрунти.

Як відомо, законопроект №3316 має на меті захистити українські землі сільськогосподарського призначення через запровадження регулярної процедури лабораторного аналізу стану ґрунтів, а також через спрощення процедури оформлення оренди та встановлення мінімального терміну оренди землі 12 років. Якщо орендар використовуватиме землю протягом 12 років, то він сам буде зацікавлений в збереженні її родючості.

Однак, за словами Івахіва, якщо на сході та на півдні України орендарі стають в чергу за земельними паями, то на Поліссі, зокрема на Волині, у зоні так званого ризикованого землеробства, все навпаки. Охочих працювати на поліських ґрунтах в кілька разів менше, аніж в чорноземних районах. Тому запровадження для Полісся мінімального терміну оренди у 12 років призведе до того, що орендарі будуть або відмовлятися від паїв, або уникати підписання офіційної угоди про оренду. Це, на думку нардепа, негативно позначиться саме на селянах – власниках земельних паїв.

«Після консультацій сільськими головами, керівниками сільгосппідприємств та жителями свого виборчого округу я прийняв рішення відкликати свій підпис. Це черговий приклад того, що неможливо написати якісний законопроект в кабінеті. Кожен законопроект треба обговорювати з тими категоріями громадян, на які буде поширюватися дія законопроекту», ‒ вважає Івахів. Тому нардеп не буде голосувати за цей законопроект, доки він не врахує інтереси поліських земель, які, до слова, знаходяться в 9 областях України.

«Для впевненого розвитку сільського господарства на Поліссі ми повинні дати поліським територіям особливий статус, який би давав право запровадити на Поліссі державні програми підтримки власників земельних паїв чи орендарів, щоб їм було економічно вигідно працювати на землі, ‒ вважає Івахів. ‒ Тому я ще раз хочу звернути увагу Мінагропрому та свої колег на необхідності запровадження особливого статусу поліських територій», ‒ підсумував нардеп.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ВР, Івахів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цирк!!! Развод для лохів. Він що, поліщуків за тупе бидло рахує? Нібито від відкликання його голосу доля цього законопроекту тепер зміниться...
Відповісти
Це точно! Нехай відкличе свої злочинні дії, коли зумисне "зробили" банкротом Луцьку нафтобазу.
А там були приватизаційні ваучери простих людей!
Тільки злодій міг таке зробити!
Відповісти
Останні новини
Волинський нардеп відкликав підпис під законопроектом через виборців
15 жовтень, 2013, 15:39