Нардеп з Волині хоче, щоб Азаров повернув чорнобильцям права

Нардеп з Волині хоче, щоб Азаров повернув чорнобильцям права
Народний депутат України Анатолій Вітів (ВО "Свобода") хоче, щоб прем'єр-міністр України Микола Азаров забезпечив чорнобильців, віднесених до категорій 1, 2, 3, а також потерпілим дітям, які не подали заяви до 15 жовтня 2012 року, путівками.

Відповідний запит щодо порушення права чорнобильців на безоплатне забезпечення їх санаторно-курортними путівками він скерував Азарову 25 жовтня, - повідомили у партійній прес-службі.

Так, у прес-службі кажуть, що до нардепа надходять численні звернення громадян України, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, з приводу ситуації, що склалася навколо позачергового щорічного безплатного забезпечення їх санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам.

27 березня 2013 року Постановою № 261 Кабмін затвердив "Порядок організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". У цьому документі є норми, які обмежують та порушують права чорнобильців.

Річ у тому, що відповідно до п. 7 Порядку документи для взяття на облік з метою забезпечення путівкою у наступному році подаються до 15 жовтня поточного року. Отже, громадяни, що підпадають під вказані категорії та мають законне право на отримання путівок, позбавляються такого права у 2013 році, якщо не подали заяву до 15 жовтня 2012 року.

"Значна частина чорнобильців не знала про такі нововведення, проте, це не має жодного значення, оскільки уряд заднім числом позбавив їх можливості лікуватися", - цитує нардепа прес-служба.

Водночас деякі громадяни, що підпадають під вказані категорії, проходили оздоровлення в жовтні-листопаді 2012 року і Кабмін не пояснює, як їм потрібно було і буде чинити в такій ситуації, коли подавати заяву і чи подавати їх дві – одразу на два роки.
"Ця Постанова була ухвалена незважаючи на те, що закон зворотної дії в часі не має, в уряді не потурбувалися прописати норму, згідно з якою, чорнобильці мали б можливість у 2013 році ще отримати путівки незалежно від того, коли подали документи, а з наступного року встановлювати такі правила без винятків, роз’яснивши та повідомивши всіх, кого цей документ стосується. Насправді, чорнобильців поставили перед фактом, відібравши в них законне право", - вважає нардеп.

У депутатському запиті Анатолій Вітів вимагає від Азарова забезпечити особам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1, 2, 3, а також потерпілим дітям, які не подали заяви до 15 жовтня 2012 року, можливість отримати путівки, шляхом внесення відповідних змін до Постанови № 261, якою було затверджено "Порядок організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ідіот.як би прес-служба партії не розпиналася. Коли він останній раз з селянами спілкувався?
Відповісти
Останні новини
Нардеп з Волині хоче, щоб Азаров повернув чорнобильцям права
28 жовтень, 2013, 12:53