На Волині влада тисне на батьків, щоб забирали дітей зі школи

На Волині влада тисне на батьків, щоб забирали дітей зі школи
Батьки дітей, які навчаються у Сенкевичівській школі-інтернаті, та педагогічний колектив закладу кажуть, що влада тисне на батьків, аби ті забирали дітей зі школи, та погрожує забрати соціальну допомогу.

Про це стало відомо під час засідання постійної депутатської комісії Волиньради з питань духовності, релігій, освіти й науки, культури і ЗМІ у четвер, 16 січня.

Нагадаємо, про закриття Сенкевичівської школи-інтернату говорив голова Волинської ОДА Борис Клімчук. З його слів, у закладу немає юридичного статусу, адже там не навчається жодної дитини-сироти.

Про те, що чув про тиск з боку працівників державних органів влади на батьків вихованців Сенкевичівської школи-інтернат, заявив і голова освітньої комісії Роман Карпюк. З його слів, була й інформація про залякування людей та обіцянки забрати у них батьківські права, якщо дітей залишать в інтернаті і надалі.

НАД ДІТЬМИ Зі ШКОЛИ В СЕНКЕВИЧІВЦІ РОБЛЯТЬ ЕКСПЕРИМЕНТ, – СОЦПЕДАГОГ

Голова профспілки школи-інтернату в Сенкевичівці, соціальний педагог Тетяна Бартошук розповіла і про конкретний випадок, який стався з матір’ю двох вихованців школи-інтернату Ольги Григорівни з села Хорохорин.

Так, жінку, мовляв, посадили в автомобіль декілька осіб, які не відрекомендувалися, але яких ідентифікували як представників влади, у рідному селі і відвезли до інтернату, аби підписала необхідні документи, щоб забрати своїх 2 синів, один з яких навчається у 11-ому класі, а інший – семикласник.

Утім, у жінки немає фінансових можливостей утримувати дітей без їхнього навчання в інтернаті. А старший син і взагалі сказав, що піде з дому у випадку виключення його зі школи. Менший, за словами голови батьківського комітету інтернату Наталії Крєпал, також обіцяв подібне, бо не хоче повертатися в школу в рідному селі.

Після такого мати двох вихованців інтернату Ольга Григорівна зазначила, що планує писати заяву в прокуратуру, що на неї здійснюють тиск, аби вона забрала дітей із закладу.

І такі випадки, за словами Тетяни Бартошук, не поодинокі. А тим часом діти, що навчаються в Сенкевичівській школі-інтернаті – не лише з асоціальних сімей, але й із малозабезпечених чи неповних, з таких, де батьки через ті чи інші обставини залишилися без житла чи роботи.

Тож, педагогічний і батьківський колектив попрохав депутатів допомогти їм і посприяти тому, аби школу не закривали. «Ми не проти, щоб діти виховувалися в сім’ї, але такий експеримент робити, викидаючи їх посеред навчального року зі школи... Це має бути тривалий процес, аби діти адаптувалися до нових умов», – додала Тетяна Бартошук.

ЧЕРЕЗ ЗАКРИТТЯ ШКОЛИ ВЧИТЕЛІ ЗАЛИШАТЬСЯ БЕЗ РОБОТИ

Проблема не лише в дітях, втрати роботу і, відповідно, засоби до існування, бояться і працівники закладу.

І не дарма, адже, за словами начальника управління освіти і науки Волинської ОДА Олександра Хомича, після аналізу ринку праці можуть працевлаштувати не більше 10 з 40 педагогів з Сенкевичівської школи-інтернату. «Вакансій є не надто багато», – додав він.

А з роботою для технічних працівників школи ситуація ще складніша.

Щодо дітей, то Олександр Хомич наполягав – їх треба максимально повернути в сім’ї і створити належні умови для проживання дітей з батьками.

«Ми створили гарний інтернат, але це – державна установа. Чи можна найкращу установу порівняти із умовами в сім’ї – питання дискусійне і неоднозначне», – пояснив він.

Хомич додав, що розуміє проблеми, в тому числі і фінансові, в сім’ях, але із налагодженням ситуації, мовляв, можуть допомогти соціальні працівники та освітяни.

На тому, щоб спитати вихованців інтернату, чого вони хочуть, наголосила член освітньої комісії, депутат Валентина Блінова: «Вони звикли до умов в школі і їх тепер ламають і хочуть кинути на виживання».

Окрім того, Блінова згадала й про слова голови Волинської ОДА Бориса Клімчука щодо існування Сенкевичівської школи-інтернату в «усіченому варіанті» і захотіла дізнатися, що це означає.

ПИТАННЯ НЕ ПРОСТО В ГРОШАХ, – ЧИНОВНИК

Олександр Хомич пояснив: кількість працівників установи «коригуватиметься» відповідно до кількості вихованців школи.
«Немає лише однієї мотивації – економії коштів. Питання не стільки грошей, а того, як ефективно їх використати», – додав він.

Однак, зазначив, що на 2014-ий рік управління освіти подало пропозицію здійснити фінансування закладу у повному обсязі.
Щодо грошей висловилася і директор закладу Валентина Чижук. З її слів, колектив сподівається не лише на бюджетне фінансування. «У нас – постійна благодійна, гуманітарна допомога, робота з підприємцями, і ми не заглядаємо лише в бюджетну кишеню», – зауважила вона.

ДЕПУТАТИ ХОЧУТЬ ЗВЕРНУТИСЯ В ПРОКУРАТУРУ

Врешті, Олександр Хомич зазначив, що питання щодо закриття школи буде приймати Волинська облрада.

А голова комісії Роман Карпюк повідомив, що депутати робитимуть усе можливе, аби школу зберегти.

Член комісії Віталій Собко запропонував комісії підготувати проект рішення про звернення до прокуратури області щодо вивчення і реагування на факти залякування батьків вихованців інтернату.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Брехун Карпюк!!!
Відповісти
Ха! А я то думаю, кого то возить Карпюк, а то знімальну групу "Нового каналу" з "зайчиком"!:)))
Відповісти
Останні новини
На Волині влада тисне на батьків, щоб забирали дітей зі школи
16 січень, 2014, 14:34