Порахували, в скільки обійдеться похорон у Луцьку

Порахували, в скільки обійдеться похорон у Луцьку
Щоб організувати похорони в Луцьку, треба заплатити приблизно 1,3 тисячі гривень.

Так, щоб поховати померлу людину, спочатку потрібно отримати свідоцтво про смерть і дозвіл на поховання, - пишуть Відомості.

Ця процедура значно ускладнена спільним наказом міністерства внутрішніх справ, міністерства охорони здоров’я та Генпрокуратури України "Про затвердження Порядку взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я й органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини".

Офіційна статистика свідчить, що нічого так не подорожчало торік, як ритуальні послуги. Їх вартість у грудні 2013-го зросла до відповідного періоду позаминулого року аж на 17,4%.

Марафон формальностей

Отже, якщо у вас у родині сталося горе, необхідно викликати лікаря та міліцію. Як повідомили у прес-службі прокуратури Луцька, в разі відсутності ознак насильницької смерті лікар випише довідку, з якою треба йти у прокуратуру. І тільки після видачі письмового дозволу прокурора рідні зможуть отримати довідку та свідоцтво про смерть.

У прокуратурі обласного центру запевнили, що черговий прокурор у місті є навіть у вихідні, тому проблем із видачею дозволів немає. Інша справа, коли представник міліції запідозрить насильницьку смерть або коли помирає людина допенсійного віку, яка нічим не хворіла, і, відповідно, немає історії хвороби. Тоді прокурор може видати письмовий дозвіл лише після проведення судово-медичної експертизи.

І хоча формально вона безкоштовна, та, як повідомила лучанка, яка нещодавно поховала брата, реально, щоб усе зробити швидко, треба кілька сотень заплатити. Інакше похорони можуть затягнутися.

Безкоштовні послуги

Коли рідні отримали на руки документи про смерть, то треба йти до комунального підприємства "Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування".

Саме тут вам скажуть, де зможете поховати близьку людину. За словами директора Василя Цетнара, на сьогодні вони обслуговують п’ять кладовищ. Нові поховання дозволяють в основному в Гаразджі. На цвинтарях на вулицях Володимирській, Рівненській, на Гнідаві та Чернишевського здебільшого дають дозволи на поховання тим, хто там уже має могили рідних. Василь Павлович наголосив, що місце для останнього спочинку надається абсолютно безкоштовно. Хоча скоро земля буде у дефіциті.

"Місця для поховань у Гаразджі вистачить до липня цього року. Міська влада вирішує питання з розширенням кладовища. Ведуться перемовини з Підгаєцьким і Липинським сільськими головами. Проблема у тому, що навколо Луцька всі землі розпайовані. Тому, очевидно, доведеться їх викуповувати у власників. Але і тут заковика — землі сільгосппризначення офіційно купувати-продавати заборонено", — зазначив Василь Цетнар. —

Ще одна безплатна послуга, яка надається Луцьким спецкомбінатом, — це доставлення тіла покійного з помешкання до моргу на експертизу. За це платить бюджет міста.

Тому, якщо на порозі вашої квартири чи будинку в найтрагічніший момент раптом невідомо звідки з’явиться якийсь чоловік і запропонує вам швиденько довезти тіло до моргу за 200–300 гривень, не купуйтеся. Комунальне підприємство це зробить безплатно.

Влітку помирати дешевше

На цьому перелік безплатних послуг закінчується. Далі треба діставати гаманець. Згідно з даними статистики, у грудні минулого року найбільше на Волині подорожчали ритуальні послуги. Аж на 17,4%.

Василь Цетнар каже, що ціни на копання могил справді підняли. Це рішення виконкому Луцької міської ради від 20.11.2013 року. Пов’язано зі збільшенням мінімальної заробітної плати і вартості паливно-мастильних матеріалів. Адже востаннє ціни змінювались у 2010 році.

"Я б не сказав, що ціни зросли суттєво. В основному на 30 гривень. Вартість цієї послуги сильно різниться залежно від пори року. Так, у зимовий період викопати могилу коштує дорожче. Цей період у нас триває з 24 листопада по 16 березня. Без огляду на погодні умови", — зазначив директор спецкомбінату.

Дійсно, якщо подивитися на розцінки, то різниця вражає. По-перше, все залежить від довжини могили. Скажімо, викопати вручну яму завдовжки 1 м 60 см коштує взимку 521 гривню. 2 м 20 см — 896, а 2 м 40 см — 1004 гривні. Недешево, треба сказати. Для механізованого копання ці розцінки такі: 256, 368 і 398 гривень відповідно.

Для порівняння: у літній період викопати вручну яму завдовжки 1 м 60 см вартує 311 гривень, 2,20 — майже 541 гривню, 2,40 — 609 гривень. Найдорожча яма, викопана механізованим способом, коштує 253 гривні. Тож, влітку копання могили обійдеться майже у два рази дешевше, ніж узимку.

"Відомості" запитали у Василя Цетнара, чи можуть знайомі небіжчика самі викопати яму, щоби зекономити кошти.

"Ні, не можуть. Є рішення виконкому "Про порядок функціонування кладовищ", у якому сказано, що цвинтарі мають обслуговувати лише наші працівники. Це один момент", - пояснив посадовець.

"Другий — ми виписуємо людині свідоцтво про поховання. Після цього їй надають ділянку на кладовищі, де можна залишити ще місце для підхоронення. От нещодавно до нас звернулася пані, яка проживає у Білорусі. У неї рідня похована на Чернишевського, могила огороджена. Жінка приїхала, а у тій загорожі хтось здійснив підхоронення. Ми на це дозволу не давали. Вона звернулась у міліцію. Зараз проводиться слідство. Не знаємо ще, чим це може закінчитися. Ну і третій момент. Якщо людина проводить захоронення, вона повинна надати лікарську довідку про смерть. Ми ведемо відповідний облік. Адже без контролю може бути так, що людину, приміром, убили і її тихцем десь похоронили", - додав Цетнар.

Крім копання могил на луцьких кладовищах, комунальне підприємство має виняткове право надавати послуги з перевезення покійників. Усі інші катафалки, які надають такі послуги у Луцьку, — незаконні, стверджує директор КП.

Приватні бізнесмени, згідно з законом, на сьогодні у похоронній справі мають право лише продавати ритуальні товари. Крім того, якщо ви захочете встановити пам’ятник на могилі та замовите його не в Луцькому спецкомбінаті, а в стороннього підприємця, то вам обов’язково треба буде взяти перепустку на в’їзд на цвинтар. Вона платна.

Загалом, якщо замовити найдешевші атрибути (труна, металевий хрест, катафалк тощо), то в останню путь людину можна провести у Луцьку влітку за 1 тисячу 300 гривень, взимку за півтори тисячі. Це без поминального обіду і послуг священика. Якщо врахувати ще й ці моменти, то похорон обійдеться щонайменше у три тисячі.

Щоправда, за таку суму ховають самотніх або вже дуже бідних людей. У середньому ж сьогодні похорони в обласному центрі Волині потягнуть до п’яти тисяч гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: смерть
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це шо гайд перед громадяньською війною?
Відповісти
там в одну яму кидатимуть, економія
Відповісти
Останні новини
Порахували, в скільки обійдеться похорон у Луцьку
31 січень, 2014, 10:48